Petrolier

”Iranienii zburători”? SUA acuză Teheranul foloseşte petroliere ”fantome”

265
(reînnoit 09:13 09.11.2018)
Susținând că Iranul a dezactivat sistemul de identificare de la tancurile sale petroliere pentru a „scăpa de sancțiuni”, Statele Unite au declarat că este pusă în pericoil navigația pe mări și oceane.

BUCUREŞTI, 9 nov – Sputnik, Doina Crainic. Statele Unite au avertizat țările din întreaga lume să se ferească de navele iraniene, printre care cele petroliere, despre care spun că reprezintă „o amenințare”.

Douăsprezece tancuri iraniene și-au deconectat transponderii de la sistemul de identificare automată, făcându-se „invizibile” pentru radare, a declarat Brian Hook, reprezentantul special pentru Iran al Departamentului de Stat al SUA. De asemenea, oficialul american a avertizat cu privire la posibilele consecințe ale acestui gest.

„Această acțiune reprezintă o amenințare la adresa siguranței maritime. Aceste transpondere sunt menite să asigure vizibilitatea maximă pe mare, iar deconectarea lor creşte riscul de accidente”, a spus Brian Hook, potrivit Sputnik France.

Diplomatul a mai precizat că Iranul ar fi luat această măsură pentru a „scăpa de sancțiunile” reintroduse pe 5 noiembrie de Statele Unite împotriva statului iranian. Pe lângă sectorul energetic și cel al băncilor, sancțiunile americane vizează şi transportul maritim iranian, dar și asigurătorii străini care ar dori să ofere serviciile lor companiilor iraniene.

„Țările, porturile, operatorii de canale și companiile private trebuie să știe că pot fi responsabili de costul unui accident în care ar fi implicat un tanc petrolier iranian asigurat local”, a avertizat Hook, adăugând că speră „sincer” că nu se va produce niciun accident.

Washingtonul, care s-a retras în luna mai din acordul nuclear cu Iranul din 2015, speră să pună „presiune maximă” asupra Republicii Islamice pentru ca apoi să negocieze un text mai strict, care ar putea pune capăt proliferării rachetelor balistice iraniene și intervenționismului destabilizator al Teheranului în regiune. Președintele iranian Hassan Rohani a declarat că țara sa intenționează să „ocolească cu mândrie” restricțiile impuse de SUA.

265
Tagurile:
Scut invizibil, petrolier, Iran
Tematic
Iranul a început să producă în serie avionul de luptă “Kosar”
Opt state, ”iertate” temporar de SUA pentru afaceri cu Iranul. România nu e printre ele
SUA vor plăti un preț mare pentru denunțarea acordului cu Iranul

Загрузка...