Chinese workers pose at the inauguration site of a train linking Addis Ababa to Djibouti, 20 kilometres from the centre of Addis Ababa on October 5, 2016

Cum China transformă Africa într-o „nouă fabrică a lumii”

625
(reînnoit 11:58 31.05.2018)
Asistența chineză de zece ani pentru Africa a generat rezultate tangibile, cu mii de kilometri de căi ferate noi și zeci de porturi, aeroporturi și centrale electrice construite datorită proiectelor de investiții de la Beijing. Potrivit unor cercetători, Africa ar putea apărea ca o nouă putere mondială.

BUCUREȘTI, 31 mai — Sputnik. China a facilitat creșterea Africii ca potențială "putere de producție la nivel mondial", insistă Irene Yuan Sun într-o nouă carte elocvent intitulată "Fabrica următoare a lumii".

Cartea dezvăluie cum Beijingul își împărtășește acum experiența și cele mai bune practici cu continentul african, transformând țara sa într-un atelier de producție în ultimele decenii.

Potrivit cercetărilor Consiliului Afacerilor Interne al Rusiei (RIAC), China a devenit principalul partener comercial al țărilor africane începând din 2009. În timp ce în anul 2000 cifra totală de afaceri între China și statele africane era de doar 10 miliarde de dolari, cifra sa ridicat la 220 miliarde dolari în 2014.

În 2017, China a ieșit pe primul loc în acordarea de împrumuturi țărilor africane, cu o sumă totală de peste 100 de miliarde de dolari. Partenerii principali ai Beijingului în domeniul investițiilor directe și de portofoliu sunt Egiptul, Nigeria, Algeria, Africa de Sud, Etiopia, RDC, Zambia, Angola, Maroc, Niger, Camerun, Ciad și alte țări.

Observatorii identifică Fondul de Dezvoltare China-Africa, cunoscut mai des ca Fondul CAD, care a fost creat și finanțat de către Banca de Dezvoltare a Chinei de stat în 2006 și a devenit operațional în 2007.

Spre deosebire de alte agenții de ajutorare din Republica Populară Chineză (RPC), în loc să ofere împrumuturi, fondul efectuează investiții directe în Africa prin cofinanțarea proiectelor companiilor chineze și străine de pe continentul african. Fondul CAD oferă o treime din finanțarea necesară pentru un proiect, acționând ca investitor pasiv.

În ultimii 10 ani, instituția a investit aproximativ 3,2 miliarde de dolari în 91 de proiecte în 36 de state africane.

Conform datelor din 2017, țările africane produc anual 11 000 de camioane, 300 000 de aparate de aer condiționat, 540 000 de frigidere, 390 000 de televizoare și 1,6 milioane de tone de ciment în cadrul inițiativelor Fondului CAD.

Kenya Railways attendants from China upon arrival from Mombasa in a train launched to operate on the Standard Gauge Railway (SGR) on May 31, 2017 in Nairobi.
© AFP 2020 / SIMON MAINA
Kenya Railways attendants from China upon arrival from Mombasa in a train launched to operate on the Standard Gauge Railway (SGR) on May 31, 2017 in Nairobi.

 

625
Însoțitoare de bord

România a exclus Rusia din zona galbenă. Se păstrează restricțiile pentru SUA

27
(reînnoit 14:08 04.08.2020)
Rusia a fost exclusă din lista statelor aflate în zona galbenă, cetățenii ruși pot intra pe teritoriul României fără carantinare sau autoizolare obligatorie.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Rusia a fost exclusă din lista statelor aflați în zona galbenă, potrivit ultimii actualizări a Institutul Naţional de Sănătate Publică din România. Totodată, se păstrează restricțiile pentru cetățenii Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii.

Zona galbenă reprezintă statele cu un risc epidemiologic înalt. Persoanele sosite din aceste țări sunt obligate să se afle timp de 14 zile în autoizolare/carantină.

În acest fel, cetățenii ruși sau persoanele sosite din Federația Rusă nu vor fi supuse unor măsuri speciale.

Măsura de carantina se aplica pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din tarile/zonele cu risc epidemiologic ridicat si au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l).

Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități.

Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

27
Tagurile:
România, Rusia
Тема:
Relațiile româno-ruse

Загрузка...
Organiza'ia Mondială a Sănătății

OMS a anunțat care este țara care poate fi model de luptă împotriva COVID-19

115
(reînnoit 07:19 04.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății consideră că Vietnamul și sistemul său de sănătate este unul care poate fi un exemplu și pentru alte state în lupta cu coronavirusul.

CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Șeful grupului tehnic al Unității de Boli Emergente din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove, a lăudat acțiunile autorităților vietnameze privind combaterea răspândirii infecției cu coronavirus și a numit acest stat drept exemplu de urmat pentru alte țări.

”Acționează rapid și atotcuprinzător, au un sistem care ar putea ajuta ca să ia acest focar sub control. Este ceea ce trebuie să vedem în toate țările”, a spus Maria Van Kerkhove în timpul unei conferințe de presă, adăugând că Vietnamul are o experiență vastă în lupta împotriva bolilor infecțioase.

"Fiind o țară care a avut de suportat o sarcină foarte mică și o mortalitate scăzută, nu lasă nicio șansă acestui lucru (focar - ed.) Și fac tot posibilul pentru a preveni producerea unui incident major”, a spus Michael Ryan, vorbind despre noul focar de coronavirus din Vietnam.

Mai devreme se știa că autoritățile orașului vietnamez Da Nang, care a fost locul de răspândire a noului coronavirus în Vietnam, intenționează să testeze întreaga populație pentru COVID-19 - aproximativ 1,1 milioane de oameni.

Vineri, 31 iulie, Vietnam a înregistrat primul său deces cauzat de coronavirus în această pandemie. Un nou focar de infecție a început în orașul de coastă Da Nang la trei luni de la depistarea unei infecții anterioare în țară.

Cele mai recente date despre situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
COVID-19, OMS
Tematic
Avertisment OMS: vara nu îi protejează pe oameni de coronavirus
Critici dure la adresa SUA după retragerea țării din OMS
O pneumonie necunoscută: OMS în dialog cu autoritățile Kazahstanului
OMS nu a primit din partea SUA notificarea de retragere din organizație
OMS remarcă tendințe îngrijorătoare ale virusului în zona din care face parte și România

Загрузка...