Donald Trump

Parlamentul UE acuză administrația Trump de susținerea naționaliștilor din Europa

194
(reînnoit 21:54 13.09.2018)
Administrația lui Donald Trump este acuzată de susținerea forțelor xenofobe și populiste din Europa într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European.

BUCUREȘTI, 13 sept — Sputnik. Parlamentul European acuză administrația lui Donald Trump de sprijinirea forțelor xenofobe și populiste care ar încerca "să distrugă proiectul european", se spune într-o rezoluție aprobată de eurodeputați pe 12 septembrie, în care este apreciat stadiul relațiilor între UE și SUA. Rezoluția a fost adoptată cu 490 de voturi pentru, 148 de voturi împotrivă și 51 de abțineri.

În aceeași zi, deputații europeni adoptase și un document în care cer Comisiei Europene să aplice prevederile articolului 7 al tratatului UE împotriva Ungariei, acuzată de sfidarea „valorilor și principiilor europene".

"(Parlamentul European) consideră, de asemenea, declarațiile funcționarilor din cadrul administrației Trump care își exprimă disprețul față de UE și sprijinul pentru forțele xenofobe și populiste care încearcă să distrugă proiectul european, ca fiind ostile și incompatibile cu spiritul parteneriatului transatlantic", se spune în rezoluția Parlamentului UE.

Documentul vine și cu o critică în adresa ambasadorului SUA la Berlin, Richard Grenell, care a scandalizat o parte a clasei politice din Germania, după ce într-un interviu oferit publicației Breitbart a declarat că intenționează să sprijine unificarea tuturor forțelor de dreapta anti-sistem din Europa.

"(Parlamentul European) își exprimă dezacordul profund față de declarațiile noului ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, care și-a declarat ambiția de a capacita populiștii naționaliști din întreaga Europă și reamintește că rolul diplomaților nu este de a sprijini anumite forțe politice, ci de a promova înțelegerea reciprocă și parteneriatul", se spune în documentul adoptat de eurodeputați.

Printre alte critici aduse SUA (acțiuni unilateriale, eliminarea restricțiilor limitate ale programului de drone, refuzul de a aproba declarația finală a G7 din Canada etc.), Parlamentul European se arată nemulțumit și de numirea Gina Haspel în funcția de director al CIA, "din cauza bilanțului său nesatisfăcător din domeniul respectării drepturilor omului, inclusiv din cauza complicității sale la programul CIA de predare și de detenție secretă".

194
Tagurile:
rezoluție, Xenofobie, Donald Trump, Uniunea Europeană, SUA
Proteste în Minsk

În ce condiții Belarus poate cere ajutor militar de la OTSC

30
(reînnoit 21:55 15.08.2020)
În ce condiții Belarus ar putea solicita ajutorul Rusiei în conformitate cu Tratatul pentru Securitatea Colectivă.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Republica Belarus va putea solicita ajutorul Organizației Tratatului pentru Securitatea Colectiv doar dacă apărarea acesteia este amenințată din afară, a declarat agenției RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al OTSC, Vladimir Zainetdinov.

“În cazul în care sistemul ei de apărare este amenințat din afară, în conformitate cu tratatul pentru securitatea colectivă, articolul 4, ea are dreptul să solicite ajutor”, a declarat el, fiind întrebam în ce caz Belarus se poate adresa OTSC.

Deocamdată, secretariatul OTSC nu a primit nicio solicitare din partea Republicii Belarus, iar dacă o astfel de cere va veni, ea va fi examinată în ordinea stabilită. Toate deciziile sunt luate după consultarea tuturor statelor membre, a mai declarat reprezentatul OTSC.

Mai devreme, Sputnik Belarus a anunțat că președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că a convenit cu liderul rus, Vladimir Putin, asupra acordării unui ajutor republicii la prima solicitare în cazul în care va fi pusă în pericol securitatea țării. Totodată, Lukașenko a făcut trimitere la acordurile celor două state în cadrul OTSC și a Uniunii Statale.

30
Tagurile:
OTSC, Aleksandr Lukașenko, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării
Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

Загрузка...
Aleksandr Lukașenko

Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

57
Lukașenko s-a supărat pe muncitorii de la marile uzine, care au intrat în grevă, și declară că acești nu mai au ce căuta la aceste întreprinderi.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Președintele belarus, Aleksadr Lukașenko, a calificat grevele muncitorilor din republică drept “un cuțit în spatele” puterii: greviștii nu își au locul la aceste întreprinderi, acolo e un exces de oameni.

“Ce fel de abordări sunt acestea? Președintele, guvernul, toți depunem efortul pentru ca într-o perioadă dificilă să aveți un salariu cât de cât normal. Întreprinderile activează, oferim un ajutor colosal acestor întreprinderi? Și? Ne trezim cu un cuțin în spate?”, a declarat Lukașenko, potrivit Sputnik Belarus.

Potrivit lui, muncitorii greviști nu ar trebui să mai muncească în aceste uzine.

Avem un exces de forță de muncă la MTZ, MAZ, BelAZ – peste tot. Să plece. Însă nu mai au ce căuta la uzine.

 

57
Tagurile:
Belarus, Aleksandr Lukașenko
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Cehia a răspuns la acuzațiile lui Lukașenko
Lukașenko a convocat o ședință dedicată securității naționale
Lukașenko: Observăm niște elemente ale unei imixtiuni externe
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării

Загрузка...