Sergio Mattarella

Italia: trădarea poporului și subminarea democrației. Cea mai mare criză după Brexit

590
(reînnoit 18:50 04.06.2018)
Președintele italian şi-a trădat poporul, încălcând principiile democratice. Italia, în pragul unui posibil referendum cu privire la moneda euro.

BUCUREŞTI, 4 iun — Sputnik, Doina Crainic. Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi-a trădat poporul, încălcând principiile democrației și respingându-l pe ministrul Finanțelor nominalizat de coaliția populistă care a câştigat alegerile, lucru care a declanşat o criză constituțională și a adus Italia în pragul unor posibile noi alegeri, care ar putea fi reprezentate de un referendum cu privire la moneda euro, a spus, într-o emisiune la Sputnik International, analistul politic Andrew Korybko.

Mișcarea de stângă „Cinci stele" și cea de dreapta Lega Nord au câștigat împreună peste jumătate din voturi în urma recentelor alegeri, care au avut loc în martie, și, cu toate că vin din zone opuse ale spectrului politic, acești foști rivali anti-establishment și-au unit forțele, nominalizându-l pe Giuseppe Conte drept noul prim-ministru al Italiei.

Totuşi, propunerea lui Conte de numire în funcţia de ministru al Finanțelor a lui Paolo Savona — care, într-o înregistrare, critică moneda euro și spune că Italia ar trebui să aibă un „Plan B" în cazul în care moneda comună eșuează — a fost respinsă de președintele Italiei, care a ales în locul lui Savona un fost oficial al FMI, Carlo Cottarelli, ca prim-ministru interimar.

Intervenția președintelui, care a respins dreptul majorităţii populiste aleasă de ţară de a forma guvernul, a determinat solicitări de punere sub acuzare a acestuia şi a aruncat Italia într-o altă criză politică, o criză care ar putea ajunge să fie cea mai gravă din UE după Brexit, potrivit analistului.

Liderul Lega Nord, Matteo Salvini, a declarat că „Astăzi Italia nu este liberă. Este ocupată financiar de germani, francezi și eurocracți", sugerând că liderii UE au făcut presiuni asupra lui Mattarella să respingă alegerea exprimată de populişti pentru ministrul de Finanțe, din teama că acesta ar putea scoate Italia din Zona euro.

Intervenția antidemocratică și probabil chiar anticonstituțională a președintelui a declanșat indignare la nivel național și a adus ţara în pragul unor eventuale alegeri anticipate, despre care mulți analiști prezic că ar putea fi un referendum privind renunţarea la euro.

Italia este a treia mare economie din zona euro după Germania și Franța și este, de asemenea, cea mai mare țară europeană în care populiștii au ajuns la putere, aşadar, ceea ce se întâmplă în acest stat mediteranean are efecte continentale care ar putea deveni foarte ușor globale. O victorie a eurocracților ar consolida sistemul condus de germani, în timp ce populiștii ar putea determina reforme profunde în blocul comunitar dacă vor ajunge pe poziţii de vârf în această luptă politică, ceea ce ar putea avea efecte pe toate planurile, de la criza imigranților până la războiul comercial al lui Trump și chiar relațiile cu Rusia.

590
Tagurile:
candidatură, respingere, Consecințe, Paolo Savona, Sergio Mattarella, Italia
Tematic
Cizma italiană lovește Europa în fund: primul guvern anti-sistem din nucleul dur al UE!
OFICIAL - Fostul director FMI, Carlo Cottarelli, noul premier interimar al Italiei
Putin și Zelenski

Zelenski i-a propus lui Putin se întâlnească în Donbas

31
Anterior, reprezentantul oficial al MAE, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu este interesată de amplificarea războiului civil în Donbas și va face totul pentru a-i apăra pe cetățenii din regiune.

CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a propus liderului rus Vladimir Putin să se întâlnească în Donbas, comunică RIA Novosti.

Potrivit lui Zelensky, la reuniunile ”formatului normand” și  subgrupului de securitate din Grupul de contact trilateral a fost luată în discuție restabilirea regimului de încetare totală a focului, fiind formulată  propunerea de a avea o întâlnire la linia de demarcație pentru a vedea și a înțelege cu maximă exactitate situația.

"Dar ce să înțeleg? Eu merg acolo în fiecare lună. Domnule Putin! Sunt gata să merg și mai departe și să vă invit să ne întâlnim în orice punct al Donbasului ucrainean, acolo unde este război", a declarat Zelenski într-un mesaj video cu privire la starea de securitate din țară, difuzat marți seara.

