Official residence of the U.S. President, the White House in Washington D.C.

Zi istorică, care declanșează cel mai dur conflict între SUA și Europa

172
(reînnoit 11:23 05.11.2018)
Începând cu ziua de astăzi, 5 noiembrie, intră în vigoare pachetul de sancțiuni ale SUA împotriva Iranului, care prevede și sancțiuni secundare împotriva tuturor statelor care vor continua să facă afaceri cu Teheranul.

BUCUREȘTI, 5 nov – Sputnik. Washingtonul a restabilit sancțiunile împotriva Iranului, care au existat până la semnarea Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune cu privire la programul nuclear iranian. Aceste măsuri restrictive vor viza, în special, exportul de petrol.

Vineri, Donald Trump a anunțat că aceste sancțiuni sunt cele mai dure din toate introduse împotriva Teheranului. Potrivit lui, “acestea deja au un efect distrugător asupra economiei iraniene” – valuta națională s-a devalorizat cu 70 la sută, inflația în octombrie a constituit 37 la sută, iar economia intră în recesiune.

Mai devreme, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că în lista sancțiunilor au fost introduse peste 600 de persoane și companii. Cei care vor continua să facă afaceri cu iranienii, riscă să fie loviți de sancțiunile SUA. Potrivit lui, măsurile restrictive “ar trebui să influențeze comportamentul regimului iranian”.

Autoritățile din Iran au reacționat dur la noile sancțiuni. Președintele Hasan Rouhani a declarat că țara va continua să vândă petrol și promite că Washingtonul „va avea de regretat”. La rândul său, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a menționat că SUA și-au propus paralizarea creșterii economice a țării cu ajutorul sancțiunilor, însă doar au consolidat auto-suficiența Teheranului.

Sancțiunile împotriva Iranului

Iranul și cei șase mediatori (Rusia, SUA, Marea Britanie, China, Franța, Germania) au semnat în anul 2015 un document cu privire la reglementarea problemei nucleare a Iranului. Participanții au adoptat Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune cu privire la programul nuclear iranian, prin care erau ridicate sancțiunile economice și financiare, impuse anterior de Consiliul de Securitate al ONU, SUA și Uniunea Europeană, din cauza activității Iranului în domeniul nuclear.

Trump a criticat în mai multe rânduri această înțelegere și în mai 2018 a anunțat denunțarea acestui acord. Acesta acuză Teheranul de îmbogățire a uraniului și dezvoltarea unor arme interzise, în ciuda condițiilor impuse de acord, după ce Israelul a anunțat că ar dispune de informații care ar confirma acest lucru. Celelalte state din grupul mediatorilor au condamnat acțiunile Statelor Unite. Partenerii europeni ai Washingtonului au declarat că vor respecta în continuare condițiile acordului.

Drept răspuns, Trump a anunțat restabilirea tuturor sancțiunilor, inclusiv cele secundare, care vizează toate statele care continuă să facă afaceri cu Iranul.

O parte a sancțiunilor a intrat în vigoare pe 7 august. Autoritățile americane au declarat în mai multe rânduri că intenționează să reducă la zero exportul de petrol din Iran.

Poziția României în problema Iranului

România a adoptat o poziție contrară administrației SUA în problema acordului nuclear cu Iranul. Pe 7 iunie 2018, în cadrul unei discuții cu ambasadorul Iranului la București, Hamid Moayyer, ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, a declarat că “România își reiterează sprijinul pentru menținerea acordului nuclear cu Iranul”. Mai devreme, în luna mai a acestui an, Teodor Meleșcanu, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia SUA de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul, subliniind că “România are interese puternice în statul iranian”.

Decizia Casei Albe vine în contradicție cu interesele economice ale românilor, din momentul în care România se află printre țările care și-au direcționat investițiile în economia Iranului după anularea sancțiunilor în 2015. Spre exemplu, în decembrie 2016, presa anunța că investitorii români au semnat la Teheran cu compania iraniană Pichak Sanat Ilam un acord de construcție a unei centrale electrice la Mehran cu o capacitate de 1000 megawați. Valoarea proiectului se ridică la 700 milioane de dolari, 70 la sută din investiții fiind asumate de români. Centrala urma să devină operațională în trei ani și urma să exporte energie electrică în Irak.

