Anterior, prim-vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe al Serbiei, Ivica Dačić, a declarat că ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul întrevederii, care a avut loc joi la Moscova, l-a anunțat despre o preconizată vizită a lui Putin la Belgrad. Vineri, șeful misiunii diplomatice ruse din Serbia a avut o întrevedere cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić.
"Ambasadorul Cepurin i-a adus mulțumiri președintelui Vučić pentru nivelul înalt al relațiilor bilaterale și a spus că vizita președintelui Putin reprezintă o expresie a aspirației Moscovei de aprofundare a cooperării între cele două state. În cadrul vizitei președintelui rus urmează să fie semnate câteva acorduri care vor contribui la acest lucru", a anunțat ambasada rusă de la Belgrad.
La rândul său, Vučić a răspuns că vizita pe care urmează s-o efectueze președintele Rusiei va reprezenta o confirmare „a legăturilor tradiționale de prietenie ruso-sârbe".
BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik. În Germania a fost înregistrată cea mai mare oscilaţie săptămânală de temperatură de la începutul măsurătorilor meteorologice, potrivit DPA. Astfel, de la o vreme de iarnă cu ninsori abundente, ger năprasnic şi temperaturi neobişnuit de scăzute, care au dat peste cap viaţa locuitorilor, a avut loc, în doar câteva zile, o trecere la o vreme specifică mai curând unei primăveri călduroase.
Potrivit specialiştilor de la Serviciul German de Meteorologie (DWD), e prima dată în epoca modernă când Germania trece printr-o alternanţă termică atât de mare precum cea care a fost înregistrată la staţia meteorologică din Gottingen, oraş din centrul ţării.
Astfel, pe 14 februarie, a fost înregistrată la această staţie o temperatură de -23,8 grade Celsius, iar după doar şapte zile, pe 21 februarie, meteorologii germani au înregistrat o temperatură de +18,1 grade, ceea ce înseamnă o diferenţă termică de 41,9 grade, potrivit sursei citate de ziarulromanesc.de.
Un precedent record a fost înregistrat în mai 1880, în perioada primelor zile ale măsurătorilor meteorologice. Purtătorul de cuvânt al DWD a dezvăluit că atunci a fost măsurată o creştere cu 41 de grade a temperaturii exterioare, într-un interval de doar şapte zile.
Mai mult, în nordul Germaniei au fost atinse luni alte două recorduri de temperaturi ridicate în anotimpul de iarnă. Astfel, în oraşul Quickborn temperaturile au ajuns la 18,9 grade, depăsind recordul precedent de 17,8 grade, stabilit în urmă cu doi ani.
Al doilea record de temperatură în anotimpul de iarnă a fost atins luni în Hambug, la staţia meteorologică Neuwiedenthal: +21,1 grade Celsius. Precedentul record raportat la aceeaşi staţie, de 18,1 grade Celsius, a fost stabilit în urmă cu un an.
BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik. A cincea cea mai populată regiune a Spaniei, Galicia, a aprobat, pe 23 februarie, o reformă a legii sănătății care prevede sancționarea celor care refuză vaccinarea împotriva coronavirusului, relatează El Pais. Aceasta devine astfel prima comunitate independentă din țară care a instituit un cadru legislativ care ar putea sancționa persoanele care se opun vaccinului.
Salutată de partidul politic Partido Popular, această decizie, care permite autorităților să impună amenzi cuprinse între 1.000 și 60.000 de euro, este împotriva voinței guvernului central care și-a bazat campania de vaccinare pe voluntariat, precizează sursa.
Potrivit presei, măsura a fost puternic criticată de opoziție, care a reamintit că guvernul central a anunțat, în strategia sa națională de vaccinare, că „la fel ca toate celelalte vaccinuri în Spania, cel împotriva Covid-19 nu va fi obligatoriu”. Partidele socialiste și naționaliste au subliniat că această lege „încalcă drepturile fundamentale și este împotriva reglementărilor naționale”, potrivit Sputnik France.
Federico de Montalvo, expert în dreptul sanitar și vicepreședinte al Comisiei de bioetică a Spaniei, citat de El Pais, consideră că această lege nu este ilegală. În Spania, vaccinarea obligatorie în situații precum o pandemie este legal susținută de legea din 1986 privind sănătatea publică. Această lege face posibilă luarea de măsuri care limitează drepturile individuale în beneficiul întregii comunităţi.
Pe de altă parte, Montalvo a mai spus că starea de urgență în vigoare în prezent ar putea permite guvernului să impună propriile măsuri, la nivel național, pentru a pune capăt epidemiei. Prin urmare, opoziția ar putea apela la Consiliul constituțional, care să decidă cu privire la această situaţie.