Turkish President Tayyip Erdogan addresses members of parliament from his ruling AK Party (AKP) during a meeting at the Turkish parliament in Ankara, Turkey, June 13, 2017

Erdogan: SUA și-au pierdut statutul de mediator

162
(reînnoit 15:55 14.05.2018)
În loc să contribuie la soluționarea problemei din Orientul Apropiat, SUA au devenit chiar o parte a acesteia, a declarat președintele Turciei, Recep Taiyyp Erdogan.

BUCUREȘTI, 14 mai — Sputnik. SUA și-au pierdut statutul de mediator în conflictele din Orientul Apropiat, a declarat președintele Turciei, Taiyyp Erdogan, comentând transferarea ambasadei SUA din Israel la Ierusalim.

În decembrie a anului trecut, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că SUA recunosc Orașul Sfânt în calitate de capitală a Israelului, urmând să transfere de la Tel Aviv la Ierusalim reprezentanța lor diplomatică. Deschiderea oficială a ambasadei SUA de la Ierusalim va avea loc pe 14 mai, la aniversarea celor 70 de ani de la înființarea statului Israel.

"În loc să contribuie la soluționarea problemei din Orientul Apropiat, SUA au devenit chiar o parte a acesteia, fără a încerca să contribuie la reglementare. În acest fel, Washingtonul și-a pierdut de statutul de mediator în soluționarea conflictelor din Orientul Apropiat… Omenirea se află într-un suspans, care ne amintește de situația din ajunul celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat Erdogan în timpul vizitei sale în Marea Britanie, la Chatham House.

Liderul de la Ankara a reiterate că Turcia nu acceptă decizia Washingtonului de transferare a ambasadei SUA în Israel, din Tel Aviv la Ierusalim, pentru că acest lucru contravine normelor dreptului internațional și rezoluțiilor ONU. Comunitatea mondială trebuie să adopte de urgență un set de măsuri pentru prevenirea acțiunilor agresive ale Israelului, a adăugat Erdogan.

162
Tagurile:
Mediator, conflict, Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan, Orientul Apropiat, Ierusalim, Washington, Israel, Turcia
Тема:
SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (49)
Tematic
Kremlinul: Deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim ar putea agrava situația
S-a mutat la Ierusalim… ceața de la București! Interese, controverse și un pas înapoi!
Cine va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim în România în acest an
O gară din Ierusalim va purta numele lui Donald Trump
România, printre statele care negociază mutarea ambasadei la Ierusalim?
De ce Dragnea vrea să mute ambasada României la Ierusalim?
Ierusalim: Liderul Hamas cheamă la o "nouă intifadă" după anunțul lui Trump

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

207
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

207
Tagurile:
Banana

Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Turciei

103
Uniunea Europeană a pregătit un set de măsuri împotriva Turciei, printre care și sancțiuni, în cazul în care autoritățile de la Ankara își vor continua “politica agresivă”.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.

“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.

Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.

“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.

103
Tagurile:
sancțiuni, Uniunea Europeană, Turcia
Tematic
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”
Rusia suspendă cursele charter spre Turcia
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic

Загрузка...