Brexit

Brexit, previziunile unui economist. Un nou referendum? Scenariul fără acord?

376
Publicaţia britanică The Independent a lansat o campanie pentru organizarea unui referendum cu privire la termenii în legătură cu Brexit. Mai mult de 340.000 de persoane au semnat deja petiția. Previziunile unui economist, într-un interviu acordat Sputnik.

BUCUREŞTI, 30 iul — Sputnik, Doina Crainic. Sputnik a discutat cu Rodney Atkinson, fondatorul site-ului freenations.net, un economist politic britanic și fost consilier ministerial.

Întrebat de ce apar tot mai multe apeluri la organizarea unui al doilea referendum cu privire la viitorul Marii Britanii în UE, Rodney Atkinson a răspuns că publicaţia The Independent care promovează acest lucru este doar un ziar on-line, nu unul real, având un număr restrâns de cititori.

Acesta reprezintă „o minoritate foarte mică de persoane din interiorul și din afara Parlamentului".

„Cred că peste 70% dintre britanici doresc ca guvernul să continue procesul Brexit", deşi cei care doresc rămânerea în UE „reușesc într-o anumită măsură să creeze panică, spunând cât de îngrozitoare ar fi situaţia în cazul unei ieşiri fără un acord. Cu alte cuvinte, ei spun că ar fi groaznic dacă Marea Britanie ar deveni precum alte 164 de țări din lume care se guvernează singure și care nu sunt membre ale Uniunii Europene", a declarat Rodney Atkinson.

În ceea ce priveşte posibilitatea organizării unui al doilea referendum, Atkinson consideră că este un lucru „foarte puţin probabil". El a argumentat că Parlamentul a votat copleșitor împotriva acestei variante. De fapt, 400 din cei 646 de votanţi au optat pentru ieşire și doar 240 pentru rămânere.

„Am avut un referendum în 1975 legat de posibilitatea de a rămâne în Comunitatea Economică Europeană aşa cum era aceasta constituită atunci, iar acum, 40 de ani mai târziu, am avut un alt referendum și va mai urma — de ce nu — un al treilea referendum, dar probabil după alţi 40 de ani", a mai spus economistul.

În legătură criticile pe care le-a primit prim-ministrul Theresa May din partea negociatorului-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, critici legate de noul plan vamal, Atkinson este de părere că May „este de departe cel mai prost prim-ministru britanic pe care l-am avut după cel de-al Doilea Război Mondial. Ar trebui să plece [din funcţie] cât de curând".

Economistul britanic a mai comentat pentru Sputnik şi în legătură cu scenariul unei ieşiri fără acord, considerat cel mai grav scenariu, în care s-ar produce imediat o scădere a PIB-ului cu 5 până la 15%.

„Singurele țări care au înregistrat scăderi masive, de 5%, 10% și chiar de 25% din PIB, sunt doar state membre ale Uniunii Europene. Prin urmare, este puţin probabil ca ieşirea din această organizație dezastruoasă să aibă un efect similar asupra noastră. Evident, va exista o perioadă de tranziție. Nu mă refer la cea despre care vorbesc May și UE, tranziţia noastră de la statutul de membru la cel de nonmembru va fi un proces de durată și trebuie să stabilim alte relații comerciale", a mai spus economistul britanic.

Pe de altă parte, potrivit acestuia, având în vedere puterea transatlantică a ţării, precum şi poziţia ei în cadrul Commonwealth-ului, dar şi legăturile istorice cu alte zone ale lumii, precum America de Sud, atunci Regatul Unit se află „pe o poziţie mult mai bună decât oricare altă țară, ceea ce ne va da probabil posibilitatea să realizăm liber relaţii comerciale cu restul lumii, chiar dacă nu ne aflăm în UE", a adăugat Rodney Atkinson.

376
Tagurile:
opinii, scenariu fără acord, referendum, Brexit, Rodney Atkinson, Marea Britanie
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (679)
Tematic
Legislația europeană va funcționa termporar în Marea Britanie și după Brexit
Brexit: Comisia Europeană cheamă oamenii și companiile să fie gata de urmări ireparabile
Românii din Marea Britanie: înregistrarea și obținerea statutului permanent după Brexit
Trump promite să "ucidă" acordurile comerciale SUA-UK dacă May continuă cu "soft" Brexit

Italia: noul sistem de culori în funcţie de situaţia epidemiologică zonele roşii

160
(reînnoit 17:28 11.04.2021)
Care sunt regiunile din Italia aflate sub culoarea roşie, portocalie sau galbenă, în funcţie de situaţia epidemiologică, şi în ce zone s-a înregistrat o scădere a cazurilor de infectare cu coronavirus.

BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. În Italia, sub culoarea roşie sunt patru regiuni: Puglia, care are încă peste 250 de cazuri la 100.000 de locuitori săptămânal, Sardinia, care era în zona albă până acum câteva săptămâni, Valle d’Aosta și Campania.

