Incidentul naval din zona Strâmtorii Kerci

Provocarea din Strâmtoarea Kerci, coordonată de doi ofițeri SBU

758
(reînnoit 22:10 26.11.2018)
Acțiunile întreprinse de navele militare ucrainene au fost regizate de doi colaboratori ai securității, iar unul dintre marinarii reținuți a recunoscut că incidentul a fost orchestrat din culise.

BUCUREȘTI, 26 nov – Sputnik. Provocarea forțelor navale ale Ucrainei în Marea Neagră a fost coordonată de doi colaboratori ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care se aflau pe navele ucrainene, forțarea frontierei fiind efectuată la indicația autorităților de la Kiev, anunță serviciul de presă al FSB.

“Provocarea a fost coordonată de doi colaboratori ai SBU, care se aflau pe navele ucrainene”, se spune în comunicatul instituției.

Potrivit serviciului de presă al FSB, navele militare ucrainene au pătruns în apele teritoriale ale Rusiei la indicația directă a autorităților de la Kiev. Potrivit informațiilor FSB, navele militare ucrainene au pătruns în apele teritoriale ale Rusiei încălcând linia de delimitare existentă până la reunirea Crimeei cu Rusia.

Unul din marinarii ucraineni, căpitanul de rangul trei, Vladimir Lesovoi, reținut în strâmtoarea Kerci pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, a recunoscut în cadrul unui interogatoriu organizarea unei provocări premeditate.

“Somațiile făcute prin intermediul stației radio VHF (a grănicerilor ruși) au fost ignorate intenționat. La bord se aflau arme de calibru mic și mitraliere cu muniții. Conștientizam că acțiunea are un caracter provocator”, a declarat Lesovoi.

Comandantul diviziei de nave de aprovizionare a bazei militare “Yug” a Forțelor Navale ale Ucrainei (unitatea militară A-1728), Vladimir Lesovoi, a adăugat că executa ordinul primit și urma să transfere navele din Odesa la Mariupol.

758
Tagurile:
conflict, incident, Kerci, Rusia, Ucraina
Тема:
Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (30)
Tematic
Armata Ucrainei și serviciul de securitate - capacitate completă de luptă
Momentul reținerii navelor ucrainene în Kerci
Momentul tamponării navei ucrainene în strâmtoarea Kerci. VIDEO

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

95
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

95
Tagurile:
Banana

Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Turciei

60
Uniunea Europeană a pregătit un set de măsuri împotriva Turciei, printre care și sancțiuni, în cazul în care autoritățile de la Ankara își vor continua “politica agresivă”.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.

“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.

Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.

“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.

60
Tagurile:
sancțiuni, Uniunea Europeană, Turcia
Tematic
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”
Rusia suspendă cursele charter spre Turcia
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic

Загрузка...