Neonaziști în Germania

Studiu șocant: nemții devin tot mai xenofobi

1457
(reînnoit 15:42 08.11.2018)
Peste 55 la sută din nemți au o atitudine lipsită de simpatie față de străini, potrivit unui studiu efectuat în acest an de cercetătorii Universității din Leipzig.

BUCUREȘTI, 8 nov – Sputnik. Sentimentele xenofobe sunt în creștere în Germania, arată materialul sociologic acumulat. Unul din trei nemți și-a exprimat o atitudine negativă față de persoane din alte state, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

În landurile din Estul Germaniei, peste 47 la sută din respondenți au căzut de acord cu afirmația: “străinii profită de sistemul protecției sociale”, arată datele sondajului, în timp ce în landurile din Vestul Germaniei 32,7 la sută din respondenți au susținut o astfel de afirmație.

Mai mult decât atât, potrivit autorilor studiului, Oliver Decker și Elmar Brähler, peste șase la sută din nemți au viziuni clare de extrema dreaptă, un indicator în creștere față de studiile anterioare, efectuate de Universitatea din Leipzig în ultimii patru ani. Cu toate acestea, numărul este mai mic decât cel înregistrat într-o cercetare din anul 2002, când 9,7 la sută din nemți simpatizau viziunile de extrema dreaptă.

“Sondajul nostru arată foarte clar că fenomenul xenofobiei devine tot mai răspândit în toată țara”, a declarat Decker.

Cercetătorii din Leipzig au intervievat în acest an 2416 de persoane (1918 din Vest și 498 din Est, pentru a cuprinde întreaga populație).

Respondenții au fost întrebați în legătură cu o gamă largă de subiecte, printre care susținerea unei dictaturi autoritare de dreapta, xenofobia, antisemitismul, darwinismul social, șovinismul și nazismul.

Atitudini negative față de musulmani, sinti și țigani

În timp ce atitudinile antisemite s-au diminuat comparativ cu anul 2016, atitudinea față de musulmani, sinti și țigani s-au înrădăcinat puternic în societate, constată autorii studiului.

Aceștia au ajuns la concluzia că mai multe de jumătate din populația țării (55 la sută) este de acord cu afirmația: “Sunt prea mulți musulmani aici, uneori mă simt ca un străin în propria țară”. Doi ani în urmă, această cifră se afla la nivelul de 50 la sută, iar în 2014 – 43 la sută.

Opoziția față de politica migraționistă a cancelarului Angela Merkel, în special atunci când în 2015 guvernul a lăsat frontierele deschise în timpul crizei refugiaților, a crescut în Germania în ultimii ani. Acest lucru a alimentat ascensiunea organizațiilor de dreapta și extrema dreaptă precum “Alternativa pentru Germania” (AfD) și Pegida.

Participanții la studiu au fost întrebați și despre opțiunile de vot. Peste 55 la sută din persoanele care au declarat că vor vota pentru „Alternativa pentru Germania” (AfD), în cazul în care duminica viitoare vor avea loc alegeri parlamentare, au atitudini negative față de străini.

Dintre cei care ar vota cu CDU, CSU și SPD, peste 22 la sută au atitudini xenofobe. Printre votanții Democraților Liberi (FDP), doar 18 la sută și-au exprimat atitudini negative față de străini.

Printre susținătorii partidelor de stânga, Die Linke și Verzii, acest indicator este semnificativ mai mic – 15 și 11 la sută.

„Cei care sunt de extrema dreaptă se îndepărtează de CDU și SPD azi și se îndreaptă spre AfD”, afirmă Brähler.

Susținerea pentru o dictatură de dreapta

Decker și Brähler au observat existența unor diferențe esențiale între votanții AfD și susținătorii altor partide reprezentate în Bundestag. Aceștia au fost șocați să constate că peste 13 la sută din respondenții care și-au exprimat preferința pentru AfD susțin o dictatură de dreapta.