172
Tagurile:
Teheran, Donald Trump, Teodor Meleșcanu, Uniunea Europeană, acordul nuclear cu iranul, Planul Comun și Cuprinzător de Acțiuni, Sancțiuni, SUA, Iran
Tematic
De mâine, o nouă confruntare UE-SUA: Europa va bloca sancțiunile anti-Iran
Putin va efectua o vizită în Iran
Israel: Teheranul încalcă acordul nuclear. Iran: Statul evreu elaborează arma atomică
SUA vor plăti un preț mare pentru denunțarea acordului cu Iranul
Trump a anunțat noi sancțiuni, inspirat de Game of Thrones
SUA vor să blocheze mecanismul UE de evitare a sancțiunilor americane
Organiza'ia Mondială a Sănătății

OMS a anunțat care este țara care poate fi model de luptă împotriva COVID-19

43
(reînnoit 07:19 04.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății consideră că Vietnamul și sistemul său de sănătate este unul care poate fi un exemplu și pentru alte state în lupta cu coronavirusul.

CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Șeful grupului tehnic al Unității de Boli Emergente din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove, a lăudat acțiunile autorităților vietnameze privind combaterea răspândirii infecției cu coronavirus și a numit acest stat drept exemplu de urmat pentru alte țări.

”Acționează rapid și atotcuprinzător, au un sistem care ar putea ajuta ca să ia acest focar sub control. Este ceea ce trebuie să vedem în toate țările”, a spus Maria Van Kerkhove în timpul unei conferințe de presă, adăugând că Vietnamul are o experiență vastă în lupta împotriva bolilor infecțioase.

"Fiind o țară care a avut de suportat o sarcină foarte mică și o mortalitate scăzută, nu lasă nicio șansă acestui lucru (focar - ed.) Și fac tot posibilul pentru a preveni producerea unui incident major”, a spus Michael Ryan, vorbind despre noul focar de coronavirus din Vietnam.

Mai devreme se știa că autoritățile orașului vietnamez Da Nang, care a fost locul de răspândire a noului coronavirus în Vietnam, intenționează să testeze întreaga populație pentru COVID-19 - aproximativ 1,1 milioane de oameni.

Vineri, 31 iulie, Vietnam a înregistrat primul său deces cauzat de coronavirus în această pandemie. Un nou focar de infecție a început în orașul de coastă Da Nang la trei luni de la depistarea unei infecții anterioare în țară.

Cele mai recente date despre situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
COVID-19, OMS
Tematic
Avertisment OMS: vara nu îi protejează pe oameni de coronavirus
Critici dure la adresa SUA după retragerea țării din OMS
O pneumonie necunoscută: OMS în dialog cu autoritățile Kazahstanului
OMS nu a primit din partea SUA notificarea de retragere din organizație
OMS remarcă tendințe îngrijorătoare ale virusului în zona din care face parte și România

Загрузка...
Batalion NATO în Polonia

SUA anunță extinderea contingentului militar în Polonia

44
(reînnoit 18:51 03.08.2020)
Statele Unite au decis să-și sporească prezența militară în Polonia cu un contingent de o mie de militari.

BUCUREȘTI, 3 aug – Sputnik. SUA și Polonia au încheiat negocierile, în urma cărora s-a decis expedierea în această țară a o mie de militari americani, a declarat ministrul Apărării, Mark Esper.

SUA și Polonia și-au încheiat negocierile pentru extinderea acordului de cooperare în domeniul Apărării (EDCA)… Înțelegerea va presupune extinderea prezenței militare permanente cu o mie de militari, se spune în declarația lui Esper.

