Arlene Foster şi Theresa May

Brexit împinge Irlanda mai aproape de unificare. Organizarea referendumului

610
(reînnoit 11:37 26.06.2018)
Un politician irlandez important a riscat inflamarea tensiunilor după ce a afirmat că Irlanda de Nord ar putea părăsi Regatul Unit din cauza Brexit.

BUCUREŞTI, 23 iun — Sputnik, Doina Crainic. Mark Daly, membru al unei importante Comisii parlamentare irlandeze, a declarat că „Brexit și modificarea demografiei Irlandei de Nord" vor conduce la ieşirea provinciei din Regatul Unit, potrivit express.co.uk.

El a spus că „istoria unificării Irlandei urmează să fie scrisă" și că guvernul britanic și cel irlandez trebuie să se pregătească pentru un referendum cu privire la unificare.

Potrivit politicianului, faptul că nu se ştie dacă oamenii și mărfurile vor mai putea trece liber, după Brexit, granița de 300 de mile dintre Irlanda de Nord şi Irlanda alimentează sentimentele naționaliste.

În timp ce Marea Britanie a votat în majoritate pentru Brexit, pe 23 iunie 2016, Irlanda de Nord a votat, cu un procent de 56%, pentru rămânerea în UE.

Un total de 85% dintre catolicii nord-irlandezi, care tind să susţine unificarea Irlandei, s-au opus Brexit. De asemenea, un sondaj BBC/RTE din 2015 a arătat că 30% dintre locuitorii Irlandei de Nord doresc unificarea Irlandei.

Totuşi, după votul privitor la Brexit, această cifră a urcat, un recent sondaj LucidTalk arătând că 42% dintre aceştia susţin unificarea.

În cazul în care Regatul Unit va părăsi piața unică și uniunea vamală, în urma unui aşa-zis Brexit „dur", vor exista controale la frontieră, ceea ce va intensifica sentimentele naționaliste.

Mark Daly a mai spus că o astfel de situaţie ar putea apărea nu în opt, ci în cinci sau chiar în trei ani.

Guvernul irlandez a primit deja acordul UE potrivit căruia, dacă Irlanda de Nord se va alătura Republicii, atunci va reveni automat în UE, situaţie care va fi similară cu ceea ce s-a întâmplat cu Germania de Est în 1990.

Totuşi, susţinătorii Brexit spun că ieşirea din UE este mai importantă decât rămânerea Irlandei de Nord în UE.

Un raport bazat pe un sondaj realizat de Lord Ashcroft la începutul acestei luni precizează că „dacă nu ar fi posibilă ieşirea din UE și menţinerea Angliei, Scoției, Irlandei de Nord și Țării Galilor în Regatul Unit, 63% dintre cei care au votat pentru ieşire (incluzând 73% dintre conservatori) au declarat că vor alege părăsirea UE".

610
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (559)
Tematic
Brexit: Londra, încrezătoare că va evita o ”rea tocmeală”
Brexit, avertizare: Marea Britanie riscă să ajungă într-o criză gravă
Bruxelles - Londrei: Dacă zăboviți cu Brexit, veți plăti pentru renovarea Parlamentului UE
Negocierile privind Brexit: ”Una din cele mai mari trădări din istoria țării”
Victorie pentru Brexit: vot crucial privind retragerea din UE, schimbare de situaţie
Italia: trădarea poporului și subminarea democrației. Cea mai mare criză după Brexit
Brexit. Studiu al Guvernului: „scenariu apocaliptic" pentru Marea Britanie
Soros se întoarce la politica britanică - susține un al doilea referendum pentru BREXIT

Загрузка...