Marine Le Pen

Le Pen a propus ca Rusia devină membru NATO

203
(reînnoit 16:50 11.07.2018)
Rusia ar trebui să adere la NATO în cadrul unei noi misiuni a alianței nord-atlantice, consideră liderul dreptei franceze, Marine Le Pen.

BUCUREȘTI, 11 iul — Sputnik. Liderul formațiunii politice Adunarea Națională (fostul Front Național), Marine Le Pen, a propus ca NATO să-și asume o nouă misiune, care ar consta în combaterea fundamentalismului islamist și terorismului, fiind invitată și Rusia în alianță.

„La ce servește NATO după destrămarea URSS? Aceasta este adevărata întrebare. Am putea oferi NATO o nouă misiune: lupta împotriva fundamentalismului islamic și a terorismului?", a scris Le Pen pe Twitter.

"În cadrul acestei misiuni Rusia ar trebuie să adere la NATO", a adăugat politicianul.

Când Moscova a propus aderarea URSS la NATO

Propunerea nu este una nouă. În anii 50 ai secolului trecut, Moscova a venit de câteva ori cu inițiativa aderării URSS la NATO. Pe 25 august 1952, a avut loc o discuție a ambasadorului francez, Louis Joxe, cu Iosif Stalin. În cadrul acestei întrevederi, diplomatul a explicat liderului sovietic poziția lui Charles de Gaulle față de NATO, sugerând că Franța tratează această organizație exclusiv în calitate de o alianță pașnică, care nu contravine Cărții ONU.

„Stalin ar fi izbucnit în râs și l-ar fi întrebat pe Vâșinski, care era prezent la discuție, dacă în acest caz ar fi oportună aderarea URSS la alianță".

Potrivit istoricului rus N. V. Kochkin, nu era vorba doar de o ironie, ci chiar de anumite intenții ale liderului sovietic, se afirmă într-un material publicat de RIA Novosti în 2010.

După moartea lui Stalin, în martie 1954, Moscova a expediat guvernelor SUA, Franței și Marii Britanii o notă. În aceasta, în special, se spunea:

"Guvernul sovietic reiese din faptul că (…) Organizația Tratatului Nord-Atlantic ar putea să-și diminueze, în condiții adecvate, din caracterul său agresiv în cazul în care va include toate marile puteri care au participat la coaliția antihitleristă. În conformitate cu aceasta, guvernul sovietic își exprimă disponibilitatea de a examina împreună cu guvernele interesate chestiunea participării URSS la Tratatul Atlanticului de Nord".

Analiza numeroaselor proiecte, note și a documente interne arată că intențiile aderării URSS la NATO nu au fostt doar un truc propagandistic. Mai mult decât atât, a existat un fel de compromis, un gest față de Washington, prin care se încerca obținerea unui răspuns pozitiv. Moscova, care a venit cu inițiativa de a încheia un tratat paneuropean privind securitatea colectivă în Bătrânul Continent, nu a exclus, în aceeași notă, participarea Statelor Unite. Este demn de remarcat că deja în anul următor, în 1955, la reuniunea de la Geneva a șefilor de guvern ai celor patru puteri, delegația URSS a invocat din nou problema unei eventuale aderări la NATO.

Fostii aliați ai URSS din cadrul coaliției antihitleriste, au respins într-o notă de răspuns toate propunerile Moscovei.

203
Tagurile:
Twitter, NATO, Adunarea Națională, Marine Le Pen, Rusia, Franța
Tematic
Merkel a găsit un pretext pentru majorarea bugetului apărării țărilor NATO
NATO promite o lume de pace care se înarmează până-n dinți. România îi ține isonul
NATO consideră că întrevederea Putin-Trump poate afecta securitatea Europei
Protest anti-NATO, la Bruxelles
Ultima oră: Iohannis și reușita de la Bruxelles, nou motiv de tensiuni cu SUA și NATO
Fostului șef NATO i-a fost refuzată intrarea în SUA
Italia vrea să deschidă un nou capitol în relațiile NATO-Rusia
Moscova va cere NATO să respecte toate acordurile
"Trombonul" NATO, Radu Tudor, făcut praf după atacul la adevărul șocant spus de Dragnea
Vaccinul Sputnik V

Austria aprobă achiziționarea a unui milion de doze de Sputnik V

40
(reînnoit 18:04 19.04.2021)
Austria intenționează să cumpere un milion de doze de vaccin Sputnik V pentru a-și vaccina populația. Cu toate acestea, utilizarea acestuia va fi posibilă numai după aprobarea de către EMA.

BUCUREŞTI, 19 apr – Sputnik. Coaliția guvernului austriac a fost de acord să achiziționeze un milion de doze din vaccinul rusesc anti-covid Sputnik V, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-un comunicat de presă.

„Am convenit să cumpărăm un milion de doze de vaccin Sputnik, care este deja utilizat în peste 50 de țări. Sperăm să fie aprobat rapid de către autoritatea de reglementare europeană EMA, deoarece orice vaccin suplimentar ne va ajuta să salvăm vieți, să ne menţinem locurile de muncă și să revenim mai repede la viața normală”, se precizează în document, obţinut de Sputnik.

Contactat de Sputnik, guvernul austriac a clarificat că utilizarea vaccinului rusesc va fi posibilă în Austria numai după aprobarea acestuia de către EMA.

