RSD-10 Pioneer missile system

Moscova: Ieşirea SUA din Tratatul INF - "un pas foarte periculos"

396
(reînnoit 10:23 21.10.2018)
Sâmbătă, președintele american Donald Trump a anunțat ieșirea țării din Tratatului privind forțele nucleare intermediare (INF), invocând presupuse încălcări ale acestuia de către partea rusă.

BUCUREŞTI, 21 oct — Sputnik. Dacă SUA continuă să se retragă unilateral din acorduri, atunci Rusia va adopta o serie de măsuri de răspuns, inclusiv militare, a declarat ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Ryabkov.

Donald Trump
© AP Photo / Pablo Martinez Monsivais

El a mai spus că Moscova este alarmată de "încercările de șantaj" din partea SUA, având în vedere anunţui lui Trump privind retragerea din Tratatul INF.

Rusia va continua să insiste asupra dialogului cu SUA privind soluționarea problemelor cu tratatul INF, a subliniat Ryabkov.

Potrivit lui, Moscova condamnă încercările recente ale Washingtonului de a convinge Rusia să facă concesii privind stabilitatea strategică.

În mai, președintele american, Donald Trump, a emis un memorandum prin care ordonă secretarului de stat Mike Pompeo să propună sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la presupusele încălcări ale Tratatului INF. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a comentat această chestiune, a declarat că Rusia nu a încălcat niciodată Tratatul INF, îşi respectă obligațiile sale și intenționează să continue să facă acest lucru.

Tratatul INF din 1987 interzice dezvoltarea, desfășurarea și testarea rachetelor balistice sau de croazieră lansate la sol, cu o distanță cuprinsă între 300 și 3.400 de mile.

Rusia și SUA s-au acuzat în mod repetat de încălcarea tratatului. Cu toate acestea, administrația fostului președinte american Barack Obama a decis să nu renunțe la acord.

396
Tagurile:
Tratatul INF, INF, Donald Trump, Moscova, Rusia, SUA

Загрузка...