Petro Poroşenko

Poroșenko a vorbit despre amenințarea unui "război pe scară largă" cu Rusia

637
(reînnoit 08:07 28.11.2018)
Ucraina este amenințată de un "război la scară largă" cu Rusia, a afirmat președintele ucrainean Petro Poroșenko în timpul unui interviu canalelor TV ucrainene.

BUCUREŞTI, 27 nov - Sputnik. Potrivit șefului statului ucrainean, cuvintele sale ar confirma datele de serviciilor de informații, conform cărora în apropierea frontierelor ucrainene ar fi concentrată tehnică militară rusească, transmite RIA Novosti.

Potrivit lui Poroșenko, citat de serviciul său de presă, după incidentul din strâmtoarea Kerci Kievul a trebuit să "asigure forțelor armate ucrainene posibilitatea de respingere în cazul unei invazii la sol pe scară largă".

"Și, prin urmare, nu vreau să se creadă că acestea sunt jucării. Țara este amenințată de un război pe scară largă cu Federația Rusă", a adăugat președintele, spunând că se presupune că pe această bază s-a decis introducerea legii marțiale.

Într-un interviu acordat RT, declarația lui Poroșenko a fost comentată de șeful adjunct al comisiei de apărare a Dumei de Stat, Yury Şvytkin, care şi-a exprimat convingerea că acțiunile liderului ucrainean au drept scop deturnarea atenției publice de la campania electorală.

Deputatul a menționat că Poroșenko înțelege că este "un candidat aproape neeligibil". "Introducerea legii marțiale, în opinia sa, ar putea permite amânarea alegerilor și mobilizarea unei părți a electoratului radical, dar majoritatea covârșitoare a poporului ucrainean înțelege că au devenit ostatici", a adăugat parlamentarul, exprimând opinia că președintele Ucrainei "a declarat război propriului popor, prin introducerea legii marțiale".

Incidentul naval din zona Strâmtorii Kerci
Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым

În dimineața zilei de 25 noiembrie, navele de război din Ucraina Berdyansk, Nikopol și Yany Kapu au trecut frontiera de stat a Rusiei, intrând în zona maritimă rusească temporar închisă și nu răspundeau cerințelor grănicerilor ruși.

Împotriva violatorilor frontierei de stat au fost folosite arme, iar toate cele trei nave, care transportau 24 de marinari, au fost au fost reţinute.

Rada Supremă a Ucrainei, după incidentul din strâmtoarea Kerci, a aprobat luni decretul lui Petro Poroșenko de impunere a legii marțiale în anumite regiuni ale țării timp de 30 de zile. Poroșenko a spus că a propus Radei să impună legea marțială timp de 30 de zile, nu 60, pentru a nu perturba alegerile care vor avea loc pe 31 martie.

637
Tagurile:
Petro Poroșenko, Rusia, Război, Kerci, Ucraina
Тема:
Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (30)

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

90
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

90
Tagurile:
Banana

Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Turciei

60
Uniunea Europeană a pregătit un set de măsuri împotriva Turciei, printre care și sancțiuni, în cazul în care autoritățile de la Ankara își vor continua “politica agresivă”.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.

“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.

Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.

“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.

60
Tagurile:
sancțiuni, Uniunea Europeană, Turcia
Tematic
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”
Rusia suspendă cursele charter spre Turcia
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic

Загрузка...