Londres

Brexit: cine va câştiga şi cine va pierde. Estimare pe termen lung

575
(reînnoit 17:11 17.07.2018)
Bancii Angliei i s-a solicitat să efectueze o analiză despre cine va câştiga şi cine va pierde în urma Brexit. Măsura vine pe fondul incertitudinii în ceea ce priveşte acordul vamal post-Brexit și chestiunea privind frontiera „dură" cu Irlanda.

BUCUREŞTI, 4 iul — Sputnik, Doina Crainic. Solicitarea vine şi în contextul presiunilor exercitate asupra parlamentarilor din partea Bruxelles-ului şi a susţinătorilor rămânerii în UE.

Parlamentarii britanici au cerut Cancelarului Trezoreriei, Philip Hammond, și guvernatorului Băncii Angliei, Mark Carney, o expertiză cu privire la posibilitatea unor daune economice provocate de Brexit, potrivit Sputnik International.

În scrisorile transmise presei marți, Comitetul restrâns al Trezoreriei din Parlamentul britanic a solicitat Trezoreriei să prezinte o prognoză pe termen lung cu privire la evoluţia economiei și finanțelor din Regatul Unit, dacă acordul final în legătură cu „divorțul" va fi negociat și pus în practică.

Experții vor estima şi modul în care retragerea Londrei din bloc va afecta economia pe termen scurt. Analiza va acoperi următorii cei cinci ani după Brexit și va începe în luna martie anul viitor.

Ministerului Economiei i s-a cerut, de asemenea, să analizeze şi un scenariu privind un Brexit fără acord.

„Trebuie să se efectueze şi o evaluare referitoare la câștigătorii și perdanţii în urma schimbărilor propuse și la impactul potențial compensatoriu asupra accesului pe piețele UE", a cerut Nicky Morgan, un deputat conservator care conduce Comisia.

Solicitările vin după ce lipsa de certitudine cu privire la viitoarele acorduri vamale ale țării cu UE i-a făcut pe mai mulți giganți industriali, precum Airbus și BMW, să avertizeze că este posibil să părăsească Regatul Unit, ceea ce ar pune în pericol mii de locuri de muncă din Marea Britanie.

O altă problemă care aruncă o umbră asupra viitorului post-Brexit este chestiunea frontierei „dure" cu Irlanda. Se așteaptă ca Marea Britanie să părăsească Uniunea vamală în 2020, ceea ce ar însemna stabilirea unei granițe „dure" între Marea Britanie și Irlanda membră UE. Londra a insistat în mod repetat că va menţine o așa-numită graniță „blândă", temându-se că o graniță „dură" îi va afecta interesele economice.

Pe 20 iunie, premierul a câștigat un vot vital în Parlament, învingându-i pe rebelii conservatori care puteau obţine puterea de a împiedica Marea Britanie să părăsească UE fără un acord. Prim-ministrul i-a asigurat pe deputați că vor avea un „cuvânt semnificativ" de spus și a promis că în curând vor apărea mai multe detalii cu privire la relaţiile dintre Marea Britanie şi UE post-Brexit.

575
Tematic
Liderii UE și-au exprimat poziția comună față de Brexit. Ce i se cere Londrei
Londra: succese semnificative în negocierile pentru Brexit
Drum fără întoarcere. Brexit devine lege: Regina Elisabeta a II-a aprobă ieșirea din UE
Peste 100 de mii de britanici au protestat la Londra împotriva Brexit-ului
Brexit împinge Irlanda mai aproape de unificare. Organizarea referendumului
Brexit: Londra, încrezătoare că va evita o ”rea tocmeală”
Brexit, avertizare: Marea Britanie riscă să ajungă într-o criză gravă

Загрузка...