top secret

În Elveția “au dispărut” dosarele despre activitatea armatei secrete a NATO

574
(reînnoit 17:42 02.05.2018)
În Elveția au dispărut dosarele care vizau activitatea unei organizații paramilitare secrete a NATO – P26.

CHIȘINĂU, 2 mai — Sputnik, Octavian Racu. Departamentul apărării al Elveției a renunțat la căutările documentelor secrete dispărute într-un mod misterios, care vizau activitatea grupul paramilitar anticomunist secret, cunoscut sub nume de cod P26, anunță portalul thelocal.ch.

Dispariția fișierelor și dosarelor, care conțineau informații despre posibile conexiuni ale Proiectului 26 (P26) cu alte organizați anticomuniste secrete din Europa, au devenit subiectul presei în luna februarie, după ce s-a constatat că în arhivele naționale au dispărut orice copii ale acestora.

Anterior, ministrul apărării, Guy Parmelin, declarase că instituția condusă de el urmează să caute copiile acestor documente în propriile arhive. Acum, departamentul apărării a anunțat că renunță la orice căutări.

"Am transmis toate fișierele noastre arhivelor naționale. Nu am găsit alte documente", a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al departamentului la postul național de radiodifuziune SRF.

O comisie parlamentară urmează să continue investigațiile în ceea ce privește cele șapte fișiere și 20 dosare, incluse în așa-numitul raport Cornu, care vizează grupul paramilitar secret ce opera în afara oricărui control guvernamental.

Raportul este rezultatul unei anchete demarate oficial, după ce, în anul 1991, a ieșit la iveală existența grupului P26. În concluziile finale are raportului se menționează că P26 nu făcea parte dintr-o rețea europeană de organizații anticomuniste ale NATO.

Deși raportul va rămâne clasificat până în anul 2041, concluziile sale generale sunt cunoscute parțial prin intermediul unui scurt rezumat publicat în 1991.

Unii istorici și politicieni și-au exprimat îngrijorarea în privința dispariției fișierelor, considerând că acestea au fost distruse premeditat.

„Ar fi bine ca aceste dosare [să includă detalii] cu privire la acțiunile ce vizau țintele din interiorul țării, iar oamenii preferă să nu cunoască despre asta acum", a declarat fostul deputat, Josef Lang, în februarie. Acesta solicitase ca raportul Cornu să fie făcut public.

Marea surpriză a venit după ce o versiune puternic redactată a raportului din 1991 a fost publicată de guvernul elvețian săptămâna trecută, la aproximativ 27 de ani după ce a fost inițiată ancheta oficială. Acesta a furnizat noi detalii privind legăturile dintre P26 și serviciile secrete britanice, inclusiv despre modul în care serviciile britanice au instruit membrii grupului pentru organizarea unor acțiuni subversive.

Identitățile membrilor grupului rămân secretizate, aparent pentru a proteja dreptul la viața privată a persoanelor care mai sunt în viață.

Într-un interviu oferit portalului elvețian de știri Watson, Lang a spus că a fost de acord cu părerea generală că ascunderea numelui persoanelor implicate în acest grup nu va aduce mari surprize.

Dar, potrivit acestuia, este regretabil că existența lor în document ar putea genera, probabil, noi teorii ale conspirație și a criticat secretomania guvernului elvețian, menționând că, prin publicarea unei versiuni puternic redactate a raportului Cornu, executivul protejează într-o mai mare măsură serviciile secrete străine decât o fac chiar servicii străine.

Acesta s-a referit, în special, la două rapoarte detaliate ale parlamentului Italiei cu privire la Operațiunea "Gladio", o formațiune secretă controlată de NATO, care avea drept scop organizarea unei rezistențe armate în cazul unei agresiuni aURSS, fiind suspectată și de organizarea unor atentate teroriste pe teritoriul Italiei.

Ce a reprezentat Projekt 26

P26 a fost desființată în 1992. În acel moment era vorba de aproximativ 400 de membri, deși efectivul era de 800 în perioada războiului rece.

Existența organizației P26 a ieșit la iveală în anii 80, după ce au fost declasificate anumite documente din care rezultă că serviciile secrete elvețiene au urmărit sute de mii de oameni, în special cei care simpatizau cu comuniștii. În aceste documente desecretizate se menționa și misteriosul grup P26 (Projekt 26), care a fost înființat în anul 1979 și urma să organizeze o rezistență armată ("stay-behind") în cazul unei invazii a sovietelor.

