Președintele francez Emmanuel Macron

Macron: decizia lui Trump care ar putea provoca un război

518
O eventuală denunțare a acordului nuclear de către președintele SUA, Donald Trump, ar putea provoca un război, atenționează președintele francez, Emmanuel Macron.

BUCUREȘTI, 7 mai — Sputnik. O eventuală retragere a președintelui SUA, Donald Trump, din acordul nuclear cu Iranul ar putea declanșa un război, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu oferit publicației Spiegel.

"Acest lucru ar putea însemna deschiderea cutiei Pandorei, ar putea provoca un război", a specificat el.

În același timp, președintele Franței și-a exprimat îndoiala că liderul american și-ar dori provocarea unui nou conflict.

Donald Trump a promis că își va anunțat decizia cu privire la acordul cu Iranul nu mai târziu de 12 mai.

Conform legii cu privire la examinarea acordului nuclear cu Iranul (INARA), liderul american este obligat la fiecare 90 de zile să prelungească sau să suspende regimul de anulare a sancțiunilor împotriva Iranului.

Acordul nuclear cu Iranul

Pe 14 iulie 2015, Iran și câțiva intermediari internaționali — Rusia, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, au semnat un document istoric cu privire la reglementarea problemei sectorului nuclear iranian.

Participanții la acord au adoptat un plan general comun de acțiuni. În cazul respectării acestuia, Teheranul este scutit de sancțiuni economice și financiare introduse anterior de Consiliul de Securitate al ONU, SUA și Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, SUA și aliații său au acuzat în mai multe rânduri Teheran de încălcare a prevederilor acordului.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Israelului a declarat că serviciile israeliene dețin sute de mii de documente fizice și digitale care ar demonstra existența "unei componente militare" a programului nuclear al Iranului.

Recent, Germania, Franța și Marea Britania au anunțat că sunt dispuse de a propune prevederi adiționale la acordul nuclear.

518
Tagurile:
INARA, Spiegel, acordul nuclear, război, Emmanuel Macron, SUA, Iran, Franța
Tematic
După ce a adus noi acuzații împotriva Iranului, Netanyahu îl telefonează pe Putin
Liderul Iranului către SUA: Vor fi consecințe grave
Iran către SUA: "Dacă faceţi asta, revenim la programul nuclear"
Fost secretar de stat al SUA: anularea acordului cu Iran ar putea provoca un război

Загрузка...