Poliția SUa, reținere

Acțiune dubioasă a SUA contra unor români - și condamnări suspecte

1099
(reînnoit 14:34 17.08.2018)
Cum au decurs discuțiile colaterale cu agenții SUA - cum de români cu pregătire informativă au ajuns la divagații imbecile despre "teroriști", asta e greu de înțeles!

BUCUREȘTI, 17 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Știre ciudată venită din SUA — Agenţia pentru Imigraţie şi Vămi (SUA) au expulzat ieri un cetăţean român "condamnat pentru a fi acordat sprijin material Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC)", transmite presa internațională.

Este vorba de un Cristian Vintilă, fost înalt funcționar guvernamental român, acum în vârstă de 47 de ani. Vintilă a fost director al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi inspector la Direcţia de Control Armament.

Acuzația oficială este că Vintilă ar fi oferit FARC arme şi servicii financiare "care ar fi fost folosite pentru a ucide cetăţeni americani".

În baza acestei acuzații, într-un proces despre care nu s-a vorbit în România, Vintilă și asociatul său, Virgil Flaviu Georgescu, au fost condamnați la închisoare. Vintilă la 4 ani de închisoare iar asociatul său, cetățean româno-american, la 10 ani.

Cei doi au fot arestați în Muntenegru în 2014, iar de atunci sunt în detenție. Deci, autoritățile americane au constat că Vintilă a executat pedeapsa de 4 ani.

Povestea este însă mult mai dubioasă — și pare a ține de descurajarea afacerilor cu armament fără a trece prin monopolul "strategic".

Așa cum am menționat, Vintilă fusese înalt funcționar guvernamental. A absolvit atât cursuri ale Academiei de Poliție, cât și ale Academiei Naționale de Informații (SRI) și Colegiul Național de Informații. Băcăuan de origine, fusese consilier județean PSD și un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc.

Și Flaviu Georgescu avea pregătire în domeniul informațiilor, fiind la un moment dat consultant pe probleme de securitate (în România).

O afacere cu… teroriști

În Muntenegru — acolo unde a survenit arestarea în decembrie 2014 — românii se întâlniseră și finalizau afacerea cu doi (foști) oficiali europeni, unul ex-deputat în parlamentul Italiei.

Afacerea se ridica la 15 milioane de dolari, tranzacția se desfășura către o firmă în spatele cărora s-ar fi aflata FARC.

Povestea acuzatorilor este că agenţi sub acoperire americani din cadrul DEA (agenţia americană de combatere a traficului de droguri — Drug Enforcement Administration) s-ar fi prezentat la finalizarea negocierilor ca fiind… rebeli columbieni din FARC!

De aici și proba pentru acuzația de "sprijinire a unei organizaţii teroriste străine".

Deși Autorităţile din Muntenegru şi agenţia DEA ar fi colaborat cu poliţia română la "investigarea inculpatului", precum și cu DIICOT și SRI, datele și detaliile lipsesc din spațiul public. Se știe doar că românul "a pledat vinovat la acuzaţii".

Afecerea în sine se referă la vânzarea mai multor tipuri de arme — de la pistoale la lansatoare de rachete, mitraliere și tunuri antiaeriene, conform procurorului general din New York, Preet Bharara. Cu toate acestea, tranzacția ar fi fost de doar 15 milioane $.

Acestea urmau a fi folosite de FARC împotriva unor cetățeni americani — în Columbia. În actul de acuzare, negociatorii — de fapt agenți sub acoperire DEA — le-ar fi spus că armele sunt pentru FARC și că vor fi folosite pentru a doborî elicoptere și avioane americane. Iar în același act românii și fostul deputat italian ar fi fost de acord.

Apoi s-a făcut „flagrantul" — care nu însemnă că i-au prins pe respectivii în mijlocul unor munți de arme, ci era vorba de o tranzacție pe bază de documente, între niște firme — în nici un caz cu FARC.

Deci, după toate datele, era vorba de o tranzacție legală formal — dar din discuții colaterale (provocate) s-au dedus aspectele ilegale… în SUA!

Cum au decurs discuțiile colaterale — cum de niște români cu pregătire informativă au ajuns la divagații imbecile despre FARC, asta e greu de înțeles!

Și mai greu de înțeles este de ce americanii nu s-au adresat SRI, cu care exista parteneriat, pentru a stopa o tranzacție simplu, fără cătușe, flagrant etc. În fond, Vintilă nu era un infractor, nu avea antecendente și nici nu era vreun traficant de arme gen Viktor Bout!

Era un ins tentat de afacerile cu armament — pentru care acvea pregătire — și care dorea să facă bani, aparent legal. Poate că tocmai aici apare problema — "partenerii" nu doresc ca firme din alte zone să facă bani acolo unde au ei monopol! Și atunci au dat un exemplu suficient de… înspăimântător.

Mai mult — nu se precizează, din surse americane, dacă FARC știa de tranzacție — sau totul a fost o provocare americană, scopul fiind cel de mai sus?

De fapt, ce este FARC — și ce caută americanii și românii în combinație?