Pentru comparație: printre votanții CDU și CSU, 2,3 la sută și-au exprimat astfel de viziuni, dintre susținătorii FDP – 4,3 la sută. Printre susținătorii Die Linke, Verzilor și SPD, o astfel de poziție este adoptată de mai puțin de 2 la sută.

Susținătorii unei dictaturi de dreapta sunt cei care consideră că “în numele intereselor naționale, în unele circumstanțe, o dictatură este cea mai bună formă de guvernare” sau că “nemții au nevoie astăzi de un singur partid care ar cuprinde toată națiunea”.

Cercetătorii de la Universitatea din Leipzig, începând cu anul 2002, efectuează anual un studiu cu privire la evoluția atitudinilor autoritariste și de extremă dreapta în Germania. În anul 2018 studiul a fost efectuat în cooperare cu Fundația Heinrich Böll și Fundația Otto Brenner.

1457
Tagurile:
Imigranți, Criza refugiaților, Xenofobie, Nemți, studiu, Sondaj, Germania
Тема:
Criza refugiaților (90)
Tematic
Peste 64% din nemți sunt nemulțumiți de noul guvern Merkel
Americanii și nemții cred că valorile occidentale comune se erodează
Majoritatea nemților se distanțează de SUA și le consideră o amenințare
Sondaj: Nemții susțin Nord Stream-2 și nu au încredere în Trump
Studiu: de ce se tem cel mai mult nemții
Peste 55 % din nemți și-ar dori să emigreze din Germania
Sondaj: peste 64% din nemți vor demisia liderului CSU
Certificat de vaccinare pentru coronavirus

Pașaport digital de vaccinare la nivel european

63
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că luna aceasta va fi făcută o propunere privind crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul UE.

BRUXELLES, 1 mar – Sputnik. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut astăzi anunțul privind pașaportul digital de vaccinare, o propunere în acest sens urmând a fi făcută de Comisie chiar în cursul acestei luni.

"În ceea ce priveşte întrebarea cum ar putea arăta paşaportul verde digital, vom prezenta o propunere legislativă în martie", a declarat Ursula von der Leyen într-o videoconferinţă cu parlamentarii germani.

Cele mai mari susținătoare ale ideii de pașaport de vaccinare sunt statele care sunt dependente de turism, cum ar fi Grecia sau Spania, dar și companiile aeriene.

"Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui 'paşaport verde', rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil", a spus și cancelarul austriac Sebastian Kurz săptămâna trecută.

Kurz își dorește un certificat care să permită călătoriile şi accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar şi pentru cei care sunt consideraţi ca fiind "imunizaţi", după ce au contractat virusul, iar ideea sa este susţinută și de Bulgaria care are și ea interese mari în turism.

De asemenea, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, punând în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale.

Este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie, a apreciat IATA.

"Avem nevoie de un plan pentru redresare. Avem nevoie de o metodă de a gestiona digital situaţia sanitară şi avem nevoie să asigurăm un standard global pentru înregistrarea rezultatelor testelor şi a vaccinărilor", a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

Permisul IATA de călătorie, care va fi lansat oficial la finalul lunii martie, va ajuta la facilitarea călătoriilor, punând rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul de check-in.

Campania de vaccinare a sporit speranţele că vor fi permise mai multe călătorii, dar IATA susţine că statele trebuie să emită o dovadă digitală pentru a permite efectuarea călătoriilor.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

63
Tagurile:
Vaccinare, Pașaport
Tematic
Rusia oferă Africii 300 milioane de doze de vaccin Sputnik V
Pfizer și Biontech au cerut UE 54 euro pentru un vaccin
Cu ce vaccin este mai bine de vaccinat? Top-5 mituri despre vaccinare

Загрузка...
Viktor Orban

Viktor Orban de pământ cu Bruxelles: Dacă faceți asta, vom părăsi! 

