BUCUREȘTI, 14 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Mutarea Ambasadei SUA din Israel la Ierusalim nu a însemnat doar strălucitoarea recepție de la inaugurare — și a fost marcată de manifestații uriașe: zeci de mii de persoane protestează în Fâșia Gaza.
Hundreds of Palestinians marched from Ramallah to the Qalandia checkpoint in the West Bank, where Israeli soldiers greeted them with rubber bullets and tear gas #GreatReturnMarch #Palestine Video by @FalehNaseerFal2 pic.twitter.com/KyrmxwuzWx
— Sputnik Insight (@Sputnik_Insight) 14 мая 2018 г.
Soldaţi israelieni au ucis cel puţin 37 de palestinieni astăzi la aceste manifestații, conform unui nou bilanţ transmis de Ministerul Sănătăţii local, transmite Agerpres, citând surse internaționale.
Aceleași surse menționează că alte 500 de persoane au fost rănite de focurile de armă trase în plin de forţele israeliene — cifre communicate de Ministerul Sănătăţii din Gaza.
Autoritatea palestinianpă acuză Israelul de comiterea unui "masacru oribil", iar purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Youssouf al-Mahmoud, cere "o intervenţie internaţională imediată pentru a opri masacrul oribil comis în Gaza de forţele de ocupaţie israeliene împotriva poporului nostru eroic".
Agerpres transmite și punctul de vedere al armatei israeliene, care afirmă că răspunde cu "mijloace de dispersare şi focuri de armă şi acţionează în conformitate cu procedurile standard pentru a răspunde celor peste 35.000 de 'insurgenţi' palestinieni".
De la începutul protestelor masive din 30 martie s-au înregistrat 88 de palestinieni ucişi în Fâşia Gaza, ziua de azi fiind în acest sens cea mai sângeroasă — după confruntările din 2014.
Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.
Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.
Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.
"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.
"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.
BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.
“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.
Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.
Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.
“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.