În special, interesul deosebit față de această structură a fost provocat de asasinarea în anul 1990 a unui membru al organizației — Herbert Alboth. Acesta fusese găsit mort în propriul lui apartament, străpuns cu pumnalul său militar, iar poliția nu a descoperit nici astăzi autorii acestui omor. Se presupune că Alboth ar fi fost lichidat după ce a dezvăluit informațiile legate de existența grupului P26.

Raportul anchetatorului Pierre Cornu despre activitatea grupului P26
© Photo : Captură ecran
Raportul anchetatorului Pierre Cornu despre activitatea grupului P26

Mai multe personalități publice au cerut demararea investigațiilor în legătură cu activitatea acestei organizații secrete. În anul 1990, Consiliul Federal a însărcinat anchetatorul special, Pierre Cornu, să efectueze o investigație cu privire la activitatea P26. Raportul final prezentat de Cornu a fost secretizat până în anul 2041, fiind făcut public doar într-un rezumat. În 1991, guvernul elvețian a secretizat chiar și acest rezumat. După 27 de ani, autoritățile au renunțat la această decizie, iar versiunea electronică a documentului a apărut în spațiul virtual pe 25 aprilie.

În raportul Cornu se menționează evenimentele care au precedat înființarea P26 și ce obiective urmărea această structură. Pentru a preveni o eventuală invazie a URSS, NATO a demarat Operațiunea "Gladio": în mai multe state au fost create armate secrete, care urmau să pregătească mișcări de rezistență armată, chiar dacă Elveția nu este parte a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Raportul urma să stabilească dacă P26 avea conexiuni cu organizații similare din alte țări europene și dacă acest lucru contravine statutului de neutralitate al țării.

Potrivit raportului, agentul britanic de legătură se afla la Berna, iar membrii organizației se deplasau în Marea Britanie cu ajutorul unor documente false, unde erau instruiți pentru desfășurarea acțiunilor subversive, propagandă, culegerea de informații, racolarea agenților și informatorilor. Membrii grupului nu cunoșteau numele adevărat ai instructorilor lor, care erau ofițeri, foști sau activi, ai serviciilor britanice. Elvețienii erau cazați în hoteluri, apartamente conspirative sau baze militare. În fiecare grup era cel puțin o femeie. Primele cadre care urmau să fie înregimentate în armata secretă a NATO au fost pregătite în anul 1967, cu 12 ani până la înființarea P26. Una din criticile aduse de raportul Cornu este următoarea: britanicii dispuneau de informații cu privire la structurile, obiectele, buncărele armatei secrete într-o măsură mai mare decât guvernul elvețian.

În pofida faptului că s-a anunțat oficial lichidarea P26, Cornu a evitat să asigure că astfel de proiecte ar fi rămas în trecut. „În Elveția întotdeauna se întâmplă ceva secret", menționase el într-un interviu oferit publicației Le Temps.

574
Tagurile:
armata secretă, organizație secretă, P26, Projekt 26, NATO, Gladio, Josef Lang, Pierre Cornu, Guy Parmelin, Elveția
Tematic
Document șocant a lui Pleșoianu - "Structura secretă a SRI - Fondul X"
Loji masonice secrete pentru politicieni și jurnaliști din Parlamentul britanic
Document secret: NATO este incapabilă să facă față unui atac din partea Rusiei
Structurile secrete românești dincolo de Karl Popper!
Mugur Isărescu făcut de rușine: "A turnat la Washington un plan secret"
Ce ascunde Guvernul britanic în arhivele sale secrete?

Germania: Măsuri sporite de securitate în ajunul votării Legii de protecții de infecții

116
(reînnoit 21:58 21.04.2021)
În jurul legislativului german din Berlin se observă o prezență masivă a poliției, în ajunul dezbaterilor legate de votul pentru modificarea legii de protecție față de infecții. Votul provoacă reacții furibunde ale protestatarilor anti-lockdown.

Marțea trecută, guvernul federal a înaintat Bundestagului o nouă versiune a legii cu privire la protecția infecțiilor, care presupune restricții legate de contactele și întâlnirile private în interiorul și în afara clădirilor, restricții pentru deschiderea magazinelor, limitarea circulației între 21:00 și 05:00 și alte măsuri.

