Banca mondială

Banca Mondială anunţă: moartea dolarului. Schimbare radicală a sistemului financiar global

904
(reînnoit 10:57 14.06.2018)
Procesul de dedolarizare a lumii a început și este aproape imposibil să fie oprit, spun experții de la Banca Mondială.

BUCUREŞTI, 14 iun — Sputnik, Doina Crainic. Economiștii spun că, în zece ani, sistemul financiar internațional se va schimba substanţial.

O politică comercială agresivă și datoria suverană considerabilă a SUA pot avea ca rezultat începerea unui proces de dedolarizare, spun experții de la Banca Mondială. Aceştia subliniază că, în prezent, în comerțul mondial, 70% din toate tranzacțiile sunt efectuate în dolari, 20% în euro, iar restul, în monede asiatice, printre care yuanul chinez.

În martie, China a dat o lovitură puternică dolarului pe piața mondială a hidrocarburilor prin începerea comerțului cu petrol bazat pe contracte futures dominate de yuani.

Pentru moment, dolarul este utilizat în comerţul cu mărfuri ca monedă a contractelor, dar yuanul ar putea să-l înlăture din una dintre piețele de petrol cu cea mai rapidă creștere din lume.

Nu este vorba numai de hidrocarburi: în relațiile comerciale bilaterale ce se desfăşoară între doi dintre cei mai mari parteneri financiari, Moscova și Beijing, există loc din ce în ce mai puţin pentru dolar, scrie Sputnik France. Anul trecut, ponderea Chinei în comerțul rusesc internațional a atins procentul de 15%. Potrivit previziunilor, în 2018, acest indice va crește până la 17%, în timp ce rolul dolarului în reglementări va scădea. Acordurile comerciale ruso-chineze directe în ruble și yuani au intrat în vigoare în decembrie 2014. Aceste reglementări nu implică participarea băncilor americane, britanice sau europene. Drept rezultat, sistemele financiare ale Rusiei și Chinei devin tot mai puțin dependente de țări terțe.

Iranul interzice dolarul

De asemenea, în aprilie, Teheranul a renunțat la moneda americană, optând ca toate plățile internaționale să aibă loc în euro. Washingtonul a impus noi sancțiuni împotriva Teheranului, dar Europa nu intenționează să renunțe la petrolul iranian: tranzacțiile sunt, prin urmare, în euro, nu în dolari.

Şi India cumpără petrolul iranian în euro, având în vedere că economia ţării cunoaşte o creștere puternică (o creștere a PIB-ului cu 7% este prevăzută în 2018) și există cerere tot mai mare de hidrocarburi.

Totodată, Turcia, care deja efectuează tranzacţii cu Iranul în moneda națională, intenționează să renunțe la dolar. Rusia ar putea să se alăture în curând acestor ţări. După cum a anunţat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, guvernul studiază posibilitatea efectuării plăților pentru petrol în monedele naționale — în special cu Turcia și Iran — ocolind dolarul.

În același timp, Turcia își reduce dependența de dolar cumpărând aur pe piața mondială. Potrivit World Gold Council, Banca Centrală a Turciei a cumpărat anul trecut 187 de tone de aur, devenind al doilea mare cumpărător suveran al acestui activ după Rusia. Asemeni altor țări, Turcia nu a avut tot aurul ei depozitat în ţară — o parte din lingouri, sau 28,7 tone, au fost stocate la Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed). Ankara şi-a repatriat apoi tot aurul, pentru a fi depozitat pe teritoriul său național, precum și la Banca pentru Reglementări Internaționale din Elveția și la Banca Centrală a Angliei.

Dolari americani
© Sputnik / Владимир Вяткин

Alte țări fac același lucru. Germania a finalizat programul de retragere a rezervei sale de aur din SUA și a repatriat 300 de tone de lingouri. Olanda şi-a adus înapoi aproape 100 de tone de aur.

Motivul este unul întemeiat: majorarea ratei dobânzii la Fed, presiunea exercitată de SUA asupra monedei euro și a altor valute, precum și creșterea riscurilor geopolitice. Lumea se străduiește să-și reducă dependența de dolar.

Statele Unite deține cea mai mare cantitate de aur: 8.000 de tone. Germania, 3.000 de tone, Italia și Franța, 2.500 de tone fiecare.

Rusia a urcat pe locul 5, depășind China pentru prima dată: banca centrală deține 1860 de tone de aur, cu o valoare de piață de aproximativ 80 miliarde de dolari.