Restul Italiei se află în zona portocalie, trecerea sub culoarea galbenă, însemnând un nivel de restricţii mult mai scăzut, fiind suspendată până la 30 aprilie, potrivit gazetaromaneasca.com

Totuşi, sunt mai multe regiuni care ar putea trece în curând sub culoarea galbenă, indicele de transmisie (Rt) fiind sub 1, unul dintre criteriile solicitate. Lazio a confirmat scăderea indicelui, până la 0,90 și a înregistrat o scădere a cazurilor noi. De asemenea, Rt sub 1 s-a înregistrat în Abruzzo, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Calabria, provinciile autonome Bolzano și Trento.

Veneto (0,96) și Umbria (0,97) ating nivelul critic 1. Rt nu este singura valoare de care se ţine cont, dar, conform vechilor clasificări de culori, astăzi o bună parte a Italiei ar fi în zona galbenă, potrivit Il Messaggero.

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat noile ordonanțe în vigoare de luni pentru regiunile Calabria, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Toscana, care devin portocalii, și pentru regiunea Sardinia, care trece în zona roșie.

În cele șase regiuni care vor beneficia de tranziția la niveluri mai puțin stricte de blocare, are loc o relaxare care afectează în total cel puțin 25 de milioane de italieni.

Vineri au fost înregistrate 18.938 de cazuri noi, iar numărul de decese rămâne uriaș: 718 vineri, dar acest număr este influențat de cele peste 200 de decese care au fost raportate târziu de regiunea Sicilia. Cifrele arată însă o îmbunătăţire lentă.

Astfel, RT național este acum constant sub 1 (0,92), incidența scade (210,8 la nivel național acum, faţă de peste 232 săptămâna precedentă) şi doar patru regiuni au un nivel ridicat de risc (Liguria, Toscana, Puglia și Valle d’Aosta).

160
Tagurile:
Italia, restrictii

Загрузка...
Vaccinul Sputnik V pe fonul flagului Uniunii Europene

Aproape jumătate din populația Cehiei vrea vaccinul rusesc Sputnik V

166
(reînnoit 15:44 11.04.2021)
Aproape jumătate din populația Cehiei este interesată să fie vaccinată cu vaccinul Sputnik V împotriva coronavirusului, chiar şi fără aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente.

BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. Aproape 47% dintre cehi spun că ar fi de acord să fie vaccinați cu vaccinul rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului, dacă va primi o aprobare de urgență din partea autorităților sanitare din Praga, arată un nou sondaj.

Sondajul, realizat de agenția de cercetare STEM / MARK, a fost desfăşurat la începutul lunii aprilie și publicat în presa cehă în weekend.

Majoritatea celor care ar opta pentru vaccinul rusesc sunt bărbați și vârstnici cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani, categorie care prezintă cel mai mare risc de complicații asociate cu virusul. Vaccinul este, de asemenea, popular printre persoanele fără studii superioare și cele care locuiesc în municipalități mici, potrivit sondajului, citat de RT

De asemenea, aproximativ 53,4% au respins opțiunea pentru Sputnik V, invocând „neîncredere generală” în eficacitatea imunizării și faptul că acesta nu are aprobare din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

În prezent, EMA evaluează Sputnik V, cu toate acestea, se pare că nu se grăbește în ciuda deficitului de vaccinuri împotriva coronavirusului în cadrul blocului de 27 de membri.

Acest lucru a determinat unele state membre UE, precum Austria, să ia în considerare achiziționarea vaccinurilor Sputnik V fără aprobarea EMA. Sâmbătă, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că negocierile pentru achiziționarea vaccinului rusesc „s-au încheiat de facto” și că Viena ar putea procura până la un milion de doze de vaccin. Ungaria foloseşte deja Sputnik V, împreună cu Sinopharm din China.

În timp ce președintele ceh Milos Zeman susţine de mai mult timp utilizarea vaccinului rusesc pentru a accelera vaccinarea, prim-ministrul Andrej Babis s-a opus utilizării acestuia fără aprobarea organismului UE. Ministrul Sănătății nou instalat, Petr Arenberger, a declarat, totuși, că ar fi de acord să folosească Sputnik V ca parte a unui studiu clinic.

Neîncrederea în vaccinul Sputnik V în Republica Cehă se pare că este cauzată de sentimentele anti-Rusia, aproximativ 22% dintre respondenți spunând că nu vor vaccinul pentru că nu cred în ceea ce spune Moscova.

166
Tagurile:
Cehia, Sputnik V, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V

Загрузка...

Olanda: „Poliția pentru libertate” în marș împotriva restricțiilor COVID la Baarn

0
Manifestanții mișcării „Poliția pentru libertate” au mărșăluit sâmbătă la Baarn pentru a protesta împotriva aplicării stării de asediu ca măsură de stopare a răspândirii invecției COVID.

Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.

Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.

Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...