Astfel, măsurile restrictive vor putea fi impuse de fiecare dată în cazul în care incidența de 100 de cazuri la 100 mii de locuitori se va păstra în decurs de șapte zile.

Conform celor mai recente cifre compilate de Institutul Robert Koch, Germania a înregistrat peste trei milioane de cazuri de COVID-19 și până la 80.634 de decese asociate.

116
Tagurile:
coronavirus, Germania
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Germania este aproape de a începe negocierile cu Rusia pentru vaccinul Sputnik V
Germania: un nou lockdown, „necesar” pentru a preveni al treilea val de COVID-19
Pentagonul a dat aprecieri impactului ”Nord Stream - 2” asupra relațiilor cu Germania
Germania: „frâna de urgență” - înăsprirea restricţiilor
Germania: accesul în magazine sau coaforuri, condiţionat de prezentarea unui test negativ

Загрузка...

Bundestagul german a înăsprit lockdown-ul pe fundalul protestelor

231
Legiuitorii germani au adoptat amendamentele la legea privind protecția epidemiologică a populației, autorizând o înăsprire a lockdown-ului în legătură cu pandemia de coronavirus.

BUCUREȘTI, 21 apr - Sputnik. Bundestagul german a adoptat amendamentele la legea privind protecția epidemiologică a populației, autorizând o înăsprire a lockdown-ului în legătură cu pandemia de coronavirus - așa-numita a patra lege privind protecția epidemiologică a populației, votul a fost însoțit de proteste masive în centrul Berlinului.

„342 de deputați au votat pentru amendamentele propuse, 250 împotrivă, 64 s-au abținut”, a declarat serviciul de presă al Bundestag-ului pentru RIA Novosti.

În prma parte a zilei, în Bundestag au avut loc mai multe runde de vot cu privire la amendamentele propuse de fracțiunile de opoziție la proiect, toate acestea fiind respinse în cele din urmă. Amendamentele consolidează puterile federației de a impune măsuri restrictive în lupta împotriva răspândirii coronavirusului în Germania.

Cele mai multe critici din rândurile opoziției au fost prevederi precum impunerea unei stări de asediu naționale între orele 22:00 și 05:00, închiderea școlilor și restricții mai dure asupra magazinelor. Aceste prevederi pot fi puse în aplicare dacă numărul de pacienți noi în șapte zile depășește 100, 165 și, respectiv, 150 de persoane la 100 de mii din populație. Acest regulament va rămâne până la sfârșitul lunii iunie.

Modificările pot intra în vigoare sâmbătă. Este planificat ca joi să fie aprobate în Bundestag - în landurile federale, legea urmează să fie semnată și de președintele german Frank-Walter Steinmeier.

231
Tagurile:
Proteste, Germania
Tematic
Merkel a anunțat cel mai dur Lockdown în Germania la început de aprilie și de Paște
Germania: Merkel ameninţă cu măsuri mai constrângătoare din partea guvernului
Germania, întorsătură de situaţie: Merkel anulează lockdown-ul draconic de Paște

Загрузка...
Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă, demers internațional! Reacție puternică

6520
Senatoarea independentă nu se teme de presiunile și atacurile făcute de partidele puterii împotriva sa – și întreprinde un demers internațional. Ca reacție, vine și o puternică susținere.

BUCUREȘTI, 21 apr – Sputnik. Senatoarea fenomen stă ca un cuțit în gâtul partidelor care se află la putere și încearcă să facă tot ce vor în țară.

De aceea PNL, printr-una dintre cele mai controversate politiciene, Alina Gorghiu, a declanșat un atac la Comisia Juridică, cerând sancțiuni împotriva Dianei Iovanovici Șoșoacă. De fapt, fosta doctorandă a lui Tudorel Toader a cerut sancțiuni mai grele decât prevede însuși Regulamentul Senatului!

Nota bene, Comisia juridică, de disciplină și imunități este condusă de o altă politiciană extrem de controversată, Iulia Scântei, implicată în scandalul ”arhiva SIPA”.  .

Liberalii și acoliții lor nu s-au dat în lături de la nimic, mergând până la obstrucționarea accesului senatoarei șa ședința la care trebuia să-și exercite dreptul la apărare!

În această situație, Diana Iovanovici Șoșoacă a reacționat fulminant, aducând cazul în fața ambasadelor, dar și a Parlamentului European și a unor partide puternice din alte state.

