Выборы в Германии

Procurorii germani suspectează AfD de sponsorizări ilegale

94
(reînnoit 12:41 14.11.2018)
Procuratura din orașul Konstanz verifică informațiile apărute în presa germană despre presupusele sponsorizări ilegale ale partidului Alternativa pentru Germania în perioada campaniei pentru alegerile parlamentare de anul trecut.

BUCUREȘTI, 14 nov – Sputnik. Procuratura orașului german Konstanz investigează o presupusă finanțare ilegală a campaniei electorale a formațiunii de dreapta “Alternativa pentru Germania” (AfD), anunță revista Spiegel, cu referire la conducerea procuraturii.

Anterior, presa germană, printre care și ziarul Sueddeutsche Zeitung, afirma pe paginile sale că unul din copreședinții fracțiunii AfD din Bundestag Alice Weidel ar fi primit aproximativ 130 de mii de euro de la o companie farmaceutică înregistrată în Elveția. Banii ar fi fost transferați în perioada iulie-septembrie 2017 în 18 tranșe pe contul unei filiale locale a AfD, fiind destinați finanțării campaniei electorale a lui Weidel.

“În contextul informațiilor apărute în presă, procuratura Konstanz verifică dacă au avut loc ilegalități”, a declarat publicației germane conducerea procuraturii.

Potrivit revistei, legislația germană prevede că ascunderea surselor de finanțare a partidului este pedepsită cu până la 3 ani închisoare. În afară de aceasta, legea interzice finanțarea partidelor politice din Germania de către cetățenii și organizațiile din statele non-UE.

Alice Weidel neagă că ar fi primit finanțări ilegale. Se subliniază că peste o jumătate de an de la primirea resurselor financiare, suma donată ar fi fost returnată în totalitate sau parțial pe contul expeditorului.

În luna octombrie a acestui an, publicația Spiegel, cu referire la o declarație a Șefului adjunct al Oficiul Federal pentru Protecția Constituției - BfV, Thomas Haldenwang, anunța că până la sfârșitul acestui an serviciile de informații germane ar urma să ia o decizie cu privire la punerea sub control special al AfD, care este suspectată de „deviere spre extremismul de dreapta”.

În urma alegerilor parlamentare din septembrie a anului trecut, Alternativa pentru Germania a ajuns pentru prima dată în legislativul german, obținând 94 de mandate. În prezent, aceasta are a treia fracțiune ca mărime. Potrivit ultimelor sondaje, AfD ocupă locul trei după popularitate, fiind devansată doar de blocul CDU/CSU și partidul Verzilor.

94
Tagurile:
Procuratura, Germania, AfD, Alternativa pentru Germania
Tematic
Șoc în Germania: AfD aproape de egalitate cu social-democrații în sondaje
Hoții l-au lăsat fără haine pe liderul AfD
Trump o atacă pe Merkel și susține pozițiile CSU și AfD
Sondaj: Euroscepticii de la AfD devin tot mai populari
AfD a devenit al doilea cel mai popular partid din Germania
AfD va fi pus sub supravegherea serviciilor de securitate germane
Alegerile din Bavaria: aliații Merkel eșuează, AfD intră în legislativul regional

Загрузка...