President Donald Trump speaks during a meeting with South Korean President Moon Jae-In in the Oval Office of the White House, Tuesday, May 22, 2018, in Washington

Trump confirmă summitul cu Kim pe 12 iunie - Phenianul vrea denuclearizare

79
Președintele american Donald Trump a restabilit summit-ul planificat cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, spunând vineri reporterilor din fața Casei Albe, "cred că vom avea o relație și va începe pe 12 iunie."

BUCUREȘTI, 2 iun — Sputnik. "Cred că probabil va fi un proces de succes, în cele din urmă un succes", a declarat Trump reporterilor pe peluza Casei Albe, după ce s-a întâlnit cu un înalt oficial nord-coreean în Biroul Oval.

Potrivit președintelui SUA, el nu dorește să mai folosească termenul de "presiune maximă" privind poziția Washingtonului față de Coreea de Nord. Trump a mai spus, răspunzând la întrebări, că transformarea Coreei de Nord a fost posibilă cu Kim rămânând la putere.

În același timp, Trump a spus că nu i-a plăcut întâlnirea pe care a avut-o ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cu liderul nord-coreean, care a avut loc în această săptămână, dar a adăugat că ar putea fi un lucru pozitiv.

"Nu mi-a plăcut, dar ar putea fi și foarte pozitiv", a declarat Trump reporterilor. "Nu mi-a plăcut întâlnirea rusă. Am spus: "Care este scopul?", dar ar putea fi o întâlnire pozitivă".

La începutul zilei de ieri, trimisul nord-coreean Kim Yong Chol a sosit la Casa Albă pentru a transmite o scrisoare de la liderul nord-coreean către Trump.

Trump a mai spus că nu intenționează să introducă noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord, decât dacă va exista o defalcare a discuțiilor programate.

Săptămâna trecută, Trump a anulat brusc summit-ul planificat cu Kim, programat să aibă loc pe 12 iunie în Singapore, citând comentariile ostile ale Phenianului. În același timp, însă, Trump a subliniat că așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu Kim "într-o zi".

Cu toate acestea, Washingtonul și Phenianul au continuat pregătirile pentru summitul istoric, care ar putea fi concentrat pe denuclearizare, precum și pe aducerea păcii în Peninsula Coreeană. Coreea de Nord a continuat să își facă cunoscută dorința pentru convorbiri, iar Trump a confirmat acum că partea SUA intenționează să se întâlnească așa cum a fost planificat.

79
Тема:
Situația în jurul Coreei de Nord (215)
Tematic
Lavrov s-a întâlnit cu Kim Jong-un la Phenian, l-a invitat la Moscova (VIDEO)
Rusia speră că summitul Trump-Kim nu se va transforma într-o ”sarabandă a ultimaturilor”
Destinația - Singapore! SUA trimit o echipă însărcinată cu pregătirea summitului Trump-Kim

Загрузка...