Страница социальной сети Фейсбук на компьютере, планшете, айфоне

Îngrijorări la ONU față de cenzura practicată de Facebook

80
(reînnoit 15:40 03.09.2018)
Raportorul special al ONU pentru drepturile omului a expediat o scrisoare președintelui Facebook, în care își exprimă îngrijoarea față de definiția prea largă a noțiunii de „terorism”, oferită de companie.

BUCUREȘTI, 3 sep — Sputnik. Rețeaua de socializare Facebook are o interpretare prea largă a conceptului de "terorism", ceea ce poate duce la persecutarea opoziției de către guvernele unor state, a declarat raportorul special pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale în condițiile combaterii terorismului, doasmna Fionnuala Ní Aoláin.

În declarația făcută publică de Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului se menționează că Ní Aoláin a expediat președintelui Facebook, Mark Zuckerberg,  o scrisoare în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu o interpretare prea largă, pe care o oferă compania, noțiunii de terorism și insuficiența unor abordări a accesului la rețeaua de socializare din perspectiva drepturilor omului.

În opinia Ní Aoláin, Facebook asociază cu terorismul toate grupurile neguvernamentale care utilizează forța pentru realizarea scopurilor lor.

"Utilizarea unei astfel de definiții largi și ambigue pentru reglementarea accesului și utilizării Facebook poate duce la discriminare, cenzură excesivă și interzicerea accesului la serviciile rețelei fără vreo decizie judiciară. Utilizarea unei definiții largi provoacă îngrijorări în contextul în care un număr mare de guverne încearcă să eticheteze drept teroriste diverse forme de dezacord și opoziție, pașnice sau nu", consideră expertul.

De asemenea, raportorul special este îngrijorată de lipsa unei clarități în ceea ce privește metodele pe care le utilizează Facebook pentru a identifica în ce măsură o persoană aparține unui grup sau altul. În opinia ei, lipsa unei monitorizări independente a activității rețelei de socializare ar putea să genereze niște probleme.

Ní Aoláin a îndemnat Facebook să-și revadă definiția noțiunii de „terorism" și celei de „implicare în activități teroriste". Potrivit ei, blocarea sau eliminarea trebuie să vizeze exclusiv postările care reprezintă o amenințare teroristă sau propagă diverse forme de ură, discriminare și violență.

80
Tagurile:
terorism, Cenzura, Facebook, ONU, Fionnuala Ní Aoláin, Mark Zuckerberg
Тема:
Facebook (53)
Tematic
Trump a criticat cenzura din rețelele de socializare
Cenzura pe Facebook și lupta cu fake news: Franța, în pragul unei dictaturi
Dezvăluiri: Twitter urmărește mesajele private și aplică cenzura politică
Cazul La Familia și cenzura radicalilor de stânga
YouTube va înăspri cenzura: cum va combate materialele “extremiste”
Sputnik îndeamnă UE să nu admită cenzura de stat

Загрузка...