Wikileaks

Expert WikiLeaks dispărut în mod misterios în Norvegia

130
Poliția norvegiană a declarat că anchetatorii olandezi îi ajută să caute un asociat al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, asociat care a dispărut în mod misterios în nordul Norvegiei acum trei săptămâni.

BUCUREŞTI, 14 sept — Sputnik, Doina Crainic. Expertul olandez în domeniul securității cibernetice Arjen Kamphuis, asociat al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, are 47 de ani şi este dispărut din 20 august, când a plecat de la hotelul unde era cazat în orașul Bodø din nordul Norvegiei. Dispariţia sa a dat naştere la numeroase teorii ale conspirației pe reţelele de socializare. 

Doi anchetatori olandezi au sosit la Bodø pentru a ajuta în anchetă, a declarat poliția norvegiană, adăugând că vor rămâne acolo tot restul săptămânii, potrivit thelocal.no

„Kamphuis nu a fost încă găsit, iar cazul este deschis, fiind posibile diferite rezultate, însă deocamdată nu există indicii că ar fi fost săvârșită o crimă", a precizat poliţia. 

De asemenea, joi, poliţia a publicat o fotografie cu un caiac pliabil alb. Anchetatorii cred că expertul olandez în securitate cibernetică a cumpărat caiacul chiar înainte de a pleca în vacanță în Norvegia. 

Miercuri, poliţia a dezvăluit că un pescar a găsit câteva lucruri personale ale lui Kamphuis plutind pe un lac, la aproximativ 50 de kilometri est de Bodø. 

Poliția nu a dezvăluit însă şi ce obiecte erau, însă postul norvegian de televiziune TV2 a relatat că printre acestea se aflau şi documentele de identitate ale lui Kamphuis, potrivit thelocal.no. Caiacul a fost găsit în aceeași zonă unde au fost descoperite obiectele, iar poliția își continuă ancheta. 

Pe 2 septembrie, WikiLeaks, care publică informații secrete, a scris pe Twitter că dispariția asociatului este „ciudată". 

În fotografiile care circulă pe rețelele sociale, Kamphuis poartă ochelari, are păr blond lung și barbă scurtă. 

WikiLeaks a precizat că avea un bilet pentru un zbor pe 22 august de la Trondheim, oraș situat la peste 700 de kilometri la sud de Bodø, însă nu a prins avionul. 

Assange se află la ambasada Ecuadorului la Londra din 2012, când i s-a acordat azil politic, deoarece se temea de extrădarea în Statele Unite, unde ar fi judecat pentru publicarea, în 2010, de documente militare americane secrete și de telegrame diplomatice.

130
Tagurile:
expert, Dispărut, WikiLeaks, Arjen Kamphuis, Julian Assange, Norvegia
Tematic
Noi dezvăluiri Wikileaks: ce face CIA cu telefonul tău
Nou Wikileaks devastator pentru Hillary Clinton
McCain: Wikileaks are legături cu Rusia
Tsunami în SUA: WikiLeaks începe noua serie de scurgeri de informații din CIA
Fondatorul WikiLeaks consideră că Obama încearcă să-l discrediteze pe Trump
Dezvăluire-bombă: documentele Wikileaks care vor duce la arestarea lui Hillary
A murit directorul WikiLeaks
Fondatorul WikiLeaks a fost lipsit de conexiune la internet
WikiLeaks a publicat cea de-a patra parte a conversațiilor lui Podesta
WikiLeaks a făcut publice emailurile șefului de campanie a lui Clinton
WikiLeaks va scoate la suprafață secretele prezidențialelor din SUA

Загрузка...