BUCUREŞTI, 14 sept — Sputnik, Doina Crainic. Expertul olandez în domeniul securității cibernetice Arjen Kamphuis, asociat al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, are 47 de ani şi este dispărut din 20 august, când a plecat de la hotelul unde era cazat în orașul Bodø din nordul Norvegiei. Dispariţia sa a dat naştere la numeroase teorii ale conspirației pe reţelele de socializare.
Doi anchetatori olandezi au sosit la Bodø pentru a ajuta în anchetă, a declarat poliția norvegiană, adăugând că vor rămâne acolo tot restul săptămânii, potrivit thelocal.no.
„Kamphuis nu a fost încă găsit, iar cazul este deschis, fiind posibile diferite rezultate, însă deocamdată nu există indicii că ar fi fost săvârșită o crimă", a precizat poliţia.
De asemenea, joi, poliţia a publicat o fotografie cu un caiac pliabil alb. Anchetatorii cred că expertul olandez în securitate cibernetică a cumpărat caiacul chiar înainte de a pleca în vacanță în Norvegia.
Miercuri, poliţia a dezvăluit că un pescar a găsit câteva lucruri personale ale lui Kamphuis plutind pe un lac, la aproximativ 50 de kilometri est de Bodø.
Poliția nu a dezvăluit însă şi ce obiecte erau, însă postul norvegian de televiziune TV2 a relatat că printre acestea se aflau şi documentele de identitate ale lui Kamphuis, potrivit thelocal.no. Caiacul a fost găsit în aceeași zonă unde au fost descoperite obiectele, iar poliția își continuă ancheta.
Pe 2 septembrie, WikiLeaks, care publică informații secrete, a scris pe Twitter că dispariția asociatului este „ciudată".
În fotografiile care circulă pe rețelele sociale, Kamphuis poartă ochelari, are păr blond lung și barbă scurtă.
WikiLeaks a precizat că avea un bilet pentru un zbor pe 22 august de la Trondheim, oraș situat la peste 700 de kilometri la sud de Bodø, însă nu a prins avionul.
Assange se află la ambasada Ecuadorului la Londra din 2012, când i s-a acordat azil politic, deoarece se temea de extrădarea în Statele Unite, unde ar fi judecat pentru publicarea, în 2010, de documente militare americane secrete și de telegrame diplomatice.
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. SUA urmăresc o politică represivă în raport cu proprii cetățeni. În ultimul timp susținătorii actualului președinte Donald Trump se interesează de modalitățile de obținere a cetățeniei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.
“Cel mai îngrijorător este că această criză profundă, care a afectat fiecare american, vizează o țară care are celor mai mare buget al apărării... Anume SUA au introdus în practica lumii occidentale sancțiuni ilegale în calitatea lor de instrument de control al altor state. Iată de ce, reieșind din procesele care au loc acolo, reieșind din faptul că anume această țară promovează o politică represivă în lume, iar astăzi constatăm că (promovează o politică represivă n.r.) și în raport cu proprii cetățeni, suntem îngrijorați”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.
Potrivit ei, acum cel mai populare comentarii, pe care le primește în rețele de socializare din partea americanilor, care îl susțin pentru Trump, vizează modalitățile de obținere a cetățeniei rusești.
“Bine ați veni în realitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE.
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Temerile privind introducerea unui „pașaport de vaccinare” anti-Covid19 nu sunt nejustificate. O confirmă azi chiar președintele Consiliului European, Charles Michel.
Într-un interviu acordat azi unui program olandez de televiziune, ”Buitenhof”, preşedintele CE a spus că dezbaterea pe această temă i se pare ”foarte pertinentă”, dar și că ”decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene”.
Totuși, preşedintele CE consideră că nu este cazul să fie introdus acum acest pașaport, dar… că ”există un acord de principiu privind un astfel de document”.
De ce asta? Pentru ”mai întâi trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni„ iar dacă va fi introdus prea devreme, ”paşaportul ar putea produce o frustrare uriaşă în Europa şi în alte părţi ale lumii„.
Dar, conchide preşedintele Consiliului European, citat de Agerpres, nu este exclus ca pe viitor ”deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi”, chiar dacă ”subiectul este sensibil în multe ţări europene”.
Over het principe van een vaccinatie-paspoort, waarmee vrij reizen in de Europa mogelijk wordt gemaakt, zegt de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel: 'Ik sluit het niet uit, maar dit thema ligt gevoelig in Europese landen' #Buitenhof. pic.twitter.com/ROglGVT1x8
— Buitenhof (@Buitenhoftv) January 17, 2021
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Promisiuni fără acoperire? Așa ar putea fi considerate promisiunile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la plata orelor remediale din cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs.
Deocamdată nu se știe exact nici câți bani vor primi în plus profesorii pentru orele remediale, deși Cîmpeanu înaintase valoarea de 100 de lei în spațiul public. Demnitarul a dat asigurări că vom avea câte de curând o decizie prin care să fie clar câți bani vor primi profesorii care predau ore remediale.
”Încă nu am făcut această propunere în Guvern, dar voi iniția o Ordonanță de Urgență prin care aceste lucruri la care lucrăm să fie propuse și sunt convins că vor putea fi aprobate”, a spus Cîmpeanu la hotnews.ro.
De asemenea, ministrul Educației a precizat că există acoperirea financiară identificată, fiind vorba despre un pachet mediu, de cinci ore remediale pe săptămână, vreme de 16 săptămâni.
Reamintim că semestrul al doilea debutează în data de 8 februarie 2021 și durează 17 săptămâni. Acesta se încheie pe data de 18 iunie 2021. Sunt două săptămâni de vacanță de Paște.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că este nevoie urgentă de recuperare de către elevi a acestor pierderi înainte de examenele naționale.
În acest caz, se pune întrebarea dacă elevii vor fi chemați sâmbăta la școală pentru orele remediale.
Cîmpeanu a explicat că decizia îi va aparține profesorului, însă a precizat că se poate face o oră în plus în fiecare zi, de luni până vineri.
Programul va fi făcut de profesor numai după ce a identificat pierderile și necesarul de ore ca să acopere pierderile suferite pe parcursul procesului de predare online, împreună cu elevii, prin consultarea părinților.
Este evident că Sorin Cîmpeanu are încrede în bunele intenții ale profesorilor, însă nimeni nu poate garanta că acele ore chiar se vor derula așa cum trebuie și că profesorii se vor ține de treabă, nu vor chema copiii la școală doar pentru a încasa banii pe orele remediale…