Russian President Vladimir Putin meeting in St.Petersburg with Jean-Claude Juncker, President of the European Commission

UE își va spori securitatea pe termen lung doar în cooperare cu Rusia - Juncker

291
(reînnoit 15:43 05.10.2018)
La începutul acestei săptămâni, NATO, de rând cu Londra și Amsterdam au acuzat Rusia de atacuri cibernetice.

BUCUREȘTI, 5 oct — Sputnik. Uniunea Europeană va spori securitatea pe termen lung numai în cooperare cu Moscova, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Acuzațiile de atac cibernetic

Vizita lui Vladimir Putin în China
© Sputnik / Алексей Никольский
Comentariile sale au venit după ce ministrului olandez al Apărării, Ank Bijleveld, a anunțat că patru cetățeni ruși cu pașapoarte diplomatice au fost expulzați din Olanda pe 13 aprilie, în urma unei bănuieli despre o încercare atac cibernetic asupra OPCW.

Ministerul de Externe al Regatului Unit, la rândul său, a acuzat serviciul extern de informații al Rusiei, GRU, de atacuri cibernetice asupra instituțiilor politice, întreprinderilor, mass-media și sportului.

Acuzațiile au determinat reacția imediată a comunității occidentale, inclusiv a NATO, care și-a exprimat solidaritatea cu Amsterdamul în acuzațiile sale și a cerut Moscovei să își schimbe comportamentul.

Ministerul rus de Externe, la rândul său, a spus că "campania spymania" antirusă, declanșată de Olanda, dăunează grav relațiilor bilaterale cu Rusia.

Ministerul a adăugat că Moscova nu a lansat și nu va lansa astfel de atacuri, deoarece nu are nici un motiv să facă acest lucru.

Ținând cont de acordul Iranian

Juncker a adăugat că, în ceea ce privește Iranul, europenii trebuie să fie de acord cu cuvintele lor.

Federica Mogherini
© AFP 2019 / THIERRY CHARLIER

La începutul acestui an, Washingtonul a trântit ușa acordului nuclear Iranian, la care s-a ajuns în 2015 și semnat de China, Franța, Germania, Uniunea Europeană, Iran, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite. Donald Trump a anunțat reimpunerea unei serii de sancțiuni severe care vizează Iranul și companiile sau țările străine care ar continua să facă afaceri cu Teheranul.

Ceilalți semnatari ai acordului au criticat pe scară largă mișcarea lui Trump și și-au reafirmat angajamentul față de acord, care a ridicat sancțiunile economice criminale față de Teheran în schimbul unor obstacole asupra programului său nuclear.

291
Tagurile:
Colaborare, securitate, Jean-Claude Juncker, UE, Rusia
Tematic
Moscova vrea crearea unei zone economice unice între Rusia şi UE
Moscova: Este inacceptabilă presiunea SUA asupra UE privind cooperarea energetică cu Rusia
România face cu gazul rusesc "ce zice UE, nu ce face UE"
Heiko Mass, la București: UE are nevoie de relații bune și pe termen lung cu Rusia

Загрузка...