Jean-Claude Juncker

Juncker avertizează: Europa va deveni una "mică". Nu va mai conta

573
(reînnoit 11:32 20.07.2018)
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a avertizat că Europa riscă să devină una mica și să-și piardă rolul pe plan mondial, inclusiv poziția în G7.

BUCUREȘTI, 20 iul — Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, consideră că în contextul creșterii numărului populației, Europa s-ar putea micșora în așa măsură, încât niciun stat din UE nu va mai face parte din marile țări ale lumii, iată de ce Uniunea Europeană trebuie să rămână un tot întreg.

"Europa este cel mai aglomerat continent… La începutul secolului XX Europa reprezenta 20 la sută din populația lumii, astăzi — 6 la sută, la sfârșitul veacului —3-4 la sută. Peste câțiva ani niciun membru al UE nu va mai reprezenta mai mult de 1 la sută din populația lumii. Peste câțiva ani niciun stat al UE nu va mai fi membru al G7. Iată de ce în măsura în care ne comprimăm trebuie să ne identificăm forțele care ne-ar face activi și un tot întreg indivizibil", a declarat Juncker într-o lecție citită în Spania.

De asemenea, el a îndemnat la ignorarea celor care "nu vor să vadă Europa așa cum vrem să o vedem noi", asigurând că aceasta „nu va fi niciodată contrapusă națiunii".

„Am fost foarte mirat când președintele SUA a declarat că Europa este un adversar, în timp ce eu am crescut cu gândul naiv că America și Europa au fost un frate și o soră. În fiecare familie se întâmplă când fratele mai mare nu își respectă frații mai mici, însă frații mai mici au o memorie de lungă durată. Iată de ce trebuie să explicăm prietenilor noștri de dincolo de Atlantic că din perioada celui De-Al Doilea Război Mondial am transformat Europa într-un adăpost al păcii. Acest continent chinuit a reușit să-și găsească forțele pentru a ajunge la o înțelegere ce trebuie de făcut împreună", a declarat Juncker.

„Nu trebuie să cădeam în prada noii mode, care nu este deloc una binefăcătoare și care constă în faptul că trebuie să privim relațiile între continente ca o relație între state. Nu, este vorba de menținerea unui sistem multilateral, de opunere farmecului trecător al unei abordări unilaterale pripite. Trebuie să spunem prietenilor noștri americani că noi, UE, vrem să rămânem fideli față de ceea ce suntem și vrem să rămânem fideli față de ceea ce am construit împreună", a adăugat el.

Juncker urmează să viziteze SUA pe 25 iulie, pentru a purta negocieri cu președintele Donald Trump.

573
Tagurile:
Populația, G7, Jean-Claude Juncker, Donald Trump, Uniunea Europeană, SUA
Tematic
Comisia Europeană a explicat de ce Juncker se clătina la summitul NATO
Juncker merge în SUA, fără prea mari speranțe: Trebuie să diminuăm nivelul tensiunilor
Coposu versus Juncker. Democraţie contra totalitarism
UERSS? Juncker omagiază pe Karl Marx, românii pe luptătoarea anticomunistă Doina Cornea
Juncker: nu există o agendă de securitate fără Rusia. Europa nu este un stăpân al lumii
Juncker inaugurează statuia lui Karl Marx împreună cu chinezii. Urmează cea a lui Lenin?
Juncker îi promite lui Putin un ”parteneriat” în noul mandat al liderului rus
Juncker: există un conflict între Comisia Europeană și guvernul Poloniei
ULTIMA ORĂ: „Sunt împotriva unui super-stat european” - Juncker
Un ofițer SRI se revoltă: ”Sper ca Juncker să admită ce se întâmplă în România"
Juncker amenință România: Dacă nu schimbați Legile Justiției...
Juncker: Ce s-a întâmplat în Catalonia este o catastrofă
Viitorul cancelar al Austriei a refuzat săruturile lui Juncker (VIDEO)

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

206
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

206
Tagurile:
Banana

Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Turciei

103
Uniunea Europeană a pregătit un set de măsuri împotriva Turciei, printre care și sancțiuni, în cazul în care autoritățile de la Ankara își vor continua “politica agresivă”.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.

“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.

Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.

“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.

103
Tagurile:
sancțiuni, Uniunea Europeană, Turcia
Tematic
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”
Rusia suspendă cursele charter spre Turcia
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic

Загрузка...