Cartier sărac, Marea Britanie

Raport ONU şocant. De la Brexit la „Brokexit”

852
Un raport șocant cu privire la sărăcia în Marea Britanie realizat de Națiunile Unite trage un semnal de alarmă cu privire la direcția în care se îndreaptă țara.

BUCUREŞTI, 20 nov – Sputnik, Doina Crainic. Premierul britanic Theresa May a insistat în repetate rânduri că „interesul național” trebuie să rămână pe primul loc în planului privitor la Brexit. Ea solicită companiilor și politicienilor să se concentreze asupra asigurării locurilor de muncă ale oamenilor obișnuiți și să sprijine proiectul de acord negociat cu UE. În timpul apropiat va avea loc un vot parlamentar.

Totuşi, un raport ONU șocant cu privire la sărăcia în Marea Britanie trage un semnal de alarmă cu privire la direcția în care se îndreaptă țara.

Să fie spre „Brokexit”, adică ”o evadare în sărăcie”?

Profesorul Philip Alston, raportorul special al ONU, a petrecut două săptămâni vizitând diverse comunități din Marea Britanie, iar raportul său cu privire la sărăcia în creștere arată ineficienţa politicilor economice ale guvernului conservator actual și ale celor trecute.

O cincime din populația britanică – 14 milioane de persoane – trăiește în sărăcie, potrivit raportului ONU. Condiţia socială mizeră în care au ajuns comunități a devenit şi mai proastă din 2010, în timpul a două guverne conservatoare succesive.

Mai mult, raportul conchide că este posibil ca sărăcia în Marea Britanie să devină și mai acută și răspândită după ieşirea țării din Uniunea Europeană. Deşi termenul-limită pentru divorț este stabilit la sfârșitul lunii martie a anului viitor – doar peste patru luni –, Marea Britanie se confruntă cu perspectiva a ani de incertitudine economică în perioada de tranziție după ieşirea sa din bloc, iar impactul va fi mai greu resimţit de persoanele cu venituri mici, potrivit studiului ONU, citat de editorialistul Finian Cunningham, de la Sputnik International.

Un alt factor este faptul că Marea Britanie nu va mai primi fonduri de dezvoltare socială din partea UE, care au ajutat la atenuarea sărăciei în multe comunități marginalizate, mai scrie editorialistul.

Cei care susțin Brexitul se plâng deseori că banii contribuabililor britanici se duc către Bruxelles, fapt impus de calitatea ţării de membră a blocului.

Ei afirmă că, după ce Marea Britanie iese din UE, aceste fonduri vor fi disponibile pentru a fi cheltuite pentru serviciile publice britanice.

Însă acest fapt este discutabil, potrivit raportului ONU privind sărăcia. Studiul cercetătorului Alston constată că sărăcia în Marea Britanie a fost amplificată de politicile guvernamentale necinstite şi aspre care au acordat prioritate reducerilor bugetare şi austerităţii în dauna bunăstării publice.

De asemenea, raportul ONU subliniază că Marea Britanie este a cincea economie bogată din lume. Cu toate acestea, are una dintre cele mai ridicate rate de sărăcie din ţările dezvoltate. Acesta este un capitalism disfuncțional.

Aproximativ 39 de miliarde de lire sterline (50 de miliarde de dolari) au fost înlăturate din bugetul pentru asistență și servicii publice. Aceste tăieri au afectat în mod direct comunitățile și condiţia socială a milioane de oameni.

Un număr record de oameni trăiesc fără un acoperiş, pe străzi. Unii au recurs la prostituție doar pentru a putea cumpăra mâncare, iar alţii s-au alăturat bandelor criminale pentru a putea supraviețui.

Potrivit raportului, 50 de miliarde de dolari care au fost tăiaţi de guvernele conservatoare din cheltuielile publice de-a lungul a peste opt ani, este o sumă similară cu ceea ce cheltuie Marea Britanie anual din bugetul militar.

De asemenea, raportul despre cercurile conducătoare britanice arată că acestea manifestă un interes scăzut faţă de soarta lucrătorilor din Marea Britanie, dedicându-se îmbogățirii oligarhiei și dezvoltării mașinii sale de război pentru acţiuni agresive împotriva „dușmanilor” străini precum Rusia.

„Având în vedere politicile britanice predominante, un lucru este sigur. Brexit înseamnă Brokexit - mai multe greutăți și sărăcie pentru oamenii din Marea Britanie”, conchide editorialistul Finian Cunningham.