De fapt, cine este FARC? Forțele Armate Revoluționare din Columbia au apărut în 1964, inițial, în 1960, fiind o mișcare rurală care cerea reforme agrare. Ulterior (1964), au devenit o mișcare marxistă armată de rezistență antiguvernamentală.

Americanii susțin încă că FARC este un mare vânzător de droguri, tranzacțiile fiind de peste 1 miliard de dolari pe an, iar în 1997 au decis de să introducă gruparea FARC în rândul organizațiilor teroriste.

Dar, încă din 2012, între FARC și guvernul columbian au început negocieri de pace. În 2016, FARC și guvernul columbian au semnat un acord de pace, punând capăt unui conflict care dura de 52 de ani.

Culmea e că la ceremonia de pace au participat secretarul general ONU, secretarul de stat american (John Kerry) şi preşedintele cubanez, Raul Castro. Imediat, UE a scos FARC de pe lista organizaţiilor teroriste.

Asta se întâmpla în septembrie 2016, iar românii erau în pușcărie — și rămâneau în continuare. În 2017, FARC a devenit oficial partid politic, participând (legal) la alegeri etc.

În un detaliu important — din 2014, anul în care românii erau instigați să facă "afacerea" cu FARC, ei bine, organizația columbiană nu a mai dus lupte cu unități ale armatei, ci a făcut diverse acte de sabotaj sau incidente cu trupele poliției. Adică atacuri cu arme de mână sau cu explozivi — nicidecum cu "rachete" și "tunuri AA" cu care să atace avioane americane. Este istoria FARC — care se poate verifica din surse oficiale. Deci și din acest punct de vedere, acuzare scârțâie…

Dar ce caută americanii în Columbia, de ce erau ei în pericol "să fie uciși" cu armele care ajungeau la FARC? Simplu — SUA acordă "asistență" luptei anticocaină din Columbia. Nu este clar dacă "asistența" presupune preznța avioanelor și elicopterelor de luptă, a trupelor de mercenari — dar se pare că da. E o asistență „extinsă", you know…

În concluzie — nimeni nu neagă dreptul SUA de a-și apăra cetățenii; dar "afacerea" despre care vorbim nu seamănă cu așa ceva! În afară de provocările agenților SUA nu se cunoaște vreo probă că românii doreau să vândă arme împotriva SUA sau a cetățenilor săi. Mai mult, nici măcar nu era vorba de o tranzacție reală, pentru că FARC nici nu știa de ea!

Pare mai mult o invenție, o instigare — cu scopul pe care îl suspectez: un exemplu dur, pentru ca orice român care vrea să facă tranzacții cu arme să știe că există un stăpân în zonă — și un monopol. Nota bene, România a făcut istorie pe vremuri în comerțul cu armament, mai ales produs în puternica noastră industrie militară de pe vremuri.

Și-au recunoscut românii vinovăția? Sigur că da. Tot ce am scris aici e doar comentariu jurnalistic, nimic altceva.

1099
Tagurile:
semne de întrebare, condamnare, români, acuzații, SUA
Tematic
Studiu: SUA este liderul mondial la exportul de armament
Revoltător! Achiziţii de miliarde de euro pentru armament american!
O firmă americană va produce armament în România
Banii pentru autostrăzi sunt alocați pentru achiziționarea de armament NATO?
NYT: În 2015 SUA a devenit lider la vânzarea armamentului
Poliţia din SUA va fi echipată cu armament rusesc
SCANDALOS. România, furnizor de armament pentru Siria. Vezi reacția MAE

Premierul și șase miniștri, cercetați penal pentru felul în care au gestionat pandemia

16
Procuratura Romei a deschis o anchetă pe numele premierului Italiei şi a câtorva miniştri în urma plângerilor depuse de unele asociaţii, cetăţeni şi avocaţi cu privire la felul în care autoritățile au gestionat criza coronavirusului.

BRUXELLES, 14 aug - Sputnik. Situație inedită în Italia, unde societatea civilă acuză Guvernul că a impus măsurile sanitare cu întârziere, ceea ce ar fi cauzat peste 35.000 de victime.

Comitetul Victimelor de Covid19 din Bergamo împreună cu un fost militar a descoperit că protocoalele epidemiologice ale Italiei nu au mai fost actualizate din 2006.

Ca urmare, Cabinetul de Miniştri în frunte cu premierul Giuseppe Conte a primit, ieri, înştiinţarea că va fi anchetat cu privire la felul cum a gestionat criza sanitară în ultimele luni.

Procuratura Romei, la sesizarea victimelor pandemiei şi avocaţilor acestora, va audia depoziţiile demnitarilor italieni în această cauză în care societatea civilă acuză autorităţile că au întârziat închiderea zonelor roşii pentru a preveni răspândirea virusului. Cu aceleași acuzații a venit şi Comitetul victimelor Covid19 "Noi Denunciamo" la Tribunalul din Bergamo, cel mai afectat oraş al pandemiei.

Mai mult, ajutat de fostul general Pier Paolo Lunelli, expert NATO în războiul bacteorologice, comitetul va prezenta un raport care demonstrează că ultimul protocol epidemiologic al Italiei datează din 2006, ceea ce se poate transforma într-un al cap de acuzare împotriva Executivului.