Keith Neumeyer, președintele companiei First Mining Gold, a menționat că multe țări, precum Turcia și Rusia, își extind rezervele de aur pentru eventualitatea în care sistemul existent bazat pe dolar se va prăbuşi sub povara datoriilor sau a altor factori. În acest caz, se așteaptă ca aurul să-și mențină valoarea, permițându-le astfel să supraviețuiască crizei, rămânând relativ neafectaţi.

„Sunt convins că o revenire la nivel global va avea loc atunci când guvernele lumii vor trebui să scape de datoriile lor și să raporteze totul la prețul aurului. De aceea țări precum Rusia și China depozitează aur — știu ce s-ar putea întâmpla în câţiva ani", a spus Keith Neumeyer.

Previziunile Băncii Mondiale

Conform previziunilor BM, dolarul va înceta să aibă un rol central în sistemul financiar global. Acesta va fi înlocuit de un sistem cu trei valute: euro, dolarul și o monedă asiatică, cel mai probabil yuanul.

Economistul american și fost consilier al FMI, Barry Eichengreen, explică faptul că, inevitabil, dolarul îşi va pierde statutul de monedă internațională majoră, având în vedere că puterea tehnologiilor financiare moderne anihilează „efectele de rețea" care altă dată au creat un monopol financiar natural. Economistul compară acest proces cu dezvoltarea sistemelor de operare pentru dispozitive electronice individuale: nu mai este necesar să ai instalat numai Windows.

Datoria SUA a depășit deja 20 de trilioane de dolari și continuă să crească. După cum a spus investitorul Jim Rogers în cadrul Forumului Economic Internațional de la St. Petersburg, dolarul american devine din ce în ce mai puțin atractiv pe piață. Potrivit acestuia, dolarul va pierde statutul său de monedă de rezervă mondială până în 2030.

904

Biden, făcut praf de americani după întâlnirea cu Putin: SUA e în criză prezidențială

27
(reînnoit 06:34 17.06.2021)
Gafele și slăbiciunea lui Biden remarcate de presa americană la întâlnirea cu Putin sunt coroborate inevitabil cu lipsa de realism și concretețe a temelor abordate în turneul european.

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. O primă impresie după întâlnirea de la Geneva este că președintele Joe Biden a fost făcut praf de presa americană. Elegant ca de obicei, Vladimir Putin a avut gentilețea de a nu profita de gafele partenerului de dialog, ci l-a caracterizat ca un ”om politic cu mare experiență”.

”Dacă mă întrebați ce fel de partener este președintele Biden, aș spune că este un om echilibrat și profesionist și este clar că are o mare experiență”, a consemnat corespondenta CNN la Casa Albă, Kaitlan Collins din declarația lui Putin. ”Mi se pare că am vorbit în aceeași limbă”, a mai spus Putin, numind discuțiile „pragmatice”.

​În general, chiar dacă a comentat intrigată anumite declarații a președintelui rus, presa americană a reflectat o imagine pozitivă a lui Vladimir Putin – atitudine, prezență, prestație și mai ales perfecta pregătire și stăpânire a poziției susținute în cadrul dialogului.

Nu l-a fel l-a văzut presa americană pe președintele Biden, căruia i-a scos în evidență gafele -  în frunte cu confundarea lui Putin cu… Trump! -  dar mai ales dependența de consilieri.

„Ceea ce nu l-am văzut făcând este să răspundă la astfel de întrebări fără ca asistenții săi să țipe la el să se oprească”, a comentat  Jeff Zeleny, corespondent CNN.

Corespondența lui Zeleny a fost reprodusă de jurnalista de investigații Sorina Matei, care caracterizează sec comentariul presei americane: ”Dezastrul Biden la CNN”.

 

Vizibil obosit de turneul european și marcat probabil de întâlnirea cu Putin, Joe Biden a avut o ieșire nervoasă față de corespondenta CNN, Kaitlan Collins. Jurnalista dorise precizări cu privire la declarația lui Biden că ”are încredere” după întâlnirea cu Putin.  

”Unde naiba m-ai auzit spunând că am încredere?!”, a repezit-o el pe corespondenta CNN.  

Înainte de a urca în Air Force One, Biden și-a cerut scuze de la Kaitlan Collins că i-a vorbit nepoliticos.

”Îi datorez scuzelor - nu ar fi trebuit să fac pe deșteptul cu ultimul răspuns pe care l-am dat ”, a spus el, referindu-se la „ unde naiba ”, m-ai auzit spunând că am încredere?”, a consemnat Jeff Zeleny (CNN).

În același timp, ziariștii de la New York Post îl critică pe Biden că a avut o ”fițuică” pe care o ținea ascunsă în palmă la întâlnirea cu Putin. Publicația oferă și fotografii care demonstrează afirmația.

