Om și robot

Pregătiri pentru viitorul război? Armata britanică, cel mai amplu test cu roboţi militari

363
Exercițiile desfăşurate de Armata britanică fac parte dintr-o serie de eforturi în sensul sporirii know-how-ul în domeniul inteligenței artificiale (IA) și al tehnologiilor privind armele robotizate.

BUCUREŞTI, 12 nov – Sputnik, Doina Crainic. Armata britanică a început o testare fără precedent a roboților pentru câmpul de luptă, comunică guvernul britanic.

Evenimentul, denumit „Războinicul autonom 2018”, va dura aproximativ patru săptămâni și va testa „limitele tehnologiei și capacităților militare în mediul terestru”.

​Vor fi testate o serie de prototipuri de „sisteme robotizate și autonome” (RAS), în simulări pe câmpul de luptă. Acestea vor include vehicule blindate fără pilot, vehicule capabile să fixeze cu precizie robotică ţinte pe distanțe lungi și vehicule autonome de reaprovizionare, care vor face posibilă reducerea pericolului la care sunt expuse trupele în timpul luptelor.

Aproximativ 200 de soldați participă la exerciții și vor avea însărcinarea de a identifica sistemele care funcționează cel mai eficient.

„Trupele noastre au acum șansa de a testa o gamă variată de tipuri de roboți în cadrul celui mai amplu exercițiu de acest gen din istoria noastră. Aceste instrumente ar putea revoluționa Forțele Armate, menţinându-le în siguranță și oferindu-le un avantaj important într-o lume din ce în ce mai instabilă”, precizează într-un comunicat ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, potrivit Sputnik International

​Noul şef al Statului Major General pentru Armata Britanică, generalul Mark Carleton-Smith, este citat spunând că testarea noilor arme este necesară având în vedere „situaţia geopolitică din ce în ce mai sumbră” în lume.

„Trăim în vremuri extrem de instabile, iar situaţia în lume nu a fost niciodată mai imprevizibilă”, a adăugat generalul.

În ciuda situaţiei din sectorul militar britanic, care se confruntă cu un deficit cronic de personal, forțele armate ale Regatului Unit au făcut din IA o piesă de bază a doctrinei lor militare viitoare.

Totuşi, deşi ţara se străduieşte să ţină pasul cu progresele făcute în tehnologia IA, un raport din aprilie 2018 preciza că deficitul de personal cu care se confruntă Armata Marii Britanii este „cel mai mare din ultimul deceniu”.

363
Tagurile:
Testare, Roboți, ostași, Marea Britanie
Tematic
(VIDEO) Dubaiul va fi patrulat de polițiști-roboți
Rachete hipersonice și roboți: Rusia este pregătită să impună supremația navală
Expert american:Rusia a început să depășească SUA în domeniul roboților militari
Apocalipsa, după un renumit fizician: roboții ar putea distruge omenirea (VIDEO)
Răzvan Dumitrescu

Răzvan Dumitrescu pune întrebarea cheie a momentului: ”Totuși, cum naiba?!”

131
La adăpostul revoltei publice generate de cazul împușcării ursului, un eșec major pentru România nu a fost băgat de seamă – și el are legătură cu același grup politic și de interese care a afectat alte domenii de vârf

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Un mare scandal, cu implicații majore pentru România, a fost acoperit de mult discutatul caz al împușcării ursului Arhur – este vorba de excluderea laserului de la Măgurele din proiectul paneuropean de cercetare ”Extreme Light Infrastructure - European Research Infrastructure Consortium”.

Ei bine, luat prea puțin la întrebări, demnitarul responsabil de domeniu și de situație, ministrul Cercetării, Ciprian Teleman de la USR, spune sec: ”România nu a fost inclusă în consorţiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice făcute anterior acestei reuniuni”.

”Neîncrederea apărută între parteneri, în etapele finale ale proiectului, nu a putut fi recuperată în două luni, deşi România a lucrat intens, mai bine de zece ani, la realizarea acestei infrastructuri”, scrie Teleman pe pagina de socializare.

Cu toate astea - altfel spus, după șutul primit - ministrul spune că ”ELI ERIC va beneficia în continuare de suportul României ori de câte ori va fi solicitat”.

”Menținem deschis dialogul dintre România si ELI ERIC prin proiectul Impulse, platformă prin care echipele de proiect rămân în contact cu ceilalți actori implicați, atât din punct de vedere tehnic, cât și administrativ”, arată ministrul.

