Cancalearul Germaniei, Angela Merkel și președintele SUA, Donald Trump

Americanii și nemții cred valorile occidentale comune se erodează

91
(reînnoit 21:29 07.05.2018)
Această opinie a cetățenilor SUA și Germaniei se reliefează în datele unui sondaj realizat de YouGov.

CHIȘINĂU, 7 mai — Sputnik, Octavian Racu. În timp ce majoritatea nemților și americanilor acceptă valorile comune occidentale, mulți din aceștia cred că fundamentele acestora se erodează, arată datele unui sondaj realizat recent, anunță portalul thelocal.de.

În studiul, care examinează percepția publică a relațiilor transatlantice și schimbările politice curente din SUA și Europa, se constată că peste o jumătate din germani și americani consideră că fundamentele comune ale valorilor occidentale se erodează.

Aproximativ 20 la sută din nemți și 13 la sută din americani au respins ideea existența unor valori comune, împărtășite de cele două națiuni. Doar 14 la sută din nemți și 12 la sută din americani consideră că fundamentele valorile ale celor două țări rămân intacte.

În același timp, mai mulți cetățeni din ambele state au declarat că își doresc ca relațiile transatlantice să fie mai strânse.

Sondaj: Americanii și nemții cred că valorile occidentale comune se erodează
Sondaj: Americanii și nemții cred că valorile occidentale comune se erodează

67 la sută din respondenți din Germania și 69 la sută din respondenți din SUA își doresc ca relațiile să rămână așa cum sunt sau să devină mai strânse.

Totuși, unul din cinci germani consideră că relațiile cu SUA trebuie să fie mai puțin apropriate decât au fost până în prezent.

În același timp, americanii au o atitudine relativ mai pozitivă atunci când vine vorba despre legăturile transatlantice, aproape jumătate dintre ei (45 sută) doresc niște relații mai apropiate.

De asemenea, sondajul a constatat că libertatea de exprimare este considerată cea mai importantă valoare pe ambele maluri ale Atlanticului.

În timp ce germanii acordă o importanță unor valori precum democrația (56 la sută), protecția vieții private (33 la sută) și a statului de drept (32 la sută), americanii împărtășesc un alt set de valori.

Respondenții americani au afirmat că după libertatea de exprimare, alte valori importante sunt libertatea religioasă (38 la sută), democrația (36 la sută) și dreptul de  port-armă (30 la sută).

Studiul a fost realizat de YouGov, la comanda a două asociații care promovează relațiile germano-americane, Atlantik-Brücke și Consiliul American din Germania. Sondajul a fost efectuat prin intermediul chestionarelor on-line, în aprilie 2018.

91
Tagurile:
valorile occidentale, sondaj, studiu, YouGov, SUA, Germania
Tematic
Fenomenul Putin: Ce au demonstrat datele unui sondaj de opinie
Sondaj: 88% din bulgari susțin refuzul de a expulza diplomații ruși
Sondaj: Macron devine tot mai nepopular
Sondaj: 62 la sută din turci vor o apropiere de Rusia. 95 la sută sunt anti-SUA

Загрузка...