852
Tagurile:
perspective, Sărăcie, Brexit
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (680)
Tematic
Operațiunea „Nici un acord”: Armata UK se pregătește pentru haosul Brexit dacă...
Brexit: Respingerea acordului = ieșire haotică din UE. Avertisment
BREXIT: premierul britanic, Theresa May: Este o înțelegere corectă în interesul național
Papa Francesco celebra la messa in Vaticano

Papa Francisc, reacție puternică după dezastrul din Gaza și Israel

126
(reînnoit 18:46 16.05.2021)
Capul Bisericii Catolice reacționează după ultimele evoluții ale conflictului din Orientul Mijlociu – o intervenție mai puțin obișnuită

BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. În cadrul mesajului său duminical rostit din balconul din Piaţa Sfântul Petru, Papa a transmis un mesaj părților implicate în conflictul din Orientul Mijlociu.

”Urmăresc cu mare îngrijorare ceea ce se întâmplă în Ţara Sfântă în aceste zile - ciocnirile armate violente dintre Fâşia Gaza şi Israel s-au intensificat şi riscă să escaladeze într-o spirală de moarte şi distrugere”, a spus Papa Francisc, subliniind – ”Prea mulţi morţi nevinovaţi, chiar şi copii, acest lucru fiind teribil şi inacceptabil!”.

Esența mesajului Papei Francisc este ”Moartea (copii)lor este un semn că nu vrem să construim viitorul, ci vrem să-l distrugem”.

”Unde va duce ura şi răzbunarea?”, întreabă Papa Francisc. ”Ne gândim cu adevărat la construirea păcii prin distrugerea celuilalt?”.

Apelul Sanctității Sale este mișcător: ”Dumnezeu a creat fiinţe umane egale - în numele lui Dumnezeu, fac apel la calm şi le cer celor care au responsabilitatea să oprească ciocnirea armelor şi să parcurgă cărările păcii, tot cu ajutorul unității internaționale”.

Și azi, duminică, în perioadă de mari sărbători pentru cele trei mari religii avraamice, bilanțul este înfricoșător: cel puţin 33 de palestinieni, între care 8 copii, au fost ucişi în bombardamentele asupra unui cartier din Gaza, conform datelor oficiale palestiniene.

Conform acelorași surse, în total au fost uciși 52 de copii, printre cei 181 de palestinieni, în urma raidurilor armatei israeliene.

 

 

126
Tagurile:
Palestina, Israel, Mesaj, Papa Francisc

Загрузка...
Capitoliu și drapele SUA

Devoir: Statele Unite au pierdut statutul de hegemon mondial

544
Potrivit expertului, incapacitatea Washingtonului de a rezista în același timp celor două forțe ne permite să vorbim despre sfârșitul lumii unipolare.

Statele Unite nu mai pot concura cu Rusia și China în același timp, motiv pentru care putem vorbi despre formarea unei lumi tripolare. Această opinie a fost împărtășită pentru Le Devoir de istoricul și lectorul de la Universitatea din Montreal Samir Sol.

În opinia sa, deși Statele Unite încearcă să reziste influenței crescânde a Chinei, aceasta din urmă a devenit demult motorul economiei mondiale și a devenit un partener de frunte al zeci de țări. Acest lucru, spune Sol, pune vecinii de peste mări într-o lumină nefavorabilă, deoarece nu au nimic de oferit decât statu quo-ul.

În același timp, „respinsă de Occident”, Rusia găsește din ce în ce mai multe avantaje în consolidarea cooperării și apropierii cu China, ceea ce, potrivit autorului, insuflă Statelor Unite teama „formării unei Eurasii mari” care va pune capăt dominației americane.

Potrivit expertului, incapacitatea Washingtonului de a rezista în același timp celor două forțe ne permite să vorbim despre sfârșitul lumii unipolare.

Sol concluzionează că în următorii câțiva ani, este puțin probabil ca Moscova și Beijing să „facă o favoare” Statelor Unite și să decidă despărțirea. Dimpotrivă, triunghiul va determina ordinea pe arena mondială, precum și să-și subordoneze logicii lor evenimentele din Orientul Mijlociu, Europa și alte regiuni.

544
Tagurile:
Lumea multipolară, China, Rusia, SUA

Загрузка...

VIDEO, Anglia: Explozie de gaz în Lancashire - case distruse, copil mort

0
(reînnoit 20:44 16.05.2021)
Un copil a murit și cel puțin patru persoane au fost rănite grav într-o explozie suspectată de gaz, care a distrus cel puțin trei case din Heysham, Lancashire, în nord-vestul Angliei.

Filmările arată o casă complet distrusă pe o stradă înconjurată de pompieri.

Autoritățile au declarat un incident major, cerând oamenilor să evite întreaga zonă. La fața locului au sosit zece mașini de pompieri.

0

Загрузка...