Diana Iovanovici Șoșoacă i-a prevenit pe cei din Comisie și pe liberali, printr-o scrisoare, că va denunța aceste ”acte de discriminare, hărțuiri și jigniri” la care este supusă.

„Vă învederez că a devenit o obișnuință în Senatul României ca subsemnata să fiu supusă discriminării, hârțuirii, jignirii și acuzațiilor nefondate, doar pentru că emit opinii cu care partidele din coaliția de guvernare nu sunt de acord”, scrie Diana Iovanovici Șoșoacă.

În scrisoarea adresată Comisiei, senatoarea anunță că sesiza atât instituțiile Statului Român, dar și instituțiile internaționale cu prerogative în apărarea drepturilor omului.

Atenție – e vorba de discriminarea senatoarei mai ales pe ”criterii de religie și etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate  juridică” , dar și cu privire la declarațiile politice pentru care ”niciun om politic nu poate răspunde în niciun mod, încălcarea dreptului la libera exprimare și libertatea de opinie”.

Diana Iovanovici Șoșoacă se referă la apariția în spațiul public a sesizării formulate de Alina Gorghiu (PNL), ”senator care ne onorează cu prezența în plen foarte rar, preferând telefonul”.

Interesant este că sesizarea a fost preluată multe televiziuni – în condițiile în care Diana Șoșoacă este ”supusă oprobiului mediatic, încălcându-se grav dispozițiile legale atât ale Statutului Senatorilor, cât și cele Constituționale, precum și cele cu privire la discriminare, dreptul la liberă exprimare și libertatea de opinie.

Diana Iovanovici Șoșoacă se consideră ”supusă deja judecații la televiziuni, înainte de a fi chemată în fața Comisiei Juridice”.

Mai mult, față de opiniile PNL, USR și UDMR exprimate în spațiul public față de sesizarea Alinei Gorghiu, senatoarea consideră că Iulia Scântei și ceilalți liberali din Comisie ”deja v-ați antepronunțat, mai ales că aceste partide dețin majoritatea în Comisia juridică și Senat, iar Președinta Comisiei Juridice este de la PNL”.

Astfel, Diana Iovanovici Șoșoacă atrage atenția că, în această situație și în fața opiniilor exprimate de lideri PNL, ea este  ”deja considerată vinovată de presupuse fapte” de care este acuzată ”fără să am posibilitatea să mă apăr, imaginea subsemnatei având de suferit”.

”În acest context orice decizie de vinovăție veți adopta se circumscrie antepronunțării în spațiul public, prezența mea în fața Comisiei juridice fiind doar o simplă formalitate”, scrie Diana Iovanovici Șoșoacă.

În final, Diana Iovanovici Șoșoacă avertizează clar asupra demersului pe care îl va face pe plan internațional.

”Va învederez că față de presiunile și hârțuirea pe care le exercitați față de subsemnata, mă văd nevoită să anunț toate ambasadele din România cu privire la linșajul la care este supus un DEMNITAR AL STATULUI ROMÂN și VOI CERE AJUTOR INTERNAȚIONAL“.

Scrisoarea a ajuns și în Parlamentul european, fiind preluată de mai mulți europarlamentari din grupările antisistem din diferite țări UE. În curând vor fi transmise reacții de la Bruxelles, dar și din diverse capitale europene.

De asemenea, de pe plan intern a venit o puternică reacție – de la mișcarea civică și Rețeaua Profesioniștilor ”Renaștem”.

Aceștia își manifestă îngrijorarea față de ”curentul de opinie creat, în mod artificial, împotriva senatoarei neafiliate Diana Iovanovici Șoșoacă, prin care se încearcă suspendarea ei din Senat”.

În acest context, mișcarea civică și Rețeaua Profesioniștilor „Renaștem” a lansat o Petiție online, cu titlul ”Poporul o susține pe Diana Iovanovici Șoșoacă”.

O puteți citi și semna aici.

6520
Tagurile:
Diana Șoșoacă
Tematic
LIVE acum: Diana Șoșoacă transmite incidentul de la Senat
Diana Șoșoacă, oprită să intre în Comisia Juridică, pătrunde cu forța! Acuză loviri!
Ultima oră: Diana Șoșoacă – plângere penală, despăgubiri de MILIOANE de euro!

Загрузка...