Theresa May la ședința cabinetului de miniștri

Cabinetul britanic intensifică pregătirile pentru un Brexit fără acord

489
(reînnoit 16:39 10.07.2018)
La Londra s-a anunțat că guvernul Regatului Unit intensifică pregătirile pentru o ieșire din Uniunea Europeană fără a avea un consens cu Bruxellesul.

BUCUREŞTI, 10 iul — Sputnik, Doina Crainic. Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a declarat că guvernul britanic a discutat cu privire la „Carta albă" referitoare la politica legată de Brexit şi că intensifică pregătirile pentru o ieșire fără un acord.

„Premierul a început prin a saluta noii membri ai cabinetului și pe cei care au noi funcţii. Cabinetul a discutat despre publicarea în curând a Cartei albe privind viitorul parteneriat cu UE și, de asemenea, despre modul cum se vor intensifica pregătirile pentru cazul absenței unui acord", a declarat purtătorul de cuvânt.

Anterior, fostul ministru britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că, în urma concesiilor pe care le-a făcut Londra în negocierile cu privire la ieșirea din blocul comunitar, Uniunea Europeană ar putea solicita și mai multe cedări.

Chestiunea privind comerţul în etapa post-Brexit a constituit un obstacol în negocierile dintre Marea Britanie și UE.

Acestea nu au reușit să ajungă la un acord comercial care să îndeplinească obiectivele ambelor părți.

Chesiunea frontierei cu Irlanda este, de asemenea, una dintre temele prioritare în discuțiile dintre Bruxelles şi Londra, având în vedere că retragerea potențială a Regatului Unit din Uniunea vamală ar putea obliga Marea Britanie să întărească granița cu Republica Irlanda.

Referendumul din 2016 în favoarea ieșirii din UE a determinat împărţirea Marii Britanii, aproape în mod egal, în două tabere: a celor care sunt în favoarea ieşirii şi a celor care susţin rămânerea în UE.

Scenariul referitor la un Brexit fără acord este considerat cel mai alarmant, după cum dezvăluie şi un studiu recent al guvernului britanic. Funcționari publici de rang înalt au prezentat, în martie, trei scenarii diferite legate de posibilele evoluţii după Brexit — unul moderat, unul mai puţin dur și unul numit „Armaghedon". Potrivit ultimului scenariu, Marea Britanie ar putea fi lovită de o criză de alimente și medicamente în următoarele două săptămâni după ieşirea din UE dacă nu se va ajunge la un acord cu privire la Brexit.

Totuşi, la acel moment, ministrul de Interne, Sajid Javid, a declarat că nu admite scenariul „apocaliptic".

„Trebuie să spun că nu admit deloc așa ceva. Ca ministru de Interne, sunt puternic implicat în pregătirile pentru o ieşire fără acord, la fel cum sunt implicat în obţinerea unui acord. Sunt convins că vom obține un acord", a afirmat atunci Sajid Javid la o emisiune la BBC.

489
Tagurile:
absență, acord, brexit, Theresa May, Marea Britanie, UE
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (529)
Tematic
Scandal european: Demisie de răsunet la Londra - eșec major pentru Theresa May
Coşmarul Brexit. O a doua perioadă de tranziţie, amânarea ieşirii. Ce solicită May
Criza politică din Marea Britanie - se schimbă direcţia Brexit. Un nou referendum
Brexit: cine va câştiga şi cine va pierde. Estimare pe termen lung
Liderii UE și-au exprimat poziția comună față de Brexit. Ce i se cere Londrei

Загрузка...