Steagurile UE și SUA în fața sediului Consiliului European

De mâine, o nouă confruntare UE-SUA: Europa va bloca sancțiunile anti-Iran

350
(reînnoit 14:04 06.08.2018)
Începând cu 7 august Uniunea Europeană va bloca orice acțiune a sancțiunilor SUA împotriva Iranului.

BUCUREȘTI, 6 aug — Sputnik. Începând cu 7 august, Uniunea Europeană va bloca sancțiunile impuse de SUA împotriva Iranului pentru a proteja companiile europene, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva.

De luni, SUA restabilesc sancțiunile împotriva Iranului, care au fost suspendate după adoptarea Planul de acţiune global comun (JCPOA) în legătură cu programul nuclear al Iranului.

"Marți va intra în vigoare regulamentul UE de blocare care va proteja de sancțiunile americane extrateritoriale companiile europone, care au afaceri cu Iranul", a declarat Andreeva în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Modificările efectuate pe 16 iulie la „Statutul de blocare" au fost aprobate de miniștrii Afacerilor Externe ale statelor-membre UE. Actul normativ actualizat urmează să invalideze pe teritoriul Europei toate deciziile judecătorești și administrative ale SUA din cadrul regimului de sancțiuni în raport cu Iran, instituind o interdicție pentru companiile cu sediul în UE de a rupe relațiile economice cu Iran.

Actualul regulament protector al UE a fost adoptat în 1996, presupunând protecția intereselor europene din Cuba în contextul sancțiunilor SUA. Totuși, acesta nu a fost implementat în deplinătate, ceea ce a creat anumite sentimente de incertitudine asupra actului normativ care va fi pus în aplicare.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat pe 8 mai că Washingtonul denunță acordul nuclear cu Iranul și restabilește toate sancțiunile împotriva Teheranului și împotriva statelor care vor întreține afaceri cu Iranul. Celelalte țări semnatarea a acordului s-au pronunțat împotriva deciziei SUA. Partenerii europeni ai Washingtonului au declarat că vor continua să respecte prevederile acordului cu Iranul.

350
Tagurile:
JCPOA, sancțiuni, Mina Andreeva, Donald Trump, Washington, Uniunea Europeană, SUA, Iran, UE
Tematic
“SUA să știe, războiul cu Iran este mama tuturor războaielor” – președintele iranian
România ignoră amenințările SUA: “avem interese puternice în Iran”
Iran către SUA: "Dacă faceţi asta, revenim la programul nuclear"
Iran: Israelul va răspunde pentru atacurile sale cu rachete
Rusia, Turcia și Iran au o strategie comună în privința Siriei
Un eventual conflict între Israel și Iran: de partea cui va fi Moscova?
Fost secretar de stat al SUA: anularea acordului cu Iran ar putea provoca un război
Un avion de pasageri s-a prăbușit în Iran. Nicio persoană nu a supraviețuit

Загрузка...