Cartier sărac, Marea Britanie

Raport ONU şocant. De la Brexit la „Brokexit”

851
Un raport șocant cu privire la sărăcia în Marea Britanie realizat de Națiunile Unite trage un semnal de alarmă cu privire la direcția în care se îndreaptă țara.

BUCUREŞTI, 20 nov – Sputnik, Doina Crainic. Premierul britanic Theresa May a insistat în repetate rânduri că „interesul național” trebuie să rămână pe primul loc în planului privitor la Brexit. Ea solicită companiilor și politicienilor să se concentreze asupra asigurării locurilor de muncă ale oamenilor obișnuiți și să sprijine proiectul de acord negociat cu UE. În timpul apropiat va avea loc un vot parlamentar.

Totuşi, un raport ONU șocant cu privire la sărăcia în Marea Britanie trage un semnal de alarmă cu privire la direcția în care se îndreaptă țara.

Să fie spre „Brokexit”, adică ”o evadare în sărăcie”?

Profesorul Philip Alston, raportorul special al ONU, a petrecut două săptămâni vizitând diverse comunități din Marea Britanie, iar raportul său cu privire la sărăcia în creștere arată ineficienţa politicilor economice ale guvernului conservator actual și ale celor trecute.

O cincime din populația britanică – 14 milioane de persoane – trăiește în sărăcie, potrivit raportului ONU. Condiţia socială mizeră în care au ajuns comunități a devenit şi mai proastă din 2010, în timpul a două guverne conservatoare succesive.

Mai mult, raportul conchide că este posibil ca sărăcia în Marea Britanie să devină și mai acută și răspândită după ieşirea țării din Uniunea Europeană. Deşi termenul-limită pentru divorț este stabilit la sfârșitul lunii martie a anului viitor – doar peste patru luni –, Marea Britanie se confruntă cu perspectiva a ani de incertitudine economică în perioada de tranziție după ieşirea sa din bloc, iar impactul va fi mai greu resimţit de persoanele cu venituri mici, potrivit studiului ONU, citat de editorialistul Finian Cunningham, de la Sputnik International.

Un alt factor este faptul că Marea Britanie nu va mai primi fonduri de dezvoltare socială din partea UE, care au ajutat la atenuarea sărăciei în multe comunități marginalizate, mai scrie editorialistul.

Cei care susțin Brexitul se plâng deseori că banii contribuabililor britanici se duc către Bruxelles, fapt impus de calitatea ţării de membră a blocului.

Ei afirmă că, după ce Marea Britanie iese din UE, aceste fonduri vor fi disponibile pentru a fi cheltuite pentru serviciile publice britanice.

Însă acest fapt este discutabil, potrivit raportului ONU privind sărăcia. Studiul cercetătorului Alston constată că sărăcia în Marea Britanie a fost amplificată de politicile guvernamentale necinstite şi aspre care au acordat prioritate reducerilor bugetare şi austerităţii în dauna bunăstării publice.

De asemenea, raportul ONU subliniază că Marea Britanie este a cincea economie bogată din lume. Cu toate acestea, are una dintre cele mai ridicate rate de sărăcie din ţările dezvoltate. Acesta este un capitalism disfuncțional.

Aproximativ 39 de miliarde de lire sterline (50 de miliarde de dolari) au fost înlăturate din bugetul pentru asistență și servicii publice. Aceste tăieri au afectat în mod direct comunitățile și condiţia socială a milioane de oameni.

Un număr record de oameni trăiesc fără un acoperiş, pe străzi. Unii au recurs la prostituție doar pentru a putea cumpăra mâncare, iar alţii s-au alăturat bandelor criminale pentru a putea supraviețui.

Potrivit raportului, 50 de miliarde de dolari care au fost tăiaţi de guvernele conservatoare din cheltuielile publice de-a lungul a peste opt ani, este o sumă similară cu ceea ce cheltuie Marea Britanie anual din bugetul militar.

De asemenea, raportul despre cercurile conducătoare britanice arată că acestea manifestă un interes scăzut faţă de soarta lucrătorilor din Marea Britanie, dedicându-se îmbogățirii oligarhiei și dezvoltării mașinii sale de război pentru acţiuni agresive împotriva „dușmanilor” străini precum Rusia.

„Având în vedere politicile britanice predominante, un lucru este sigur. Brexit înseamnă Brokexit - mai multe greutăți și sărăcie pentru oamenii din Marea Britanie”, conchide editorialistul Finian Cunningham.

851
Tagurile:
perspective, Sărăcie, Brexit
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)
Tematic
Operațiunea „Nici un acord”: Armata UK se pregătește pentru haosul Brexit dacă...
Brexit: Respingerea acordului = ieșire haotică din UE. Avertisment
BREXIT: premierul britanic, Theresa May: Este o înțelegere corectă în interesul național
The US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels

UE, demers fulminant contra politicii și tupeului SUA! România, ca de obicei, e pe invers!

94
(reînnoit 08:12 15.08.2020)
Doar 3 state UE, printre care și România, NU au semnat o notă de protest trimisă la Washington de 24 din cele 27 de state UE, față de presiunile SUA asupra proiectului Nord Stream 2. Iohannis, Orban și Aurescu NU au spus nimic despre asta!

