Vizita președintelui României, Klaus Iohannis, la Washington

Șoc mondial, SUA aruncă în aer un demers vital, România în situație delicată!

1431
(reînnoit 18:47 10.09.2018)
„Statele Unite sprijină un proces de pace direct și robust și nu vor permite ca CPI sau orice altă organizație să constrângă dreptul Israelului la autoapărare”.

BUCUREȘTI, 10 sept, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Este fără dubii știrea care dă peste cap întreaga diplomație mondială — SUA urmează să închidă misiunea Organizației pentru Eliberarea Palestinei la Washington, anunță BBC, citând oficiali palestinieni. 

Reamintim că OEP  este reprezentantul recunoscut la nivel de ONU al poporului Palestinian, iar misiunea de la Washington a fost deschisă în 1994. 

Jurnaliștii britanici afirmă că anunțul va fi făcut în această noapte de consilierul american pentru securitate națională, John Bolton. Iar motivul este unul incredibil — faptul că palestinienienii fac demersuri pe lângă Curtea Penală Internațională să investigheze presupusele crime israeliene, precum și faptul că reclamă așa zisa atitudine a Tel Aviv-ului de a "refuza" reluarea negocierile de pace, în opinia palestinienilor. 

Cu alte cuvinte, li se reproșează palestinienilor că… se adresează justiției internaționale! Sigur, SUA nu recunoaște autoritatea TPI, dar au fost de acord ca personalități ale unor alte state să fie condamnate și încarcarcerate. Cazul Serbiei este cel mai clar. 

„Statele Unite vor sta întotdeauna împreună cu prietenul și aliatul nostru, Israel", a declarat John Bolton pentru Wall Street Journal. „Statele Unite sprijină un proces de pace direct și robust și nu vor permite ca CPI sau orice altă organizație să constrângă dreptul Israelului la autoapărare". 

În privința actualului demers al SUA, Secretarul general al OEP, Saeb Erekat, a numit mișcarea planificată o "escaladare periculoasă". 

Președintele american Donald Trump, autorul celebrei și contestatei mutări a ambasadei SUA la Ierusalim, încălcând deciziile ONU, anunță de ceva vreme că se pregătește să dezvăluie un plan de pace pentru Orientul Mijlociu. 

De menționat că ambasadorul SUA la Ierusalim, David Friedman, marele lobbyist al deciziei de mutare, este unul dintre principalii constetari ai existenței statului Palestinian. 

În același timp, Friedman este una dintre personalitățile cu care delegația României condusă de Liviu Dragnea  s-a întâlnit în celebra și controversata vizită în Israel, aranjată atunci (printre alții) de actualul șef al SIE, Gabriel Vlase.  

Pe de altă parte, pe 5 septembrie, Teodor Meleșcanu la primit pe Ahmad Majdalani, membru al Comitetului Executiv al OEP, discuțiile vizând "identificarea celor mai potrivite modalități de consolidare a relației de cooperare bilaterală, inclusiv a dialogului politico-diplomatic". 

"Ministrul afacerilor externe român a reconfirmat interesul față de dezvoltarea cooperării bilaterale, precum și față de organizarea celei de-a treia reuniuni a Comitetului Interguvernamental Româno-Palestinian și a reconfirmat sprijinul României față de soluționarea Procesului de Pace în Orientul Mijlociu prin implementarea soluției celor două state, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate" — se arată într-un comunicat al MAE.

Deci, situația României este ciudată și delicată în privința complexului de relații cu SUA, Israel și Palestina. Să mai amintim doar că, după retragerea promisiunii statului Paraguay de a-și muta ambasada la Ierusalim, Israel a luat măsuri extreme de dure pe linie diplomatică. Adică în privința mersului pe sârmă din Orientul Mijlociu, nimeni nu se joacă!

1431
Tagurile:
ambasada, Ahmad Majdalani, David Friedman, Teodor Meleșcanu, Donald Trump, românia, Palestina, Israel, SUA
Tematic
SUA: Noul plan de pace nu va fi pe plac nici Israelului, nici Palestinei
Palestina, parte a Convenției privind interzicerea armelor chimice
Reacția Bucureștiului la decizia Palestinei de a-și retrage ambasadorul
Ultima oră: Palestina își recheamă ambasadorul din România
Protestele din Gaza: Ciocniri violente între palestinieni și trupele israeliene
Palestina sugerează o soluție în problema Ierusalimului
Palestina și Republica Moldova, un statut identic?
Palestina ar fi gata să recunoască Israelul. Dar cu o condiție...
Scandal diplomatic româno-palestinian după declarația lui Dragnea
Kremlin: Rusia sau SUA nu pot rezolva diferendul israelo-palestinian, dar...
Erdogan a cerut recunoașterea Ierusalimului drept capitala Palestinei
LIVE! Proteste în masă ale palestinienilor. Peste 1000 de răniţi în ciocniri
Ciocniri violente între palestinieni și militari israelieni: peste 40 de răniți
Partidele din Palestina se întâlnesc la Moscova săptămâna viitoare
Alegeri prezidențiale în Belarus

Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Belarus

38
Duminică, în Republica Belarus se desfășoară alegerile prezidențiale - în cursa pentru funcția de șef al statului s-au înscris cinci candidați, printre care și actualul șef de stat, Alexandr Lukașenko.

CHIȘINĂU, 9 aug – SPUTNIK. Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din Belarus au fost deschise pentru alegători, informează RIA Novosti.

Alegerile prezidențiale din Belarus se desfășoară corect, a declarat pentru jurnaliști Dmitri Kobițki, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI.

