Theresa May la ședința cabinetului de miniștri

Cabinetul britanic intensifică pregătirile pentru un Brexit fără acord

491
(reînnoit 16:39 10.07.2018)
La Londra s-a anunțat că guvernul Regatului Unit intensifică pregătirile pentru o ieșire din Uniunea Europeană fără a avea un consens cu Bruxellesul.

BUCUREŞTI, 10 iul — Sputnik, Doina Crainic. Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a declarat că guvernul britanic a discutat cu privire la „Carta albă" referitoare la politica legată de Brexit şi că intensifică pregătirile pentru o ieșire fără un acord.

„Premierul a început prin a saluta noii membri ai cabinetului și pe cei care au noi funcţii. Cabinetul a discutat despre publicarea în curând a Cartei albe privind viitorul parteneriat cu UE și, de asemenea, despre modul cum se vor intensifica pregătirile pentru cazul absenței unui acord", a declarat purtătorul de cuvânt.

Anterior, fostul ministru britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că, în urma concesiilor pe care le-a făcut Londra în negocierile cu privire la ieșirea din blocul comunitar, Uniunea Europeană ar putea solicita și mai multe cedări.

Chestiunea privind comerţul în etapa post-Brexit a constituit un obstacol în negocierile dintre Marea Britanie și UE.

Acestea nu au reușit să ajungă la un acord comercial care să îndeplinească obiectivele ambelor părți.

Chesiunea frontierei cu Irlanda este, de asemenea, una dintre temele prioritare în discuțiile dintre Bruxelles şi Londra, având în vedere că retragerea potențială a Regatului Unit din Uniunea vamală ar putea obliga Marea Britanie să întărească granița cu Republica Irlanda.

Referendumul din 2016 în favoarea ieșirii din UE a determinat împărţirea Marii Britanii, aproape în mod egal, în două tabere: a celor care sunt în favoarea ieşirii şi a celor care susţin rămânerea în UE.

Scenariul referitor la un Brexit fără acord este considerat cel mai alarmant, după cum dezvăluie şi un studiu recent al guvernului britanic. Funcționari publici de rang înalt au prezentat, în martie, trei scenarii diferite legate de posibilele evoluţii după Brexit — unul moderat, unul mai puţin dur și unul numit „Armaghedon". Potrivit ultimului scenariu, Marea Britanie ar putea fi lovită de o criză de alimente și medicamente în următoarele două săptămâni după ieşirea din UE dacă nu se va ajunge la un acord cu privire la Brexit.

Totuşi, la acel moment, ministrul de Interne, Sajid Javid, a declarat că nu admite scenariul „apocaliptic".

„Trebuie să spun că nu admit deloc așa ceva. Ca ministru de Interne, sunt puternic implicat în pregătirile pentru o ieşire fără acord, la fel cum sunt implicat în obţinerea unui acord. Sunt convins că vom obține un acord", a afirmat atunci Sajid Javid la o emisiune la BBC.

491
Tagurile:
absență, acord, brexit, Theresa May, Marea Britanie, UE
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)
Tematic
Scandal european: Demisie de răsunet la Londra - eșec major pentru Theresa May
Coşmarul Brexit. O a doua perioadă de tranziţie, amânarea ieşirii. Ce solicită May
Criza politică din Marea Britanie - se schimbă direcţia Brexit. Un nou referendum
Brexit: cine va câştiga şi cine va pierde. Estimare pe termen lung
Liderii UE și-au exprimat poziția comună față de Brexit. Ce i se cere Londrei
Proteste la Paris

Protestele de la Paris au degenerate în violențe - VIDEO

67
(reînnoit 19:04 28.11.2020)
Acțiunile de protest de la Paris, împotriva proiectul de lege cu privire la securitatea globală, au degenerate în dezordini de stadă.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Demonstrațiile de la Paris împotriva articolului 24 al proiectului de lege “cu privire la securitatea globală” au degenerate în dezordini de stradă, transmite RIA Novosti.

Acțiunea a început în jurul orei 14:00, în Piața Republicii.

Peste o oră și jumătate, protestatarilor pașnici s-a alăturat un grup numeros de persoane în ținute negre. Inițial aceștia adresau insulte forțelor de ordine, apoi au început să atace polițiștii cu sticle și focuri de artificii.

Huliganii au incendiat un automobile, câteva urne de gunoi, camionete și o bicicletă. La fața locului au sosit autospecialele de pompieri.

Bulevardul Beaumarchais este inundate de gaze lacrimogene, utilizate de poliția care a încercat să disperseze persoanele agresive. Ascunzându-se de gaze, mulțimea s-a îndreptat în partea opusă, creându-se o busculadă.

Marți, Adunarea Națională a Franței a adoptat în prima lectură proiectul de lege cu privire la securitatea globală. Potrivit articolului 24 al documentului, răspândirea “imaginii unei persoane sau a unui element de identificare” a unui polițist sau jandar “în scopul afectării integrității fizice și psihice a acestuia” este pasibilă  cu un an închisoare sau o amendă de 45 mii de euro.

​Sindicatele jurnaliștilor se pronunță împotriva acestei prevederi. Aceștia au temeri că odată intrată în vigoare, angajații instituții media și cetățenii nu vor putea filma sau fotografia acțiunile poliției la manifestații sau acțiuni de protest.

Autoritățile au asigurat că proiectul de lege nu va interzice jurnaliștilor să filmeze acțiunile poliției.

67
Tagurile:
Paris

Загрузка...
Kiev

Ambasada SUA la Kiev neagă ar dirija cu Ucraina

73
Ambasada SUA la Kiev a negat că s-ar implica în procesul de guvernare din Ucraină, în replică la protestele opoziției.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Ambasada SUA la Kiev a reacționat la acțiunile de protest ale partidului “Platforma de Opoziție – Pentru Viață”, organizate în preajma sediului misiunii diplomatice, susținând că nu se ocupă cu “guvernarea externă” a Ucrainei.

Marți, partidul “Platforma de Opoziție – Pentru Viață” și organizația lui de tineret “Patrioții – Pentru Viață” au organizat o acțiune de protest în fața ambasadei SUA la Kiev, cerând Washingtonului să nu se amestece în problemele interne ale Ucrainei. Potrivit formațiunii politice, forțele de ordine nu au admis accesul a 500 de persoane la manifestație, în special, al celor care purtau pancarte.

“Acuzațiile că Statele Unite și alți parteneri occidentali se ocupă cu “dirijare externă” a problemelor interne ale Ucrainei este nu doar una eronată, dar și dă totul peste cap”, se menționează într-un răspuns al ambasadei la o solicitare unei poziții din partea emisiunii “Libertatea cuvântului lui Savik Șuster” în legătură cu acțiunea “Platformei de Opoziție – Pentru Viață” pe 24 noiembrie.

În același timp, misiunea diplomatică a adăugat că în opinia lor există alte forțe care încearcă să stopeze integrarea euroatlantică a Ucrainei.

73
Tagurile:
Kiev, Ucraina
Tematic
Catastrofa din Ucraina: Crește numărul morților
Ucraina se arată deranjată de minoritatea maghiară
Sfaturi pentru Ucraina și raționament vag: Ce-i în neregulă cu declarațiile Maiei Sandu
Pensiile ar putea fi anulate peste 15 ani în Ucraina - premier

Загрузка...