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. Publicația germană Die Welt publică o știre de senzație: 24 din cele 27 de ţări membre UE au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2 - ca o încălcare a dreptului internațional.

Cotidianul german scrie în ediția online de vineri, 14 august, că pe 12 august s-a făcut  o intervenție diplomatică lan Departamentul de Stat al SUA cu privire la sancțiunile SUA vizând gazoductul Nord Stream 2.

”24 de state membre au luat parte la intervenția diplomatică, care a avut loc prin videoconferință”, au declarat surse diplomatice UE pentru ”Die Welt”

Potrivit cotidianului german, protestul european împotriva imixtiunii SUA „a primit în mod neașteptat un sprijin puternic”, iar comentatorii subliniază că deși construcția conductei între Rusia și Germania a fost criticată de multe țări europene, în cazul de față Uniunea Europeană a arătat ”un acord de anvergură pentru a respinge interferențele americane”.

Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei, o idee exprimată și de Donald Trump în repetate rânduri. ”E normal ca Germania să facă afaceri cu Rusia, comerț – dar eu NU consider Energia comerț!”, a spus Trump.

Problema este care sunt cele 3 țări europene care NU au participat la demersul european contra politicii de imixtiuni a Washingtonului? Este România printre ele, demonstrând o fidelitate față de SUA până la pierderea deciziei suverane în interes propriu?

Răspunsul pare a fi da! Din surse diplomatice, cele 3 țări care au făcut notă discordată sunt Polonia, Lituania și… România!

Deci, din nou România s-a situat în afara trendului european – iar Iohannis, Orban și Aurescu, cei care au decis asta, NU au spus nimic! Oare va reacționa cel puțin Opoziția? Probabil că da, cu excepția PSD Ciolacu.

Întrebarea vine firesc: care este interesul României să se fie în afara demersului UE? După ce face tot ce poate pentru a strica relațiile cu China și Rusia?  Ce avantaje oferă SUA în schimb? Deocamdată oferă doar… facturi și încălcări flagrante ale suveranității naționale, prin imixtiuni directe în politica internă de la București. (vezi cum a certat ieri ambasadorul SUA Parlamentul român că nu a dat niște legi pe care el le-ar fi cerut!)

Reamintim că Germania, care deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a respins  ameninţările Administraţiei Donald Trump în privința proiectului Nord Stream 2.

”Niciun stat nu are dreptul de a dicta Uniunii Europene politica energetică - iar aceste acţiuni (ale SUA, n.n.) nu vor avea succes - sancţiunile asupra partenerilor sunt în mod clar un pas pe un drum greşit”, a declarat marți Heiko Maas, ministrul german de Externe, în cursul unei întâlniri cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Moscova.

De asemenea, Heiko Maas a subliniat că în mandatul Germaniei în fruntea UE se va încerca să se consolideze suveranitatea Uniunii Europene.

”Europa are valori şi interese - dacă ne sunt afectate interesele, atunci vom aduce în discuţie acest lucru”, a declarat Heiko Maas.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
România, Nord Stream 2, SUA, UE, Europa

Загрузка...
Proteste în Minsk

UE nu recunoaște alegerile și impune sancțiuni Belarusului

219
(reînnoit 22:18 14.08.2020)
Uniunea Europeană nu recunoaște alegerile din Belarus și va introduce sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de violențe asupra protestatarilor și de falsificarea alegerilor.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ale statelor Uniunii Europene au decis în unanimitate să introducă sancțiuni împotriva Republicii Belarus, a anunțat ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok în contul său de Twitter.

Potrivit acestuia, restricțiile individuale vor viza pe cei care sunt responsabili “de violențe asupra protestatarilor pașnici și de falsificarea alegerilor”.

La rândul său, Reprezentantul Înalt al UE pentru Afacerilor Externe și Politica de Securitate Comună, Josep Borrell, a anunțat în contul său Twitter că Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus.

“Începe acțiunea de sancționarea a celor care sunt responsabili pentru violențe și falsificări”, a adăugat politicianul.

219
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus
Belarusul i-a transmis Rusiei pe cei 32 de ruși

Загрузка...
Seismograf

Cutremur, azi - Vrancea s-a activat din nou!

0
(reînnoit 11:07 15.08.2020)
După o pauză de cutremure semnificative, cea mai agitată zonă din România s-a activat din nou – date transmise de INFP

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. După 4 zile în care acele seismometrelor nu au trecut de 3 grade, iată că în această dimineață un cutremur de aproape 4 grade pe scara Richter a fost înregistrat, transmite  Institutul Național de cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut loc la ora 05:28:53 și a avut magnitudinea de 3.9 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 128km, epicentrul fiind localizat în județul Buzău, între localitățile Gura Teghii și Gura Siriului.

Intensitatea a fost apreciată la nivel II pe scara efectelor, Mercalli.

Cutremur - 15 august 2020
© Photo : INFP
Cutremur - 15 august 2020
0
Tagurile:
Vrancea, Cutremur
Tematic
România - zguduită de un nou cutremur
Imagine cutremurătoare: Portul Beirut înainte și după tragedie – văzut din spațiu
Scandal uriaș și trădare în Poliție – ar putea fi cutremur devastator până la vârful IGPR!

Загрузка...