Confruntarea civilă continuă în Donbas deja de șapte ani și s-a soldat cu aproximativ 13 mii de victime. Reglementarea este discutat în cadrul reuniunilor grupului de contact de la Minsk. Participanții acestuia au adoptat mai multe documente menite să soluționeze conflictul, dar focurile de armă continuă.

În iulie trecut, a intrat în vigoare regimul atotcuprinzător de încetare a focului Însă din februarie, luptele s-au intensificat, iar în aprilie RPD a comunicat despre moartea unui copil după lovitura unei drone ucrainene. De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei atacă republicile cu arme interzise de Minsk-2.

"Toate din cauza Donbasului": ce a organizat armata americană în Europa>>>

Moscova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea conflictului. După cum a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe Maria Zakharova, Rusia nu este interesată de amplificarea războiului civil în Donbas și va face totul pentru a-i proteja pe locuitori. De asemenea, ea a făcut apel la aliații Ucrainei să nu mai incite regimul de la Kiev la aventuri sângeroase în regiune.

După cum a subliniat Vladimir Putin, Rusia nu va abandona Donbasul - „orice s-ar întâmpla”. Totodată, el a menționat că, înainte de a lua o decizie oarecare, trebuie să ne gândim la consecințe. Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului statului Dmitri Peskov, Moscova va acorda în continuare ajutor vorbitorilor de limba rusă care locuiesc acolo, inclusiv asistență umanitară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin

Загрузка...
incendiu

Maşina investigatorului România TV, INCENDIATĂ! Era implicat în cazul Alexandra

237
Un incident grav – cu imagini spectaculoase, dar din fericire fără victime. Jurnalistul s-a implicat în investigarea unor rețele de prostituție, legat și de cazul Alexandra Măceșanu

BUCUREȘTI, 21 apr – Sputnik. Mafia nu iartă – nici în România, dar mai ales în Italia! Asta a înțeles și jurnalistul de investigație, Rocco Xavi, corespondent România TV în Italia, a cărui mașină a fost incendiată.

Jurnalistul primise mai multe amenințări – ”după ultimele sale materiale”, conform RTV.  

”Sunt la Roma și am lăsat mașina parcată în Milano, acolo unde locuiesc”, relatează Xavi. ”Am primit amenințări timp de 3-4 zile pentru că am trimis televiziunilor din România o înregistrare. Cineva mi-a dat foc la mașină”.

Ziaristul a primit confirmarea de la autorități: ”M-au sunat carabinierii, mi-au spus că a fost făcut intenționat acolo, a fost stropită cu gaz mașina”.

”Am avut noroc că nu era nimeni acolo, pentru că altfel am fi vorbit de o tragedie”, a declarat Rocco Xavi la RTV.

Aspectul înspăimântător este că familia jurnalistului se afla în imobilul în fața căruia a fost incendiat autoturismul.

De remarcat că mașina lui Xavi fusese avariată și anul trecut, în ianuarie, după ce investigatorul făcuse mai multe dezvăluiri despre mafia prostituției din Italia, în colaborare cu clanuri din România. Mașina jurnalistului a fost vandalizată chiar în centrul orașului Milano.

”Am făcut niște cumpărături și când m-am întors am găsit mașina spartă. Nu au furat nimic. De când am început să vorbim de Baboi, au început amenințările”, a declarat atunci Rocco Xavi. 

Investigatorul s-a implicat în anchetele privind cazul Alexandra Măceșanu – și a ajuns chiar la un conflict cu Alexandru Cumpănașu, care l-a dat în judecată după ce Xavi i-a luat un interviu Danielei Dincă în care s-au formulat acuzații la adresa fostului candidat la prezidențiale.

”L-am dat în judecată pe domnul Rocco Xavi, pe care nu l-am găsit nicăieri ca jurnalist. N-am văzut să fi lucrat la vreo televiziune, ziar din Italia în viața lui. (…)  Omul ăsta a apărut din neant, din iarbă verde ca prieten al familiei Dincă. Adică, prieten... A luat interviu Danielei Dincă, a fost la ei acasă...”, a declarat Cumpănașu pe pagina de socializare.
237
Tagurile:
Incendiu, Italia, Corespondent, RomaniaTV, Alexandra Măceșanu

Загрузка...