Casa Albă

Declarație: SUA nu planifică amplasarea rachetelor nucleare în Europa

78
(reînnoit 19:08 28.11.2018)
Washingtonul nu planifică amplasarea în Europa a rachetelor cu focoase nucleare, afirmă reprezentantul Consiliului de Securitate al SUA, Garrett Marquis.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. SUA nu intenționează să amplaseze rachete nucleare cu bazare terestră în Europa, a declarat asistentul special al președintelui SUA, reprezentantul Consiliului Național de Securitate, Garrett Marquis.

"SUA nu planifică desfășurarea în Europa a rachetelor nucleare cu bazare terestră. E doar o dezinformare a Rusiei în ceea ce privește INF", a scris Marquis pe Twitter.

Acesta a atașat la postare și un material al agenției Reuters despre conferința de presă susținută luni de viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov. Oficialul rus declarase că Rusia nu va trece cu vederea planurile SUA de amplasare la frontierele Rusiei a instalații capabile să lanseze rachete „Tomahawk”. Potrivit lui, desfășurarea sistemelor „Aegis Ashore” în Europa, drept infrastructură de apărare antiaeriană a SUA reprezintă o încălcare vădită a INF, pentru că astfel de instalații pot fi utilizate și pentru rachetele „Tomahawk”.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul ar putea să iasă din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF). Potrivit lui, America își va spori potențialul nuclear până în clipa în care ceilalți “se vor deștepta”, după care Washingtonul ar fi gata să stopeze procesul și să recurgă la reducerea înarmării. Trump a specificat că acest mesaj este adresat, în primul rând, Chinei și Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitryi Peskov, a declarat că Moscova vrea să obțină explicații detaliate din partea SUA, adăugând că denunțarea INF va determina Rusia să adopte măsuri pentru asigurarea securității naționale. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că orice acțiune în această sfera va fi urmată de o contraacțiune.

78
Tagurile:
Tomahawk, Europa, SUA, Casa Albă
Tematic
Putin despre ieșirea SUA din INF: vom fi nevoiți să răspundem simetric
„Rusia se pregătește de război, SUA pregătesc un război” - diplomat, despre tratatul INF
Moscova: SUA încearcă să ascundă încălcările INF
UE cere SUA să evalueze impactul retragerii din Tratatul INF asupra securității europene

Загрузка...