Klaus Iohannis și Andrzej Duda la Varșovia. 7 iunie 2018

Iohannis și Duda anunță crearea unei alianțe împotriva Rusiei

778
(reînnoit 18:12 08.06.2018)
Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, au anunțat despre adoptarea unei declarații comune a statelor din formatul B9 cu privire la “consolidarea prezenței NATO pe flancului Estic”.

BUCUREȘTI, 8 iun — Sputnik. Statele din cadrul formatului "București 9" (B9) au adoptat astăzi o declarație comună cu privire la consolidarea prezenței alianței pe flancul de Est, care ar urma să fie propusă summitului NATO de la Bruxelles, programat pentru 11-12 iulie 2018.

Vineri, în capitala poloneză a avut loc summitul statelor NATO de pe flancul de Est, participante în așa-numitul format "București 9".

"Am adoptat, cu puţin timp în urmă, o declaraţie comună a Formatului "Bucureşti 9" cu privire la Summitul de la Bruxelles, care va avea loc în curând. Este vorba de felul cum vedem noi viitorul NATO, în ce direcţie am dori să acţionăm", a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială la Varșovia.

Liderul polonez a specificat că această declaraţie a pus bazele Summitului de la Varşovia şi s-a ajuns, în felul acesta, „la o alianţă a Ţărilor Baltice, Bulgariei şi României".

Klaus Iohannis: susținem poziția NATO față de Rusia

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a specificată că în declarație se vorbește despre necesitatea de a implementa în continuare ”iniţiativele dezvoltate ca parte a prezenţei înaintate NATO pe Flancul estic, măsuri care pe fond întăresc capacitatea de descurajare şi de apărare colectivă a Alianţei pe toate dimensiunile — terestră, aeriană, maritimă, precum şi, foarte important, în spaţiul cibernetic".

"Nu există nicio alternativă. NATO este de departe cea mai puternică alianţă militară care a existat vreodată. NATO a reuşit să păstreze pacea şi pe continentul european, împreună sigur cu proiectul european, pentru multe decenii deja. Şi avem de gând să continuăm tot aşa", a declarat șeful statului român.

De asemenea, Iohannis a declarat că participanții la summitul de la Varșovia au "reiterat sprijinul acordat abordării actuale a NATO faţă de Rusia, aşa cum s-a decis la Summiturile Aliate din Ţara Galilor şi de la Varşovia".

Din formatul „București 9", lansat la 4 noiembrie 2015, la inițiativa Poloniei și Româniai, fac parte state membre ale NATO, precum Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

778
Tagurile:
B9, București 9, declarație, Flancul estic, NATO, Andrzej Duda, Klaus Iohannis, Varșovia, Polonia
Tematic
Un grup de experți NATO a venit la Chișinău: Iată cu ce scop
Presa germană: NATO se pregătește de un război cu Rusia
Militar român cu armă rusească, pe un afiș NATO
Garanțiile de securitate ale NATO nu se aplică partenerului Israel - Stoltenberg
Descoperite în Siria: Arme NATO şi alte dotări ale insurgenţilor
O jumătate dintre români nu au încredere sau sunt indiferenți față de NATO și UE
Merkel a anunţat destrămarea NATO? „Europa să-şi ia destinul în propriile mâini"
În Elveția “au dispărut” dosarele despre activitatea armatei secrete a NATO
Rusia are un avantaj în fața NATO în Europa de Est
Pompeo: Germania nu-și respectă angajamentele față de NATO
Celebru analist: Ca stăpân, NATO "seamănă tulburător" cu Imperiul Otoman
Vaccinul Sputnik V

Austria aprobă achiziționarea a unui milion de doze de Sputnik V

40
(reînnoit 18:04 19.04.2021)
Austria intenționează să cumpere un milion de doze de vaccin Sputnik V pentru a-și vaccina populația. Cu toate acestea, utilizarea acestuia va fi posibilă numai după aprobarea de către EMA.

BUCUREŞTI, 19 apr – Sputnik. Coaliția guvernului austriac a fost de acord să achiziționeze un milion de doze din vaccinul rusesc anti-covid Sputnik V, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-un comunicat de presă.

„Am convenit să cumpărăm un milion de doze de vaccin Sputnik, care este deja utilizat în peste 50 de țări. Sperăm să fie aprobat rapid de către autoritatea de reglementare europeană EMA, deoarece orice vaccin suplimentar ne va ajuta să salvăm vieți, să ne menţinem locurile de muncă și să revenim mai repede la viața normală”, se precizează în document, obţinut de Sputnik.

Contactat de Sputnik, guvernul austriac a clarificat că utilizarea vaccinului rusesc va fi posibilă în Austria numai după aprobarea acestuia de către EMA.

Evaluarea EMA este încă în desfășurare

La începutul lunii martie, EMA a început să analizeze vaccinul Sputnik V, care este în prezent autorizat pentru utilizare în aproximativ 60 de țări pentru o populație totală de peste 1,5 miliarde de persoane.

