Blocarea penitenciarului Fleury-Mérogis

Franţa: Sute de deţinuţi radicalizați și 50 de teroriști islamici vor fi eliberaţi în 2019

203
(reînnoit 18:33 07.06.2018)
Ministrul Justiției din Franţa a dezvăluit, în cadrul unei emisiuni TV, a dezvăluit că sute de deţinuţi radicalizaţi, printre care sunt şi teroriști islamici, vor fi eliberaţi până la sfârşitul lui 2019.

BUCUREŞTI, 7 iun — Sputnik, Doina Crainic. Aproximativ 450 de deținuți radicalizați, printre care 50 de teroriști islamici, vor fi eliberaţi în Franța până la sfârșitul anului 2019, a declarat ministrul Justiției, Nicole Belloubet, într-o emisiune TV.

Închisorile franceze se confruntă cu supraaglomerarea, violența și, adesea, nu reușesc să combată radicalizarea deţinuţilor.

„Avem aproximativ 500 de deținuți care sunt teroriști islamici radicali. Dintre acești 500, 20 vor ieşi din închisoare în acest an [2018] și 30 vor fi eliberați anul viitor [2019]", a declarat Nicole Belloubet la postul BFMTV, într-un interviu acordat miercuri.

Există, de asemenea, persoane închise pentru infracţiuni de drept comun, care s-au radicalizat, nu neapărat în închisoare, a explicat ministrul. Aproximativ 30% dintre acești deținuți vor fi eliberaţi în 2019.

În total, numărul de deținuți radicalizați, în care intră cei 50 de teroriști menționați mai sus, care îşi vor fi ispăşit pedeapsa şi vor fi eliberaţi până la sfârșitul anului 2019, va ajunge la aproximativ 450, a precizat ea. Ministrul a adăugat că Guvernul se axează pe monitorizarea acestor persoane.

Franța s-a confruntat cu un val de atacuri jihadiste aproape fără precedent la începutul anului 2015, care s-au soldat cu peste 200 de morți și sute de răniți, potrivit RT. Cel mai mare număr de morţi a fost în noiembrie 2015, când cel puțin 130 de persoane au fost ucise în atacuri coordonate în Paris și în Saint-Denis, o suburbie din nordul capitalei franceze.

Cel mai recent atac a avut loc la Paris în luna mai anul acesta, când un francez de origine cecenă a înjunghiat oameni într-o zonă turistică foarte frecventată, omorând o persoană și rănind alte cinci.

În acelaşi timp, închisorile franceze fac faţă cu greu deținuților jihadiști, precum și supraaglomerării și lipsei personalului. Cea mai mare închisoare din Europa, Fleury-Mérogis, situată la 24 km de Paris, este cunoscută pentru radicalizarea deţinuţilor. În acest an a avut loc un număr de incidente care au atras atenţia publicului, printre care refuzul deținuților de a se întoarce în celulele lor și proteste în rândul personalului din penitenciar, nemulţumit de condițiile de muncă.

„Fleury-Mérogis începe deja să explodeze. Pentru că ne-am săturat de această situaţie", a declarat pentru RT Ambroise Koubi, reprezentantul Uniunii CGT a angajaţilor din penitenciare.

Prin această închisoare au trecut câțiva jihadiști care au devenit cunoscuţi. Printre aceștia este și Salah Abdeslam, care s-a aflat în spatele atacurilor din 2015 din Paris, sau Amedy Coulibaly, care a atacat un magazin evreiesc în ianuarie 2015, precum şi atacatorul de la Charlie Hebdo, Cherif Kouachi.

Franța a dejucat un atac care fusese pus la cale de deţinuţi radicalizați. În octombrie 2017, poliția franceză a pus sub acuzare doi deținuți pentru plănuirea de atacuri teroriste care urmau să aibă loc la câteva zile după eliberarea lor. Bărbații au stat în spatele gratiilor pentru infracţiuni care nu au avut legătură cu acţiuni teroriste.

În 2016, un raport al unui grup britanic de experţi a dezvăluit că închisorile europene au devenit „centre de reproducere" pentru mișcări extremiste, adăugând că închisorile au devenit „locuri vulnerabile" în care jihadiștii pot găsi o mulțime de „tineri furioși" care sunt „numai buni" pentru a fi radicalizaţi.

203
Tagurile:
eliberare detenție, teroriști islamici, deținuți radicalizați, Franţa
Tematic
Asasinatul preotului din Franța: unul din teroriști era monitorizat de poliție
Avertismentul premierului francez: „Terorismul islamist va lovi din nou"
Alertă teroristă în Franța: oamenii sfătuiți să rămână în case
Un nou atentat terorist în Franța
Nebunia terorii în Franța - îmbracă în sticlă uriașul Turn Eiffel! (FOTO)
BREAKING: cea mai restrictivă lege împotriva terorismului, adoptată în Franța

Загрузка...