1039
Premierul Ungariei, Orban Viktor, dă încă o lecție de demnitate și suveranitate Europei, neacceptând condițiile impuse de PPE

BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik. Premierul Orban Viktor a transmis un avertisment puternic la Bruxelles: partidul său, FIDESZ, va părăsi grupul PPE, majoritar, dacă se va merge nu noile reguli privind penalizarea și suspendarea.

Noile propuneri de reguli au fost impuse PPE de către germanul Manfred Weber  şi de ceilalţi membri ai conducerii și permita penalizarea unui partid membru (PPE) în ansamblu -  nu doar a unui singur eurodeputat.

Reacția lui Orban vine în contextul în care noile reguli ar putea fi votate și aprobate miercuri.

În scrisoarea transmisă liderului PPE Manfred Weber, premierul Orban Viktor  avertizează că  FIDESZ va părăsi grupul PPE dacă noile reguli vor fi adoptate – altfel spus, nu va accepta ca PPE să aibă posibilitatea de a impune măsuri de suspendare.

”Doresc să vă informez, domnule preşedinte, că în cazul în care prevederile acceptate la reuniunea preşedinţiei şi a şefilor delegaţiilor naţionale pe 26 februarie sunt supuse la vot şi adoptate, FIDESZ va părăsi grupul”, i-a transmis Orban lui Weber.

La rândul său, Novak Katalin, vicepreşedintă a FIDESZ a postat o copie a scrisorii lui Orban și a acuzat PPE de jocuri politice în contextul eforturilor europene de a salva vieți.

”Este inacceptabil faptul că, în timp ce Europa luptă pentru a salva vieți și priorul nostru principal este să ne protejăm cetățenii, unii din PPE sunt ocupați cu încercarea de a exclude Fidesz din Grupul PPE”, a scris Novak Katalin, completând – ”Nu au majoritate în conformitate cu normele actuale, așa că au adaptat regulile retroactive pentru a ne expulza. La revedere, RoL?”. (Rule of Law, domnia legii, n.n.)

***

Politico.eu atrage atenția că începând din martie 2019, FIDESZ a fost suspendat din PPE, dar încă are 11 eurodeputaţi în grupul europarlamentar PPE, în pofida demersurilor unor membri ”centriști” de a-i exclude.

Potrivit defalcării de către Parlament a afilierilor europarlamentare, grupul PPE ar rămâne cea mai mare fracțiune chiar și fără membrii Fidesz. Conservatorii au în prezent 187 de membri, urmați de social-democrații cu 145, dintr-un total de 705 din parlament.

1039
Tagurile:
Viktor Orban

Загрузка...
Serghei Lavrov

Lavrov: Rusia nu impune nimănui punctul său de vedere

32
Rusia nu își impune nimănui punctul său de vedere și așteaptă ca reflectarea evenimentelor din țară să urmeze același raționament, a declarat Lavrov.

BUCUREȘTI, 1 mar – Sputnik. Rusia nu își impune nimănui punctul său de vedere și speră ca în aceeași cheie vor fi reflectate evenimentele din Rusia, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Russian Foreign Ministry

“Suntem departe de dorința de impune cuiva ceva, fie și colegilor noștri diplomați, un anumit punct de vedere. La rândul nostru, așteptăm ca evenimentele să fie reflectate în același mod, prezentând totul din mai multe perspective, obiectiv”, a declarat Lavrov la întâlnire cu reprezentanții presei străine, acreditate în Rusia.

Lavrov a subliniat că autoritățile ruse nu se izolează de nimeni, “întotdeauna sunt gata de discuții”, însă nu trebuie acceptate ca un dat actualul val de informații false, etichetări și clișee vechi.

„Acest lucru transformă câmpul informațional într-o arenă de confruntări asemenea celei din perioada războiului rece”, a declarat șeful diplomației ruse.

32
Tematic
Lavrov: Cazul lui Navalnîi, o înscenare a Occidentului
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Lavrov a numit condițiile de cooperare cu Uniunea Europeană
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa
Video - Lavrov: Folosind pandemia, Occidentul încearcă să pedepsească guvernele „incomode”
Lavrov a comentat situația din Armenia

Загрузка...