BUCUREȘTI, 26 iul — Sputnik. Presa americană a anunțat despre identificarea a unui "emițător" în mingea dăruită de președintele Rusiei, Vladimir Putin, liderului SUA, Donald Trump, în timpul summitului Helsinki. În același timp, se menționează că nu este vorba de un dispozitiv de spionaj, ci de un microcip care permite conectarea mingii cu alte dispozitive electronice.
Potrivit companiei Adidas, microcipul permite colectarea informațiilor despre produs și despre ultimele informații legate de fotbal.
În același timp agenția Bloomberg a menționat că Adidas a refuzat să răspundă dacă emițătorul "poate deveni un mijloc de atacuri cibernetice din partea Rusiei".
Producătorul mingii a subliniat că „parametrii codificați ai microcipului nu pot fi eliminați sau rescriși".
Compania Adidas a explicat într-un anunț oficial că toate mingile fabricate pentru Cupa Mondială 2018 utilizează tehnologia NFC (Near Field Communication). O aplicație specială instalată pe smartphone citește codul și oferă acces la videoclipuri, la concursuri pentru fani și la alte materiale similare. Microcipul este unul pasiv, adică nu transmite nici o informație, și are o rază de acțiune extrem de mică — pentru a utiliza softul, smartphone-ul trebuie apropiat de minge. Microcipul a fost instalat în scopuri strict publicitare. Spre exemplu, oferă posibilitatea clientului unui magazin să afle detalii despre produs.
Anterior, presa americană, cu trimitere la directorul Serviciilor Naționale de Informații, a scris că mingea înmânată de Putin „a fost examinată foarte examinat minuțios".
Senatorul american Lindsey Graham ceruse verificarea cadoului oferit de președintele rus pe obiectul existenței unor dispozitive de interceptare.
„Aș verifica dacă această minge de fotbal nu are ascunse dispozitive de interceptare și nu aș permite aducerea ei în Casa Albă", a scris Graham în Twitter.
De altfel, pe logoul mingii produse de Adidas se conținea o avertizare în care se menționează că obiectul conține un microcip.
BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. În timpul campaniei sale, Joe Biden a promis să protejeze drepturile comunității LGBTQ. La câteva ore după începerea mandatului său prezidențial, a apărut o primă noutate.
Astfel, site-ul Casei Albe și-a actualizat formularul de contact, permițând acum persoanelor care vor să contacteze administrația să aleagă dintre următoarele opţiuni: „ea / al ei, el /al lui, ei / al lor, altul sau prefer să nu spun”.
De asemenea, meniul permite alegerea menţiunii non-binare „Mx”.
„Anul trecut m-am plâns că a trebuit să-mi menţionez incorect sexul la recensământul din 2020. Astăzi pot selecta titlul «Mx» și pronumele «ei / al lor» pe pagina de contact a Casei Albe. Știu că nu este mult, dar este un început”, a scris un utilizator, citat de CBS News.
Alianța gay și lesbiene împotriva defăimării (GLAAD) a salutat această posibilitate pe contul său de Twitter.
The @WhiteHouse website contact form now asks for your pronouns. pic.twitter.com/W5S36efo1d
— GLAAD (@glaad) January 20, 2021
De asemenea, marți, 19 ianuarie, noul președinte a numit-o în funcția de ministru adjunct al Sănătății pe Rachel Levine, un transgender, specialist în pediatrie și psihiatrie.
„Reprezintă o alegere istorică și extrem de calificată pentru a conduce politicile de sănătate ale administrației noastre”, a afirmat Joe Biden, potrivit Sputnik France.
BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Într-o discuție telefonică cu omologul său cubanez, Bruno Rodríguez Parrilla, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a condamnat în mod categoric decizia SUA de a include Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului, se menționează într-un comunicat al MAE de la Moscova.
În cadrul discuției din 21 ianuarie, Lavrov și Parrilla, au discutat despre aspectele actuale ale dezvoltării parteneriatului strategic bilateral, inclusiv în sfera economică și comercială. Diplomații și-au exprimat disponibilitatea de a aprofunda cooperare în sectoarele prioritare.
Ministrul rus a subliniat unitatea pozițiilor în susținerea obiectivelor și principiilor de bază ale Cărții ONU, în respingerea practicii aplicării unor sancțiuni unilaterale care contravin normelor dreptului internațional.
“A fost reiterată poziția solidară și necesitatea anulării imediate a blocadei comerciale și financiare la care este supusă insula de către SUA. Serghei Lavrov a condamnat în mod categoric decizia Washingtonului de includere a Cubei în lista americană a statelor care sponsorizează terorismul”, anunță diplomația rusă.
Departamentul de Stat al SUA a inclus în luna ianuarie Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului “pentru susținerea în mai multe rânduri a acțiunilor de terorism internațional și adăpostirea teroriștilor”. Parrilla a calificat acest gest drept unul ipocrit și cinic, acuzând SUA de oportunism politic.
BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.
Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.
O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.
Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.
Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.