Evaluarea EMA este încă în desfășurare

La începutul lunii martie, EMA a început să analizeze vaccinul Sputnik V, care este în prezent autorizat pentru utilizare în aproximativ 60 de țări pentru o populație totală de peste 1,5 miliarde de persoane.

În weekendul trecut, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a spus că nu intenționează să utilizeze vaccinul rusesc, spunând că Franța este capabilă să „îndeplinească obiectivele noastre de vaccinare cu ceea ce avem acum”.

Sputnik V pentru regiunea PACA
Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Totuşi, fără să aștepte decizia autorității europene de reglementare, dar sub rezerva aprobării acestuia, președintele regiunii PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur), Renaud Muselier, a anunțat că a precomandat 500.000 de doze de Sputnik V. O decizie descrisă ca fiind „iresponsabilă” de către secretarul de stat Clément Beaune, care pledează pentru o vaccinare „egalitară pentru toți francezii”.

Anterior, coordonatorul suedez al campaniei de vaccinare, Richard Bergström, a informat că țara sa se aşteaptă să primească doze de vaccin rusesc din iunie, dacă acesta este aprobat în UE.

În Germania, ministrul-președinte al landului Bavaria a declarat că regiunea a semnat un contract preliminar pentru 2,5 milioane de doze de Sputnik V, care vor fi administrate dacă vaccinul este aprobat.

40
Tagurile:
Sputnik V
Tematic
Sputnik și Rossotrudnichestvo prezintă „Primul zbor către stele”
Aproape jumătate din populația Cehiei vrea vaccinul rusesc Sputnik V
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova

Загрузка...
Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе.

S-a lansat platforma de propagandă privind viitorul Europei

79
(reînnoit 18:04 19.04.2021)
Uniunea Europeană a lansat astăzi platforma care le promite cetăţenilor europeni că își pot expune părerile în cadrul ”Conferinţei privind viitorul Europei”, iar cineva chiar va ține seama de ele.

BRUXELLES, 19 apr – Sputnik. UE a făcu o reclamă puternică unei consultări populare cu privire la proiectul european în următorii zece ani, intitulate ”Conferința privind viitoul Europei”.

Site-ul Conferinței spune că ”Viitorul este în mâinile voastre”, afișând conținutul în 24 de limbi, iar cetățenii europenii sunt invitaţi ”să spună în ce Europă” vor să trăiască.

Eficiența unui asemenea mod de consultare publică este însă discutabilă, iar costurile nejustificate, aceasta fiind doar o modalitate de a da aparența unității și a solidarității europene, infirmate în practică de anul de pandemie care a lovit Uniunea și i-a arătat fisurile și inegalitățile.

Dar la nivel teoretic, Conferința se ocupă de tot și de toate, trecând prin migraţie, mediu, digital, economic şi  ”valori” europene.

Participanţii pot posta idei sau pot lua parte la ”evenimente organizate online” pe această platformă, care se vrea ”motorul”, ”placa turnantă” a Conferinţei.

”Toate contribuţiile şi toate rezultatele evenimentelor vor fi colectate, analizate, controlate şi făcute publice”, se promite într-un comunicat dedicat Conferinței.

”Dragi europeni, exprimaţi-vă! Spuneți-ne în ce Europă vreţi să trăiţi”, îndeamnă într-un mesaj postat pe Twitter preşedinta Comoisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. Desigur, e greu de crezut că cineva din Comisia Europeană va adopta chiar și cea mai mică schimbare decizională bazat pe ce vor scrie europenii pe această platformă!

Conferinţa privind viitorul Europei, care a fost lansată la 9 martie, este așadar o mare operațiune de propagandă europeană care vrea să arate că instituțiile europene țin seama de cetățeni.

Ea este plasată sub autoritatea unui ”triumvirat” alcătuit din preşedinţii Parlamentului, Comisiei şi preşedinţiii semestriali ai Uniunii.

Un eveniment simbolic urmează să aibă loc în vederea lansării oficiale a conferinţei, de Ziua Europei, la 9 mai, la Strasbourg, în cazul în care criza sanitară cauzată de pandemia covid-19 permite acest lucru.

Concluziile Conferinţei, despre care se spune că ar urma să conducă la propuneri de reformare şi de acţiune, sunt aşteptate în primăvara lui 2022.

 

79
Tagurile:
Propaganda, UE
Tematic
Va renunța UE la vaccinurile AstraZeneca și Johnson?
Nu va mai fi prelungit contractul UE cu AstraZeneca?
Probleme cu pașaportul de vaccinare din UE

Загрузка...

Avioanele de cercetare NATO efectuează zboruri frecvente în apropierea frontierelor Rusiei

0
Avioanele NATO și-au bătut propriul record în ultima săptămână. S-au apropiat de granițele rusești de 58 de ori. Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, cercetașii străini organizau provocări deliberate.

Au zburat într-atât de aproape, încât rușii au fost nevoiți să ridice în cer avioane de vânătoare și să alunge aviația Alianței. Ce încearcă să descopere avioanele NATO pe coasta peninsulei Kamceatka și pe coasta Mării Negre? Și de ce monitorizează linia de demarcație dintre Ucraina și republicile nerecunoscute din Donbas?

0
Tagurile:
Rusia, NATO, avioane

Загрузка...