Portrait of President Bashar al-Assad on the Bank of Syria building in Damascus.

SUA nu-și propun schimbarea regimului din Siria

134
(reînnoit 13:36 23.11.2018)
Statele Unite nu își propun schimbarea regimului din Siria, ci schimbarea atitudinii guvernului de la Damasc față de propriii săi cetățeni și comunitatea internațională. Cetățenii trebuie să decidă cine urmează să-i conducă, a declarat reprezentantul special al secretarului de stat al SUA pentru Siria, James Jeffrey

BUCUREȘTI, 23 nov – Sputnik. Statele Unite nu își propun schimbarea conducerii Siriei și susțin mijloacele politice de rezolvare a crizei, a declarat într-un interviu oferit agenției RIA Novosti și publicației Kommersant, reprezentantul special al secretarului de stat al SUA pentru Siria, James Jeffrey.

Rusia a declarat în mai multe rânduri că soarta actualului președinte al Siriei, Bashar Assad, trebuie să fie decisă doar de poporul sirian. Pe de altă parte, statele occidentale, inclusiv SUA, insistau pe demiterea lui Assad, afirmând că aceasta este principala condiție pentru reglementarea problemei siriene. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei declarat că în astăzi nimeni nu mai vorbește despre o eventuală demisie a președintelui Siriei, Assad.

“Noi considerăm că el face de rușine omenirea. E un criminal de război nemilos, posibil, cel mai mare și cel mai crud criminal război din lumea de azi. Totuși, chiar dacă America nu va fi niciodată în relații bune cu Bashar Assad, cu toate acestea, susținem metode politice de reglementare crizei, care vor fi puse în funcțiune împreună cu poporul sirian și de poporul sirian”, a spus el.

Dimplomatul a mai adăugat că “poporul sirian trebuie să decidă cine îl va conduce și ce guvern va avea”.

“Nu ne propunem să schimbăm un regim. Ne propunem să schimbăm atitudinea acestui regim, mai întâi de toate, față de proprii cetățeni, iar ulterior și față de vecini, apoi față de comunitatea internațională, fie e vorba de utilizarea armelor chimice, tortură, amenințări majore în regiune, provocate de implicarea Iranului, în rezultatul declanșării, fie și indirect, a dezastrului în persoana celor de la DAESH în regiune și în Europa, de milioane de refugiați, care au devenit o povară pentru Europa și Turcia, Liban și Iordania”, a explicat Jeffrey.

Potrivit lui, există o “listă lungă” de lucruri pe care SUA le consideră inacceptabile, ceea ce nu le place în guvernul sirian și „ceea ce ar trebui să fie schimbat pentru readucerea unei păci adevărate și atingerea unei adevărate rezolvări a dezacordurilor cu comunitatea internațională”.

“Nu e vorba doar de Assad”, a menționat oficialul american.

134
Tagurile:
Război, Bashar Al Assad, SUA, Siria
Тема:
Războiul din Siria (389)
Tematic
Mărul discordiei: O confruntare militară între Siria și Turcia, în Afrin?
Expert american despre operațiunea din Siria: Rușii au acumulat experiență prețioasă
Siria se gândește la refacerea postbelică. Pe cine vrea să conteze
Coaliția condusă de SUA a folosit bombe cu dispersie în Siria
O nouă reuniune privind Siria va avea loc la Astana în perioada 28-29 noiembrie

Загрузка...