Le président des Etats-Unis Barack Obama

Obama "tună şi fulgeră" după anunţul lui Trump de retragere din acordul nuclear cu Iranul

458
Fostul președinte american Barack Obama a declarat că decizia de a părăsi acordul nuclear cu Iranul este una "greșită" și o "eroare gravă", spunând că acordul din 2015 oferă un model pentru denuclearizarea Coreei de Nord.

BUCUREŞTI, 9 mai — Sputnik. În urma anunțului făcut de președintele Donald Trump că va retrage SUA din acordul negociat de administrația Obama în 2015, fostul președinte a postat o lungă declarație pe Facebook, susținând că acordul nuclear a funcționat.

"Prin retragerea din JCPOA întoarcem spatele celor mai apropiați aliați ai Americii și acordul pe care diplomații, oamenii de știință și specialiștii din domeniul serviciilor de știință din țara noastră l-au negociat", a spus Obama, adăugând că "neglijarea consecventă a acordurilor la care țara noastră este parte riscă să erodeze credibilitatea Americii și ne pune în contradicție cu puterile majore ale lumii".

Obama a numit JCPOA "un model pentru ceea ce poate face diplomația", iar inspecțiile și regimul său de verificare reprezintă un șablon pentru ceea ce ar trebui să facă Statele Unite cu Coreea de Nord.

"Într-o perioadă în care toți suntem înrădăcinați în a reuşi o diplomaţie cu Coreea de Nord, retrăgându-ne din JCPOA riscăm să pierem o înțelegere — realizată cu Iranul — pe care o urmărim cu nord-coreenii", a spus Obama.

"Cred că decizia de a pune în pericol JCPOA fără nici o încălcare a acordului iranian este o greșeală gravă", a concluzionat fostul președinte.

Marți, Trump a anunțat că Washingtonul se va retrage din acordul nuclear cu Iranul și că sancțiunile asupra Teheranului vor fi reimpuse.

"Acțiunea de astăzi trimite un mesaj critic: SUA nu mai fac amenințări goale. Când fac promisiuni, eu le țin", a spus Trump.

458
Tematic
Reacţia Rusiei la decizia lui Trump de a se retrage din acordul cu Iranul
În definitiv, DA! SUA se retrag din acordul nuclear cu Iranul și reiau sancțiunile
Antonio Guterres, secretarul general al ONU

Guterres a avertizat asupra nou război rece

24
(reînnoit 17:34 22.09.2020)
Secretarul General al ONU a cerut să nu se admită un nou război rece și o divizare a lumii din cauza divergențelor dintre China și SUA.

BUCUREȘTI, 22 sep – Sputnik. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut să nu se admită divizarea lumii din cauza divergențelor comerciale între China și SUA, fapt care ar putea provoca o divizare geostrategică și militară.

Acesta a îndemnnat să se facă tot posibilul pentru a evita un nou război rece.

“Ne mișcăm într-o direcție foarte periculoasă. Lumea noastră nu își poate permite un viitor în care două mari puteri economice vor diviza planeta, va avea loc o scindare, după care fiecare din aceste puteri va avea propriile reguli comerciale și financiare, internet și resurse ale inteligenței artificiale”, a declarat Guterres într-un discurs rostit la sesiunea Adunării Generale a ONU.

“O divizare tehnologică și economică s-ar putea transformat într-o sciziune geostrategică și militară. Trebuie să evităm acest lucru cu orice preț”, a spus oficialul.

24
Tagurile:
China, SUA, ONU, António Guterres
Tematic
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
Reprezentantul Crimeii, oprit să vorbească la Forumul ONU
VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU
Discurs epocal la ONU împotriva imperialismului SUA

Загрузка...

Germania: măsuri speciale împotriva COVID-19 şi a gripei

13
(reînnoit 17:34 22.09.2020)
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a anunţat că Germania va introduce măsuri speciale pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului, dar şi împotriva gripei de sezon.

BUCUREŞTI, 22 sept – Sputnik. Germania urmează să înfiinţeze puncte centrale care se vor ocupa de persoanele cu simptome gripale, dar şi clinici pentru monitorizarea febrei și cu măsuri speciale de protecție destinate grupurilor de risc, în contextul în care sezonul rece ar putea duce la o creştere a numărului de infectări cu COVID-19.

„Este important să continuăm să protejăm grupurile de risc, persoanele afectate în mod deosebit (…). Testele preventive în serie în anumite zone sensibile, cum ar fi azilurile de bătrâni, fac parte integrantă din strategia de testare pentru toamnă și iarnă. Acolo trebuie să prevenim intrarea virusului și pentru asta trebuie să aplicăm cel mai înalt nivel de vigilență”, a precizat Jens Spahn, citat de ziarulromanesc.de.

De asemenea, sunt planificate teste rapide bazate pe detecția de antigen, precum și noi cerințe din partea Ministerului german de Interne cu privire la perioadele de carantină pentru repatriații din zonele de risc.

„Suntem mult mai bine pregătiți decât în primăvară pentru orice ar putea veni”, a mai declarat ministrul la postul de radio german Deutschlandfunk. În Germania există în prezent mai multe paturi la terapie intensivă disponibile decât în Franța și Italia la un loc. În plus, ocuparea acestor paturi poate fi gestionată mai bine decât la începutul anului.

13
Tagurile:
COVID-19, Germania
Tematic
Românii din Germania: 5 greşeli aparent inocente care vă pot aduce mari probleme
Germania nu va impune carantina națională în ciuda creșterii numărului de infecții
Românii din Germania: avertizare de catastrofă – transmisiunile TV/radio, întrerupte
Rusia nu are cu ce să ajute Germania
Germania vrea mai multe informații despre vaccinul rusesc

Загрузка...
Выступление президента РФ В. Путина с видеообращением на 75-й сессии Генассамблеи ООН

Putin: ONU își realizează principala sa misiune, apără pacea - Video

0
(reînnoit 20:11 22.09.2020)
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, consideră că Organizația Națiunilor Unite reușește să-și îndeplinească principala sa misiune - să apere pacea în lume. Urmăriți discursul președintelui rus susținut în cadrul Adunării Generale a ONU.

BUCUREȘTI,22 sept - Sputnik. Ultimele decenii au confirmat că ONU își îndeplinește onorabil misiunea sa principală - de a apăra pacea în lume, a declarat președintele rus Vladimir Putin în discursul său la cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

"Făcând o retrospectivă a ultimilor decenii, putem spune că, cu toată complexitatea perioadei Războiului Rece, schimbările  geopolitice cardinale și actualele uneltiri din politica mondiale, ONU își îndeplinește cu cinste principala sa misiune - de a apăra pacea în lume, a promova dezvoltarea durabilă a popoarelor și continentelor și de a ajuta la depășirea crizelor locale”, a declarat Putin.

Experiența colosală a ONU este de mare preț și servește ca bază pentru a merge mai departe, a adăugat el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Lavrov, la ONU: Lumea s-a săturat de linii de demarcație
Discurs epocal la ONU împotriva imperialismului SUA
Putin: Rusia va oferi vaccinul Sputnik V angajaților ONU

Загрузка...