Parada UEla Varșovia

Polonia despre disputa cu UE asupra justiției: nu vrem o soluție rapidă, ci una onestă

169
(reînnoit 19:42 14.05.2018)
Polonia nu vrea să depășească disensiunile cât de curând, ci cât mai onest. Varșovia consideră că a întreprins câțiva pași în întâmpinarea Comisiei Europene și așteaptă gesturi similare din partea organului executiv al UE.

BUCUREȘTI, 14 mai — Sputnik. Polonia vrea să pună capăt disputei cu Comisia Europeană (CE) în ceea ce privește statul de drept în republică nu rapid, ci onest, a declarat luni jurnaliștilor adjunctul ministrului polonez al Afacerilor Externe, Jan Marek Szymański.

"Polonia nu își propune să pună capă dispute cât se mai repede. Polonia are nevoie ca acest conflict să fie soluționat într-un mod onest, astfel încât să fie respectat pe deplin dreptul suveran al parlamentului polonez de a realiza o reformă în justiție… Timpul nu reprezintă pentru noi o chestiune-cheie, în cazul în care cineva nu este pregătit de asta", a spus Szymański.

Adjunctul ministrului al Afacerilor Externe a menționat că în țara lui și la Comisia Europeană se apreciază în mod diferit situația cu privire la supremația legii în republică: "Avem o apreciere diferită a ceea ce se întâmplă în cadrul dialogului între Comisia Europeană și Polonia. Sper că e o chestiune de timp, că vom putea spulbera toate îndoielile în privința modului în care înțelegem măsurile întreprinse de parlamentul polonez", a spus el.

În același timp, adjunctul ministrului a menționat că Polonia a făcut deja un pas în întâmpinarea oponenților săi din Comisia Europeană și așteaptă un gest similar din partea CE.

"Dacă este să vorbim despre pași, Polonia deja a făcut un pas în întâmpinare. Astăzi suntem în așteptarea unor gesturi similare din partea Comisiei Europene, pentru că diminuarea tensiunilor este posibilă doar în cazul în care ambele părți fac niște cedări", a spus Szymański.

Cu toate acestea, el și-a exprimat îndoiala cu privire la disponibilitatea Comisiei Europene de a merge în întâmpinare.

"Recunosc, după ultimul discurs al domnului Timmermans, ni s-a creat sentimentul că CE nu va fi gata să întreprindă pași semnificativi în această problemă… Cred că din partea noastră am întreprins destul de multe. Ar fi bine dacă Comisia Europeană și-ar face publică poziția în această chestiune. Dispunem de timp, avem răbdare, suntem gata să facem cunoștință cu poziția generală în următoarele săptămâni", a spus adjunctul ministrului polonez al Afacerilor Externe.

În decembrie 2017 Comisia Europeană a demarat procedura care putea duce la lipsirea Poloniei de dreptul la vot în Consiliul European, conform articolului 7 al tratatului UE, din cauza unei pretinse amenințări a statului de drept în Polonia. La începutul lunii mai, Comisia Europeană a propus în proiectul bugetului 2021-2027 să coreleze finanțarea cu nivelul respectării normelor și valorilor europene.

169
Tagurile:
disputa, conflict, statul de drept, Ministrul de Externe, Comisia Europeană, Jan Marek Szymański, Frans Timmermans, Polonia, Uniunea Europeană
Tematic
Dragnea apără Polonia: sancțiunile nu contribuie la coeziunea UE
Situaţia din DNA „pune la zid" România, lângă Polonia şi Ungaria
Donald Tusk: Polonia ar putea organiza un referendum pentru ieșirea din UE
Polonia și Ungaria vor crearea unei bănci regionale în Europa Centrală - detalii
În Polonia a apărut un registru public al pedofililor și violatorilor
Polonia declanșează un război împotriva totalitarismului ideologic în UE
România, pusă la zid alături de Polonia, Ungaria și Bulgaria

Загрузка...