Parlamentul Cataloniei

Catalonia și-a ales în calitate de nou lider un secesionist cu vederi radicale

74
Provincia separatistă are un lider pe potrivă care, apropo, a subliniat în mod special meritele lui Carles Puigdemont.

BUCUREȘTI, 14 mai — Sputnik. Parlamentul Cataloniei a ales, în turul doi al alegerilor, noul șef al guvernului regional. Acesta este unul dintre cei mai radicali lideri ai separatiștilor — reprezentantul partidului Împreună pentru Catalonia — Kim Torra.

În pofida faptului că a fost numit oficial în funcție a executivului, acesta insistă asupra provizoriatului, pentru că, în opinia lui, liderul legal rămâne a fi Carles Puigdemont.

Pentru a obține o victorie în turul doi, candidatul urma să totalizeze o majoritate simplă. În favoarea lui au votat 66 de deputați ai partidului Împreună pentru Catalonia și Republicanii de Stânga ai Cataloniei.

Numirii lui Torra s-au împotrivit 65 de deputați, reprezentanții formațiunilor care susțin rămânerea Cataloniei în componența Spaniei — partidul Cetățenii, socialiștii, Partidul Popular și Catalunya en Comú-Podem (filiala catalană a mișcării Podemos).

Foarte importantă a fost poțiția deputaților partidului separatist de stânga Candidatul Unității Populare, care s-au abținut de la vor. În primul tur, care a avut loc sâmbătă, raportul de forțe a fost similar, însă pentru a învinge în acea fază candidatul avea nevoie de o majoritate absolută.

În programul său, expus în parlamentul catalan, Torra a îndemnat la respectarea mandatului primit pe 1 octombrie (ziua în care în anul 2017 a avut loc un referendum ilegal, la care au participat peste 40 la sută din alegători, dintre care 90 la sută s-au pronunțat pentru independența regiunii) și crearea unei "Republici pentru toți".

De asemenea, Torra a îndemnat la înființarea unui guvern în exil — Consiliul Republicii, iar în Catalonia — a unei adunări a reprezentanților aleși — care va funcționa paralel cu parlamentul catalan.

Președintele celei mai numeroase fracțiuni centriste din parlament — Cetățenii, Inés Arrimadas, a numit discursul lui Torra xenofob și populist.

Potrivit ei, naționalismul este inacceptabil în secolul XXI, iar promisiunile lui Torra nu vor putea fi realizate fără existența unui consens.

„Nu poți promite ceea ce este irealizabil", a declarat Arrimadas.

Catalonia trece printr-o criză profundă după alegerile parlamentare anticipate de la sfârșitul anului 2017. În pofida celui mai mare scor obținut de partidul Cetățenii, trei partide separatist au reușit să formeze împreună o majoritate absolută — 70 de mandate.

În contextul alegerii lui Torra, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a îndemnat la calm și a asigurat că legislația și constituția țării vor fi respectate în continuare. Șeful guvernului spaniol a declarat că pentru el contează nu spusele, ci faptele lui Torra.

74
Tagurile:
parlament, Regiune separatistă, Kim Torra, Carles Puigdemont, Catalonia, Spania
Тема:
Referendumul pentru independența Cataloniei (24)
Tematic
Guardiola, în vizorul justiției spaniole ca fruntaș al rebeliunii catalane
„Republica Catalană a bătut monarhia”: Puigdemont anunță victoria în alegeri
Juncker: Ce s-a întâmplat în Catalonia este o catastrofă
ULTIMA ORĂ: Liderul Cataloniei riscă să fie arestat
Liderul catalan acceptă alegerile parlamentare provocate de Madrid

Загрузка...