Steagul Uniunii Europene

O treime din europeni nu privesc cu ochi buni migrația

130
Ultimele date sociologice arată atitudinea cetățenilor UE fața de societatea în care trăiesc, procesul globalizării și fenomenele lui colaterale.

BUCUREȘTI, 23 apr — Sputnik. Mai puțin de jumătate din cetățenii UE consideră globalizarea un fenomen pozitiv, peste o treime nu sunt de acord cu migrația, iar aproximativ o jumătate din respondenți se îndoiesc că deciziile în țările lor sunt luate fără a lua în considerație statutul social și relațiile între oameni, arată ultimele date ale Eurobarometrului.

Cifrele sondajului au fost făcute publice luni, iar rezultatele arată: majoritatea europenilor consideră că în ansamblu societatea în care trăiesc este una echitabilă, însă sunt îngrijorați de problemele legate de inegalitate materială și aplicare justă a deciziilor politice.

CIrca 47 la sută din europeni consideră globalizarea un fenomen pozitiv, 21 la sută nu sunt de acord cu această afirmație.

Totodată, 39 la sută consideră că migrația în țara lor e un fenomen pozitiv, iar 33 la sută — negativ, se spune într-un comunicat al Comisiei Europene, care a prezentat rezultatele studiului. Peste jumătate din cei intervievați consideră că oamenii au șanse egale pentru dezvoltare (58 la sută). Totuși această cifră diferă substanțial în dependență de regiune: 81 la sută — în Danemarca și doar 18 la sută în Grecia.

Respondenții se arată mai puțin optimiști atunci când e vorba de anumite domenii concrete: doar 39 la sută cred că echitatea prevalează asupra inechității. Doar 32 la sută din respondenți sunt de acord că deciziile politice sunt aplicate în raport cu toți cetățenii, indiferent de statutul social, bunăstare sau relații, în timp ce 48 la sută nu sunt de acord cu această afirmație.

Absoluta majoritate consideră că diferența între venituri este prea mare (84 la sută). În toate statele, cu excepția Danemarcei, peste 60 la sută din respondenți sunt de acord cu ideea că statul trebuie să întreprindă măsuri pentru diminuarea inegalității materiale. În același timp, aproximativ 46 la sută din cei intervievați consideră că șansele de dezvoltare personală au devenit mai mari comparativ cu perioada de acum 30 de ani.

Studiul a fost realizat în anul 2017, pe un eșantion de 28 mii de persoane din 28 de state ale UE.

130
Tagurile:
sondaj, studiu, migrație, Eurobarometru, Globalizare, 2017, Comisia Europeană, Danemarca, Grecia, Uniunea Europeană
Тема:
Criza refugiaților (80)
Tematic
Eurobarometru: 52 la sută din români, indiferenți sau ostili față de UE
Eurobarometru: românii sunt tot mai nemulțumiți de apartenența la UE
Eurobarometru: presa europeană este influențată de politicieni și businessmeni
Tudor Chirilă pledează pentru valorile europene - homosexuali și migrație
UE lansează o nouă operațiune de prevenire a migrației

Загрузка...