Charles Michel, prim-ministrul Belgiei

Premierul Belgiei: SUA nu pot decide cu cine facem comerț

79
(reînnoit 13:11 26.09.2018)
SUA nu pot decide în locul companiilor europene cu cine trebuie să facă comerț, a declarat premierul Belgiei, Charles Michel.

BUCUREȘTI, 26 sept — Sputnik. SUA nu pot decide în locul companiilor europene cu cine acestea trebuie să facă comerț și să dezvolte activitate economică, a declarat miercuri prim-ministrul Belgiei, Charles Michel.

"Nu putem accepta faptul că SUA decid cu ce regiuni companiile europene ar trebui să facă comerț și să dezvolte acolo activitatea economică", a declarat premierul la postul de radio RTBF.

Michel a fost primul lider occidental care a avut o întrevedere bilaterală cu președintele Iranului, Hassan Rohani, în marja Adunării Generale a ONU la New York.

Potrivit premierului belgian,"noi nu suntem naivi în raport cu Iranului și importanței lui regionale". „În același timp, acordul cu privire la demontarea energeticii nucleare iraniene deschide un canal pentru dialog politic, pentru a susține forțele din Iran care vor să modernizeze țara, să consolideze economia și sunt gata să-și asume un angajament de diminuarea a tensiunilor legate de problema nucleară", a menționat Michel.

Luni, în urma unei întrevederi la nivel ministerial pe marginea Adunării Generale ai ONU, Rusia, Marea Britanie, Franța, Germania, China, UE și Iran au anunțat că Uniunea Europeană va crea un mecanism de plăți cu Iranul care va ocoli sancțiunile SUA. Potrivit șefului diplomației europene, Federica Mogherini, "statele membre ale UE vor înființa o persoană juridică pentru efectuarea tranzacțiilor financiare cu Iranul, ceea ce va permite companiilor europene să lucreze cu Iranul, conform legislației europene, fiind deschis și pentru alți participanți".

Participanții la întrevedere au confirmat necesitatea susținerii unor mijloace sigure și legale de plăți cu Iranul, precum și continuarea exportului de petrol din Iran, gaze condensate, produse petroliere, se menționează în declarație. Mogherini a subliniat că decizia de înființare a unui mecanism financiar pentru efectuarea plăților cu Iranul a fost deja luată.

79
Tagurile:
comerț, prim-ministru, sancțiuni, Charles Michel, Uniunea Europeană, Belgia, SUA, Iran
Tematic
Putin va efectua o vizită în Iran
Cutremurul de pământ din Iran: Crește numărul celor afectați. FOTO, VIDEO
A fost fixată data summitului Rusia – Turcia - Iran
Moscova se pregătește de summitul Rusia-Iran-Turcia
De mâine, o nouă confruntare UE-SUA: Europa va bloca sancțiunile anti-Iran
“SUA să știe, războiul cu Iran este mama tuturor războaielor” – președintele iranian
România ignoră amenințările SUA: “avem interese puternice în Iran”
Iran către SUA: "Dacă faceţi asta, revenim la programul nuclear"
Iran: Israelul va răspunde pentru atacurile sale cu rachete
Rusia, Turcia și Iran au o strategie comună în privința Siriei

Загрузка...