Vladimir Putin și Recept Tayyip Erdogan la summitul BRICS din Africa de Sud

Expert: de ce Turcia vrea în BRICS

261
(reînnoit 11:03 30.07.2018)
Turcia și-a exprimat dorința de aderare la BRICS pentru a-și dezvolta relațiile economice cu Rusia, însă acest lucru nu presupune o îndepărtare de SUA și NATO.

BUCUREȘTI, 30 iul — Sputnik. Dorința Turciei de a se alătura BRICS este motivată de interesele Republicii, care își propune să dezvolte relațiile economice cu Rusia, a declarat agenției RIA Novosti cercetătorul Centrului de studii arabe și islamice a Institutului de orientalistică a Academiei Ruse de Științe, Boris Dolgov.

Президент РФ В. Путин на Десятом саммите БРИКС в ЮАР. День второй
© Sputnik / Алексей Никольский

În cadrul summitului BRICS la Johannesburg, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a îndemnat liderii blocului să accepte alăturarea Turciei BRICS, informează Hurriyet Daily News. Mai devreme, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că deocamdată nu se planifică majorarea numărului membrilor BRICS, însă a menționat că liderii statelor BRICS nu exclude o extindere în viitor a numărului grupului.

El a mai adăugat că doritorii de a se alătura BRICS își exprimă astfel de intenții, însă ceilalți membri tratează aceste aspirații cu circumspecție. Potrivit președintelui rus, organizația este una deschisă, însă problema aderării noilor membri are nevoie de discuții suplimentare.

"Turcia și-a exprimat și anterior intenția de aderare la diverse uniuni economice unde este prezentă și Rusia. Și acum au fost făcute anumite afirmații în ceea ce privește BRICS. Dorința Turciei este una firească, din momentul în care relațiile cu Rusia și statele BRICS sunt destul de bune", a spus Dolgov.

În afară de aceasta, potrivit lui, țările BRICS de asemenea au declarat că „alianța nu este îndreptată spre contracararea sau confruntarea cu alte alianțe politice sau economice". În același timp, aspirația Turciei de aderare la acest grup nu poate fi calificată ca o îndepărtare de SUA.

"Dacă e să vorbim despre o eventuală îndepărtare a Turciei de calitatea ei de aliat al SUA — desigur nu poate fi nici vorba. Turcia rămâne un aliat al SUA, e membru NATO și nu intenționează să părăsească alianța. În ceea ce privește BRICS, e o problemă ce ține de niște direcții economice ale Turciei, care este interesată de dezvoltarea relațiilor cu Rusia, e un vector al politicii turcești în economie. Așadar, nu e nimic nou aici. Da, în sfera economică Turcia cooperează cu Rusia și cu statele BRICS, însă în sfera politico-militară Turcia rămâne un membru al NATO", a menționat expertul.

261
Tagurile:
grup, bloc economic, aderare, Alianță, BRICS, NATO, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Johannesburg, Africa de Sud, SUA, Turcia
Tematic
Putin a numit direcțiile prioritare ale BRICS
Împotriva unei lumi unipolare: șapte întrebări despre BRICS
Putin pleacă la summit BRICS din Africa de Sud. Cu cine se va întâlni
Statele BRICS vor avea o politică comună în securitatea informațională
Putin participă la summitul BRICS din China
Banca de Dezvoltare BRICS, implicată în proiecte în Rusia
România, interesată de BRICS și de o cooperare militară cu Brazilia
Miniștrii de Externe ai statelor BRICS se vor întâlni la Beijing
Liderii BRICS au adoptat o declarație comună
BRICS ar putea renunța la dolar, dar cu "consecințe geopolitice dramatice"
Vladimir Putin este așteptat la summitul G20 din China, dar și alți lideri BRICS

Загрузка...