War

Vestea zilei: Șoc în întreaga lume - s-a redeschis un focar de pericol la nivel mondial

2032
(reînnoit 10:22 05.06.2018)
Din cauza exceselor politico-militare, un focar de pericol maxim s-a redeschis - e mult mai important decât oricare dintre cele care afectează acum pacea lumii.

BUCUREȘTI, 5 iun — Sputnik, Evan Răutu. O veste șoc a venit în această noapte: ayatollahul Ali Khamenei, conducătorul suprem al Iranului, a renunțat la negocierile pentru prelungirea acordului nuclear cu Occidentul.

În același comunicat, Khamenei a cerut agenţiilor de profil iraniene "reluarea imediată a programului de îmbogăţire a uraniului".

Reamintim că Iranul acceptase să renunțe la această componentă esențială a programului său nuclear cu condiția suspendării unor sancţiuni internaţionale — acordul fiind semnat cu SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Or, în urmă cu câteva săptămâni, la începutul lui mai, preşedintele Donald Trump a denunțat acest acord, pretextând că "este dezavantajos" și nu limitează înarmarea cu rachete şi influenţa "destabilizatoare" a Iranului în Orientul Mijlociu.

De fapt, un rol esențial l-au avut presiunile exercitate de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a și prezentat pretinse "dovezi" obținute de serviciile speciale israeliene — dovezi despre care însă nimeni nu a putut afla detalii.

Donald Trump a impus sancțiuni extrem de dure asupra Teheranului, fapt care a lovit puternic în economiile țărilor UE.

În acest context, țările UE au încercat prelungirea acordului, dar, din cauza sancțiunilor, Iranul a refuzat.

În urma ordinului dat de ayatollahul Ali Khamenei, procesul de îmbogățire a uraniului va fi reluat chiar de azi. Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energia Atomică din Iran, Behrouz Kamalvandi, a declarat că "va fi înmânată AIEA o scrisoare prin care Iranul va anunţa creşterea capacităţii de producere a hexafluorurii de uraniu (UF6", transmite Agerpres

Practic, în urma acestei încetări a negocierilor va urma o perioadă de izolare a puternicului stat musulman, iar prin excesele militare ale Israelului împotriva așa ziselor "baze iraniene" din Siria și Palestina, dar și prin politica anti-Iran a premierului Netanyahu un focar de pericol maxim s-a redeschis. Un focar mult mai important, mai periculos decât oricare dintre cele care afectează actualmente pacea lumii.

2032
Tematic
Lavrov a numit motivul retragerii SUA din acordul nuclear cu Iranul
SUA vor aplica „cele mai dure sancțiuni din istorie" împotriva Iranului, dacă...
UE are plan de blocare a sancțiunilor SUA împotriva Iranului
Comisia Europeană anulează sancțiunile SUA împotriva Iranului pe teritoriul UE
Lavrov: Rusia are interese legitime în menținerea acordului cu Iranul
Liderii statelor UE caută un răspuns comun la retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul
Mogherini: UE va menține acordul cu Iranul
SUA acuză Iranul de agresiune asupra Israelului de pe teritoriul Siriei
România ignoră amenințările SUA: “avem interese puternice în Iran”
Obama "tună şi fulgeră" după anunţul lui Trump de retragere din acordul nuclear cu Iranul
Reacţia Rusiei la decizia lui Trump de a se retrage din acordul cu Iranul

Загрузка...