În weekendul trecut, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a spus că nu intenționează să utilizeze vaccinul rusesc, spunând că Franța este capabilă să „îndeplinească obiectivele noastre de vaccinare cu ceea ce avem acum”.

Sputnik V pentru regiunea PACA
Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Totuşi, fără să aștepte decizia autorității europene de reglementare, dar sub rezerva aprobării acestuia, președintele regiunii PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur), Renaud Muselier, a anunțat că a precomandat 500.000 de doze de Sputnik V. O decizie descrisă ca fiind „iresponsabilă” de către secretarul de stat Clément Beaune, care pledează pentru o vaccinare „egalitară pentru toți francezii”.

Anterior, coordonatorul suedez al campaniei de vaccinare, Richard Bergström, a informat că țara sa se aşteaptă să primească doze de vaccin rusesc din iunie, dacă acesta este aprobat în UE.

În Germania, ministrul-președinte al landului Bavaria a declarat că regiunea a semnat un contract preliminar pentru 2,5 milioane de doze de Sputnik V, care vor fi administrate dacă vaccinul este aprobat.

40
Tagurile:
Sputnik V
Tematic
Sputnik și Rossotrudnichestvo prezintă „Primul zbor către stele”
Aproape jumătate din populația Cehiei vrea vaccinul rusesc Sputnik V
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova

Загрузка...
Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе.

S-a lansat platforma de propagandă privind viitorul Europei

80
(reînnoit 18:04 19.04.2021)
Uniunea Europeană a lansat astăzi platforma care le promite cetăţenilor europeni că își pot expune părerile în cadrul ”Conferinţei privind viitorul Europei”, iar cineva chiar va ține seama de ele.

BRUXELLES, 19 apr – Sputnik. UE a făcu o reclamă puternică unei consultări populare cu privire la proiectul european în următorii zece ani, intitulate ”Conferința privind viitoul Europei”.

Site-ul Conferinței spune că ”Viitorul este în mâinile voastre”, afișând conținutul în 24 de limbi, iar cetățenii europenii sunt invitaţi ”să spună în ce Europă” vor să trăiască.

Eficiența unui asemenea mod de consultare publică este însă discutabilă, iar costurile nejustificate, aceasta fiind doar o modalitate de a da aparența unității și a solidarității europene, infirmate în practică de anul de pandemie care a lovit Uniunea și i-a arătat fisurile și inegalitățile.

Dar la nivel teoretic, Conferința se ocupă de tot și de toate, trecând prin migraţie, mediu, digital, economic şi  ”valori” europene.

Participanţii pot posta idei sau pot lua parte la ”evenimente organizate online” pe această platformă, care se vrea ”motorul”, ”placa turnantă” a Conferinţei.

”Toate contribuţiile şi toate rezultatele evenimentelor vor fi colectate, analizate, controlate şi făcute publice”, se promite într-un comunicat dedicat Conferinței.

”Dragi europeni, exprimaţi-vă! Spuneți-ne în ce Europă vreţi să trăiţi”, îndeamnă într-un mesaj postat pe Twitter preşedinta Comoisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. Desigur, e greu de crezut că cineva din Comisia Europeană va adopta chiar și cea mai mică schimbare decizională bazat pe ce vor scrie europenii pe această platformă!

Conferinţa privind viitorul Europei, care a fost lansată la 9 martie, este așadar o mare operațiune de propagandă europeană care vrea să arate că instituțiile europene țin seama de cetățeni.

Ea este plasată sub autoritatea unui ”triumvirat” alcătuit din preşedinţii Parlamentului, Comisiei şi preşedinţiii semestriali ai Uniunii.

Un eveniment simbolic urmează să aibă loc în vederea lansării oficiale a conferinţei, de Ziua Europei, la 9 mai, la Strasbourg, în cazul în care criza sanitară cauzată de pandemia covid-19 permite acest lucru.

Concluziile Conferinţei, despre care se spune că ar urma să conducă la propuneri de reformare şi de acţiune, sunt aşteptate în primăvara lui 2022.

 

80
Tagurile:
Propaganda, UE
Tematic
Va renunța UE la vaccinurile AstraZeneca și Johnson?
Nu va mai fi prelungit contractul UE cu AstraZeneca?
Probleme cu pașaportul de vaccinare din UE

Загрузка...

Avioanele de cercetare NATO efectuează zboruri frecvente în apropierea frontierelor Rusiei

0
Avioanele NATO și-au bătut propriul record în ultima săptămână. S-au apropiat de granițele rusești de 58 de ori. Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, cercetașii străini organizau provocări deliberate.

Au zburat într-atât de aproape, încât rușii au fost nevoiți să ridice în cer avioane de vânătoare și să alunge aviația Alianței. Ce încearcă să descopere avioanele NATO pe coasta peninsulei Kamceatka și pe coasta Mării Negre? Și de ce monitorizează linia de demarcație dintre Ucraina și republicile nerecunoscute din Donbas?

0
Tagurile:
Rusia, NATO, avioane

Загрузка...