Ei bine, în fața acestui insucces, unul dintre cei mai atenți și experimentați observatori a ceea ce se petrece în România, realizatorul TV Răzvan Dumitrescu pune o întrebare cheie:

”Cum naiba numai miniștri din zona USR-PLUS reușesc să termine cu transplantul de plămâni, sa pună la podea transplantul osos prin manevra cu spitalul  Foișor și acum să treacă și la laser?”, scrie Răzvan Dumitrescu, subliniind uluit: ”Totuși, cum naiba?”.

Un răspuns ar putea veni de la fostul șef al diplomației române, Adrian Severin: ”USR PLUS e cea mai mare amenințare la adresa siguranței naționale”.

Și să amintim un alt demers împotriva științei românești al aceleiași grupări: printr-un amendament la Legea Bugetului, USR PLUS a dorit lăsarea fără fonduri – deci închiderea! – Academiei Oamenilor de Știință.

Ori, pe mâna lor au ajuns, așa cum remarca Răzvan Dumitrescu, atât Sănătatea, cât și Cercetarea. ”Totuși, cum naiba?” – vorba realizatorului „Subiectiv”.

131
Tagurile:
USR, Răzvan Dumitrescu, laser

Загрузка...
Drapelele Franței și Chinei

Știre nopții: Franța, decizie care aruncă în aer relația cu China! Semnal periculos!

308
(reînnoit 07:05 07.05.2021)
Senatul francez a votat o propunere de rezoluţie transpartizană care ofensează grav Beijingul – și care ar putea fi un semnal periculos pentru alte state UE

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. După tensiunile cu Turcia și, mai nou, cu Marea Britanie, Franța a luat o decizie care ar putea genera tensiuni majore cu China.

Aseară târziu, Senatul francez a votat cu o largă majoritate o propunere de rezoluţie transpartizană ”în favoarea participării Taiwanului la lucrările mai multor organizaţii internaţionale”, au transmis agențiile de presă subliniind ”riscul de a ofensa Beijingul„.

În relatările presei se menționează că textul nu are ”valoare obligatorie”,  ci se doreşte ”continuarea demersurilor diplomatice angajate de Franţa de mai mulţi ani în favoarea participării Taiwanului la Adunarea Mondială a Sănătăţii a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi la OACI (Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile), precum şi extinderea lor la UNCAC (Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice) şi la Interpol, în conformitate cu modalităţile prevăzute în normele lor respective”.

Vorbitorilor au evidenţiat mai ales importanţa participării Taiwanului la lucrările OMS în contextul pandemiei COVID-19.

Proiectul a fost iniţiat de senatorii Alain Richard, din Grupul de informare şi schimburi între Senat şi Taiwan, şi de Joël Guerriau, și a fost co-semnat de senatori din mai multe partide.

Agerpres atrage atenția că demersul senatorilor francezi are loc ”într-un context de tensiuni între grupul de schimburi condus de Alain Richard şi ambasadorul chinez în Franţa, Lu Shaye”.

”Recent, ambasadorul s-a "opus cu vehemenţă" unui proiect de călătorie a senatorilor în Taiwan, atrăgându-şi furia diplomaţiei franceze care i-a reproşat că recurge la "metode de intimidare" şi i-a reamintit "respectul strict al separării puterilor" în Franţa”, transmite sursa citată, punctând că senatorul francez a confirmat pentru AFP după ”menţinerea planului de călătorie”, care va avea loc ”fără îndoială în vară”.

După cum se știe, Republica Populară Chineză consideră că Taiwan una dintre provinciile sale, parte a teritoriului său național și se opune ferm oricăror inițiative de a trata insula ca un stat separat. Mai mult, China este hotărâtă să intervină decisiv în cazul unei tentative de  proclamare a independenței insulei, cu toate riscurile unui conflict internațional.

Ori, în acest context complex, decizia Franței poate fi un exemplu periculos – și nu se știe ce se va întâmpla dacă acesta va fi preluat de alte state din UE. Cazul Huawei este un exemplu cum state din UE au trecut peste principiile economiei libere – și s-au conformat unor interese ”strategice”, complet netransparente.

308
Tagurile:
China, Rezoluție, Franța

Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video

0
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu s-a vaccinat astăzi LIVE împotriva noului tip de coronavirus.

CHIȘINĂU, 7 mai - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și-a administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19. Șeful statului moldovean s-a vaccinat cu vaccinul AstraZeneca la Policlinica de Stat. 

0
Tagurile:
Maia Sandu

Загрузка...