Armata poloneză

SUA nu vor mai amplasa o bază militară în Polonia

354
(reînnoit 12:02 16.11.2018)
Americanii nu mai doresc instalarea unei baze militare permanente în Polonia, anunță presa locală.

BUCUREȘTI, 16 nov – Sputnik. Americanii au renunțat la ideea amplasării pe teritoriul Poloniei a bazei militare “Fort Trump”, afirmă publicația poloneză Onet, cu referire la propriile surse.

"Polonia este gata să renunțe la conceptul inițial al "Fort Trump" în favoarea unei alte forme a prezenței militare americane. Potrivit surselor noastre, problema sporirii forțelor militare ale SUA a fost, cel mai probabil, soluționată, însă americanii înaintează câteva condiții", se spune în anunț.

Potrivit publicației, pe teritoriul Poloniei urmează să fie amplasate "depozite americane de arme și muniții, elemente ale structurii comandamentului și spionajului". "O astfel de concepție, potrivit surselor noastre, este un subiect al negocierilor între Polonia și SUA", se spune în material.

Potrivit Onet, concepția amplasării în Polonia a unei baze militare permanente, despre care s-a vorbit anterior, "nu are nicio șansă de realizare”. "Ambele părți, totuși, încearcă să ajungă la un potențial compromis care ar spori prezența militară americană permanentă în Polonia", afirmă publicația.

Joi, ministrul Apărării al Poloniei, Mariusz Błaszczak, a revenit din SUA. Acesta a avut o întrevedere cu șeful Pentagonului, cu care a discutat despre bazele americane în Polonia.

"Propunerea noastră a fost aprobată. Avem niște propuneri concrete din partea SUA și le vom analiza", a povestit Błaszczak jurnaliștilor.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, după negocierile cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că SUA examinează posibilitatea instalării în Polonia a unei baze militare americane, iar Varșovia este gata să plătească pentru aceasta "miliarde și miliarde dolari".

Duda a reamintit că Varșovia speră că va fi înființată o bază militară permanentă în Polonia și a propus o denumire: "Fort Trump".

Anterior, Polonia a propus SUA amplasarea pe teritoriul ei o divizie americană de tancuri și blindate, asumându-și cheltuieli de 1,5 – 2 miliarde dolari.

354
Tagurile:
Baza militară, SUA, Polonia
Tematic
Putin are dreptate: bazele din România și Polonia - încălcarea Tratatului INF
Peskov: Dislocarea bazei SUA în Polonia va atrage acțiuni de răspuns din partea Rusiei
Polonia discută perspectiva amplasării de baze militare americane pe teritoriul său
Pentagonul examinează regiunile Poloniei pentru noi baze militare ale SUA - Mattis

Загрузка...