UK Prime Minister Theresa May makes a statement after meeting with the Queen. Theresa May received a permission from the Queen to form a new cabinet of ministers

Scandal european: Demisie de răsunet la Londra - eșec major pentru Theresa May

2652
(reînnoit 13:24 09.07.2018)
Premierul britanic suferă o pierdere importantă - și se consemnează o înfrângere majoră, cel puțin la nivelul credibilității politicii cabinetului în privința Brexit.

BUCUREȘTI, 9 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Desigur, comentatorii și opinia publică a remarcat că departe de o preocupare serioasă pentru negocierile cu UE, guvernul Theresa May caută tot felul de amânări, de subterfugii prin contrarea propunerilor europene — sau prin scandaluri și provocări de tip cazul Skrypal. Practic, guvernul May nu a demonstrat prin ceva concret că are un program și un paln coerent nici pentru cetățenii și firmele britanice, dar nici pentru foștii parteneri din UE.

Toate aceste nemulțumiri au acum un apogeu — în această noapte, cel mai important personaj din angrenajul negocierilor cu UE, David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, a demisionat, transmite Russsia Today.

David Davis
© Sputnik / Алекс Макнотон
Запуск процедуры выхода Великобритании из ЕС

Demisia survine într-un moment foarte delicat — cu o săptămâna înainte ca premierul britanic prezinte viziunea pentru "Exit Deal" la Bruxelles. Mai mult, acum două zile premierul May a obţinuse acordul pentru a propune menţinerea unei strânse relaţii comerciale cu UE după Brexit.

Deci, demisia lui Davis, urmată imediat de cea secretarului de stat pentru Brexit, Steve Baker (conform presei britanice) este o lovitură în plin primită de premierul May — demisiile negociatorilor putând fi considerate parte a unui eșec al planurilor cabinetului.

În susținerea acestei concluzii vin și repetatele amenințări cu demisia făcute în ultimul timp de Davis din cauza dezacordurilor cu Theresa May.

Presa a consemnat de altfel multe opinii favorabile ale demnitarilor britanici la adresa activității lui Davis — iar pe de altă parte dezaprobarea pentru multe dintre propunerile și măsurile premierului May.

În scrisoarea sa de demisie, Davis critică abordarea lui May privind negocierea Brexit, caracterizându-se mai degrabă "reticent conștient", mai degrabă decât "un credincios entuziast" a implementării măsurilor propuse.

"Direcția generală de politică ne va lăsa în cel mai bun caz o poziție slabă de negociere și, eventual, una inevitabilă", a scris Davis, adăugând că el crede că o "consecință inevitabilă a politicilor propuse va fi aceea că presupusul control al procedurii Brexit de către parlamentari va fi mai degrabă "iluzorie, decât reală".

Politica propusă pentru "cartea comună a legilor" ar da în mod efectiv controlul UE asupra "marilor valori ale economiei noastre" și "cu siguranță nu vom prelua controlul asupra legilor noastre în nici un sens real", a conchis Davis, transmite Russia Today.

La rândul său, premierul Theresa May i-a mulțumit lui Davis și pentru "tot ce" a făcut "în ultimii doi ani ca ministru pentru Brexit pentru a modela plecarea din UE".

"Îmi pare rău că Guvernul nu va beneficia de expertiza și consilierea dumneavoastră continuă, întrucât noi securizăm acordul și finalizăm procesul de ieșire din UE", a adăugat May.

2652
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (524)
Tematic
Brexit: cine va câştiga şi cine va pierde. Estimare pe termen lung
Liderii UE și-au exprimat poziția comună față de Brexit. Ce i se cere Londrei
Londra: succese semnificative în negocierile pentru Brexit
Drum fără întoarcere. Brexit devine lege: Regina Elisabeta a II-a aprobă ieșirea din UE
Peste 100 de mii de britanici au protestat la Londra împotriva Brexit-ului
Brexit împinge Irlanda mai aproape de unificare. Organizarea referendumului
Brexit: Londra, încrezătoare că va evita o ”rea tocmeală”

Загрузка...