În prezent, în Polonia, în baza rotației, se află 4,5 mii de militari americani, a amintit el.

De asemenea, acordul va permite “consolidarea descurajării Rusiei și va consolida NATO”, se mai menționează în declarația lui Esper.

Comentând această informație, la solicitarea RIA Novosti, vicepreședintele comisiei Dumei de Stat pentru Apărare, Iurie Șvîtkin, a declarat că sporirea numărului militarilor SUA în Polonia urmărește un scop politic.

“O mie de persoane reprezintă aproximativ un regiment. Totodată, desigur, acest lucru nu are nicio pondere, însă un număr mai mare de militari NATO în Europa înseamnă mai puțină securitate în Europa. Probabil, acest lucru se face mai mult din motive politice, pentru a oferi o susținere politică Poloniei, pentru a-i face să simtă o grijă din partea fratelui mai mare SUA”, a spus Șvîtkin.

“Acest lucru ne determină să ne asigurăm într-o proporție mai mare securitatea. Statele din Occident ne forțează să ne consolidăm potențialul în această direcție… Desigur, Rusia are suficiente resurse, însă noi acționăm în oglindă la acele provocări, pe care ni le creează Occidentul”, a subliniat parlamentarul rus.

De asemenea, el a menționat că autoritățile din Polonia, precum și cele din alte statele europene, nu se gândesc la perspectivele și viitorul contingentului militar.

“Suprasaturarea cu trupe și zângănitul din arme nu va duce la nimic bun”, a precizat el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
SUA, Polonia
Tematic
Deputați polonezi cer declararea ambasadorului SUA „persona non grata”
Compromis al liderilor UE, Ungaria și Polonia ar fi obținut ceea ce doreau
ONU îndeamnă Polonia să asigure refugiaților dreptul de azil pe teritoriul țării
Polonia anunță retragerea din Convenția de la Istanbul
Polonia și Ucraina s-au unit împotriva ”Nord Stream-2”

Загрузка...
Carmen Avram

”Nu uitați sunați trompeta când plecați!” Carmen Avram nu lasă nicio șansă Guvernului!

15
(reînnoit 08:21 04.08.2020)
”Laudele „guvernului meu” sunt contrazise din afara țării! E o condiție obligatorie de la UE, ca să ne luăm banii de la Bruxelles. PNL, pe cai şi pe mai târziu!”

BUCUREȘTI, 4 aug – Sputnik. În fiecare zi, membri ai Guvernului Orban, în special Florin Cîțu, vin cu date prin care încearcă să demonstreze că în România totul e bine și mergem într-o direcție foarte bună. Asta în timp ce realitatea falimentelor zonei private sau șomajul, precum și restructurările de la stat par a spune cu totul altceva!

Europarlamentarul Carmen Avram nu lasă loc manevrelor Guvernului Orban și vine cu date clare: ”Laudele „guvernului meu” sunt contrazise din afara țării: România este statul care a dat cel mai mic sprijin financiar pentru redresare economică: 3% din PIB”.

Da, datele sunt copleșitoare: ”Prin comparație, celălalt guvern Orban a oferit ungurilor 18% din PIB, Cehia - 14%, Austria – 13%. Toate, țări mult mai mici decât România”, scrie Carmen Avram, care citează un studiu al ”Erste Bank”, publicat de Ziarul Financiar.

”Erste, proprietarul BCR, estimează și că România va avea creșterea cea mai mică dintre cele șapte țări în care activează compania austriacă”, scrie Carmen Avram, din studiu reieșind clar: ”Dintre cele şapte ţări unde Erste activează, România are cea mai mică creştere economică pentru 2021”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
Guvernul, Carmen Avram
Tematic
Carmen Avram, cel mai dur mesaj de la Bruxelles, îi distruge pe Iohannis și Aurescu
Carmen Avram anunță cea mai grea înfrângere pentru Iohannis și Orban – cei doi tac mâlc!
Carmen Avram face praf PNL, acuzația care le poate prăbuși procentele!

Загрузка...