Asociaţia reprezintă 250 de familii ale victimelor de Covid19 din Bergamo, iar mărturiile lor au ajuns la Tribunalul din Bergamo.

Stefano Fusco, preşedintele Comitetului "Noi Denunciamo" din Bergamo, spune că măsurile înmpotriva răspândirii epidemiei trebuiau aplicate din ianuarie.

Va fi un proces care va atrage atenția mass-media și care va stabili un nou precedent.

Anchetă similară în Franța

O situație similară are loc și în Franța, unde o anchetă judiciară cu privire la gestionarea crizei COVID-19 va fi declanşată împotriva fostului premier Edouard Philippe şi foştilor miniştri ai sănătăţii Olivier Veran şi Agnes Buzyn.

90 de plângeri au fost primite de Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), competentă pentru judecarea membrilor guvernului pentru exercitarea funcţiei lor, iar 53 dintre ele au fost examinate şi 9 au fost admise.

Cele 9 plângeri reţinute au fost reunite pentru a sesiza comisia de instrucţie într-un singur cap de acuzare, “abţinere de la combaterea unei calamităţi”, împotriva lui Philippe, Buzyn şi Veran, potrivit unui comunicat transmis în luna iulie de procurorul general.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Pandemie, Miniștri, Premier
Tematic
Cum ajung moldovenii ilegal în Italia: granița de Est e șvaițer - acuze la adresa României
Italia, în pericol! Migranții fug din centrele de carantină
Românii din Italia: Senatul italian a decis – până când va fi prelungită starea de urgenţă
Atac la Salvini pentru că a oprit imigranții să intre în Italia
Italia, nevoie disperată de 100.000 de muncitori români sezonieri - „Plătim testele”

Загрузка...
Ofițeri FBI

Ultima oră: Celebru INTERLOP, extrădat din România în SUA

121
(reînnoit 11:00 14.08.2020)
Una dintre cele mai remarcabile figuri ale lumii interlope – cu activități infracționale pe continentul american – a fost extrădat la cererea autorităților SUA

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Acum puțin timp, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat ”extrădarea a doi cetățeni capturați în România de forțele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, care au comis infracțiuni internaționale”.

”Este vorba despre un cetățean din vârful unei rețele de trafic de persoane, în România, Mexic și Statelele Unite ale Americii”, a explicat Vela, precizând că extrădarea vine după o decizie a Curții de Apel Craiova.

Această operațiune are loc în colaborare cu Ministerul de Interne, Interpol și tot ce înseamnă cooperare polițienească internațională, a arătat ministru, precizând că ”oficialii din Statele Unite ale Americii au venit pentru a-i prelua pe cei doi cetățeni care au comis infracțiuni”.

Este vorba de Florian Tudor, celebru în lumea interlopă sub numele de ”Rechinul”, originar din Craiova și stabilit în Mexic, la Cancun.

Procurorii DIICOT și agenții FBI a spun că Tudor controlează o firmă care se ocupa de montarea şi întreţinerea bancomatelor în Cancun şi Playa del Carmen, zone frecventate în fiecare an de milioane de turişti.

”Pe aceste bancomate, spun anchetatorii, „Rechinul” ar fi montat dispozitive de clonare a cardurilor, furând astfel sume uriaşe”, transmite ProTV. „Cu o parte din banii obţinuţi, spun surse din anchetă, „Rechinul” a construit pe o plajă din Cancun două blocuri de câte 28 de etaje fiecare, iar în Brazilia ar fi cumpărat terenuri care valorează câteva zeci de milioane de dolari”.

Sursa citată precizează că ”Rechinul” a ridicat ”două clădiri de locuinţe şi în Craiova şi urma să construiască, aici, şi un hotel”.

”Gruparea a racolat din România mai mulţi specialişti în electronică şi tinichigerie care au ajutat la construirea dispozitivelor folosirea la copierea cardurilor, spun procurorii DIICOT”, consemnează ProTV

Mai mult, reţeaua ar avea şi o ”divizie formată din români violenţi”, care asigura ”protecţia afacerii ilegale faţă de alte grupări de crimă organizată din Mexic”.

ProTv arată că există informaţii că ”Rechinul” ar avea 3 neveste, ”una din acestea fiind rudă cu un mexican care ar avea legături cu celebrul cartel de droguri de la Sinaloa, condus de „El Chapo” până în 2016, iar ulterior de fii şi locotenentul acestuia, „El Mayo””.

Revenind la ministrul Vela, acesta sesizează corect: „Infracționalitatea nu este doar în România, ci la nivel internațional”, precizând că ”MAI ia cu serios această problemă, în sensul că actualul Guvern a dat o prioritate pentru noi”. Să vedem…

Oricum, în cazul de față e vorba de un personaj puternic, nu de ”clanuri„ care de taie la barbut. Greu de înțeles cum își desfășura acesta activitatea în zona puternicelor servicii de informații americane, care activează și în Mexic. De fapt, poate nu e așa de greu de înțeles, decât că aceste „Tony Montana” român a crezut că ”lumea e a lui” și a uitat că are și el stăpâni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121

Загрузка...