”Biden pare să aibă un ”fițuică pentru a trișa” la întâlnirea la nivel înalt cu Putin”, titrează NY Post, comentând  ”Biden părea să-i ascundă notițele lui Putin, în timp ce se așezau pe laturile opuse ale unei măsuțe în interiorul istoriei Villa la Grange din Geneva”.

Publicația notează că în timp ce jurnaliștii înregistrau scena, Biden ”s-a uitat la fițuică înainte de a o băga într-un buzunar interior al hainei sale”.

Ziariștii americani consemnează și declarațiile uneori incoerente ale lui Biden, inclusiv incidentul în care președintele SUA ”a dat din cap (aprobator) după ce un reporter a întrebat dacă are încredere în Putin”.

”Directorul de comunicare de la Casa Albă, Kate Bedingfield, a scris repede pe Twitter, spunând că președintele „nu răspunde în mod clar la nicio întrebare, ci dă din cap în semn de recunoaștere presei în general”, comentează New York Post

Jurnaliștii americani au remarcat și nesiguranță față de ziariști, la conferința de presă,  dar și ajutorul de care are acesta nevoie din partea consilierilor pentru a face față ziariștilor.

În concluzie, presa din SUA a observat dificultățile evidente cu care se confruntă Joe Biden pentru a-și îndeplini îndatoririle prezidențiale. Sigur, unii ar putea încerca eschive - că sunt doar chestiuni de formă, slăbiciuni datorate oboselii dar… la un asemenea nivel ele sunt judecate cu totul altfel decât în cazul unor oameni politici obișnuiți.

De aceea, gafele și slăbiciunea lui Biden consemnate de presa americană sunt coroborate inevitabil cu lipsa de realism și concretețe a temelor abordate în turneul european.

Scriam ieri că turneul european al lui Biden – prima ieșire extra-americană a președintelui SUA – a fost un dezastru. Ei bine, după imaginea slabă lăsată de Biden la întâlnirea cu Vladimir Putin, se poate ajunge la o singură concluzie:  așa zisa ”cea mai mare democrație din lume” se află într-o evidentă criză prezidențială.

Un președinte slăbit de ani și varii probleme, cu o agendă fără legătură cu problemele grave și reale ale omenirii (și ale propriei țări!) – ei bine, aceste NU este un președinte real. Ci numai formal.

Mai concret spus, America NU are acum președinte. Ceea ce este o criză – și chiar una periculoasă, de care pot profita grupurile de interese din SUA, făcând ceea ce am văzut în perioada Obama: haos, destabilizare mondială, pe toate planurile.

Aceasta mi se pare cea mai importantă concluzie (după turneul european al lui Joe Biden și întâlnirea la vârf Rusia – SUA) din 2021.

Joe Biden
© Screenshot / nypost.com
Joe Biden
27
Tagurile:
Joe Biden

Загрузка...
Joe Biden

Biden: Agenda mea nu este împotriva Rusiei, ci în favoarea poporului american

152
(reînnoit 21:19 16.06.2021)
Mult aşteptatul summit între președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden a durat aproximativ trei ore și jumătate. Ce a declarat Biden reporterilor în urma întrunirii cu preşedintele rus.

BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. În urma summitului cu Putin de miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a declarat reporterilor că agenda administrației sale este orientată către poporul american, subliniind că „nu este împotriva Rusiei”.

„I-am spus președintelui Putin că agenda mea nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva. Ea este în favoarea poporului american”, a declarat Biden, adăugând că eforturile sale se concentrează asupra combaterii COVID-19, reconstruirii economiei SUA și consolidării legăturilor cu aliații.

„I-am spus, de asemenea, că niciun președinte al Statelor Unite nu ar putea menţine încrederea poporului american dacă acesta nu ar vorbi în apărarea valorilor noastre democratice”, a adăugat Biden, citat de Sputnik News.

„Drepturile omului vor fi întotdeauna pe agendă, i-am mai spus lui [Putin]. Nu este vorba doar de a atrage atenţia Rusiei când încalcă drepturile omului, ci de cine suntem. Cum aș putea fi președintele Statelor Unite și să nu vorbesc împotriva încălcării drepturilor omului?”, a adăugat preşedintele SUA.

Alte subiecte ale discuţiei au fost Siria, Iranul, Belarusul și eforturile de a împiedica reapariția militanților teroristi în Afganistan, în timp ce trupele americane își continuă retragerea, care se așteaptă să se încheie până la a 20-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie.

152
Tagurile:
Joe Biden
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Ce a spus Iohannis în timp ce Putin discuta cu Biden
Biden: “clar că nu e momentul pentru un alt război rece”
Putin a convenit cu Biden întoarcerea ambasadorilor rus și american

Загрузка...