”Am vizitat multe regiuni, orașe. Îi ascultăm pe toți cei implicați în procesul de monitorizare. Trebuie menționat că nu am primit nicio observație în aceste zile”, a adăugat el.

Votarea anticipată a avut loc în Belarus în ultimele cinci zile. Rata participării a depășit 41%.

În ziua principală de de vot, 9 august, secțiile vor funcționa între orele 8.00 și 20.00. În total, în cadrul acestei campanii electorale au fost constituite 5767 de secții de votare, dintre care 44 în străinătate, vor lucra în ambasadele și consulatele bieloruse din 36 de țări. Pe teritoriul Rusiei, secțiile au fost deschise la Moscova, Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Au fost create secții în unitățile militare (13 la număr), sanatorii, dispensare, case de odihnă, spitale și alte organizații de sănătate care oferă asistență medicală în condiții de staționare (231). În acestea, comisiile electorale pot declara votarea închisă și mai devreme de ora 20.00, dacă toți alegătorii incluși în listă au votat.

În plus, există posibilitatea de a vota de acasă pentru cei care, din motive de sănătate sau din alte motive, nu vor putea veni la secția de votare în ziua alegerilor. În acest scop, comisia locală nu trebuie să aibă mai mult de trei urne portabile. Confirmarea oficială a motivelor incapacității de a veni la secția de votare nu este necesară.

Cetățenii votează la locul de reședință permanent sau temporar. Alegătorii pot vota și în cazul în care locuiesc temorar în altă parte decât acolo unde își au viza de reședință, însă sunt obligați să prezinte comisiei unui contract de închiriere a unui imobil.

Alegătorii infectați cu noul coronavirus și pentru tratamentul în ambulatoriu vor vota pe 9 august la secțiile de votare din spitale unde vor fi transportați sau de acasă. Contactele de prim nivel cu purtătorii virusului, care se autoizolează, vor vota, dar cu respectarea obligatorie a măsurilor de protecție.

Din cauza pandemiei coronavirusului, vor fi luate măsuri preventive în secțiile de vot: membrii comisiilor, observatorii și alegătorii trebuie să poarte măști, secția trebuie ventilată și igienizată în mod regulat, distanța socială va fi asigurată și, dacă este posibil, se vor separa fluxurile de intrare și de ieșire din incintă.

Este planificat ca alegătorul să-și prezinte pașaportul într-o formă extinsă, arătând paginile necesare, fără a-l preda unui membru al comisiei de secție.

Cinci persoane s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al statului, inclusiv actualul șef al statului, Alexander Lukașenko, care conduce țara timp de 26 de ani. În plus, în buletinul de vot este opțiunea de a vota „împotriva tuturor”.

Alegerile vor fi recunoscute ca fiind valabile dacă mai mult de 50% din cetățenii incluși în liste vor participa la scrutin. Pentru a fi ales, președintele Belarusului, este necesară să obțină peste 50% din voturile exprimate care au participat la vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38

Загрузка...
Frontiera dintre Slovenia și Italia

Italia menține obligația de izolare pentru românii și bulgarii care intră în țară

401
Obligația de izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din România și Bulgaria a fost extinsă de Italia până pe 7 septembrie.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Se prelungește carantina în Italia pentru persoanele care vin din România și Bulgaria. Decretul a fost publicat deja în Gazeta Oficială.

Pentru italieni, România reprezintă o țară cu risc crescut din punct de vedere epidemiologic. Autoritățile au decis, în scopul evitării importării unor noi focare de coronavirus, prelungirea până pe 7 septembrie a obligației de izolare la domiciliu a tuturor persoanelor care au avut contact cu România.

Mai mult decât atât, în momentul în care vor intra în Italia, persoanele respective urmează să completeze un formular cu adresa și numărul de telefon la care vor fi verificate periodic.

De asemenea, există posibilitatea ca unele regiuni să introducă măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii virusului COVID-19.

Una dintre acestea este Regiunea Lazio. Aceasta a decisă să testeze pe cât posibil românii care sosesc cu autocarele din România.

Testarea a fost inițial voluntară. A fost organizată în gara Tiburtina.

În urma unor suspiciuni apărute în presa italiană privind evitarea controalelor de către români, autorităţile sanitare au organizat punctele de testare direct pe autostradă, la intrarea în Roma, informează stiripesurse.ro.

În data de 7 august 2020 au fost testați pasagerii a trei autocare românești. Din fericire, toți au fost negativi la anticorpii virului SARS-CoV-2.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

401
Tagurile:
Izolare, Italia
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

An școlar 2020-2021: Tătaru - formula de calcul a scenariilor de reluare a cursurilor

0
Ministrul Sănătății a precizat că își asumă greșeala datelor stabilite de comisia de specialiști privind cele trei scenarii care vizează desfășurarea anului școlar și transmise de Iohannis.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a ieșit public cu o serie de explicații după ce, anterior, prezentase date eronate în legătură cu formula de calcul pe baza căreia sunt stabilite cele trei scenarii care vizează derularea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie 2020.

Este vorba despre cele trei scenarii – verde, galben și roșu, iar Administrația Prezidențială a precizat care este criteriul epidemiologic în funcție de care colile se vor încadra în scenariile verde, galben au roșu.

Astfel, criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile respective este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum comunicase inițial Klaus Iohannis.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu explicații în acest caz. El spune că toate scenariile sunt lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică.

”Evaluarea, pregătirea acestor scenarii, precum și datele au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a declarat Tătaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Nelu Tătaru, școală

Загрузка...