Turkish President Erdogan makes a speech during a meeting in Istanbul

Ameninţarea pentru Turcia vine de la "partenerii strategici" - Erdogan

463
(reînnoit 10:11 22.04.2018)
"De unde provine amenințarea? Aceasta vine în primul rând din partea partenerilor strategici", a declarat Erdogan, subliniind că Washingtonul continuă să transporte cu camioane și avioane armament spre nordul Siriei.

BUCUREŞTI, 22 apr — Sputnik. Președintele turc Recep Erdogan a criticat puternic SUA și alți aliați NATO pentru sprijinul lor și încrederea în militanţii kurzi pentru a păstra o poziție în Siria, reiterând că Ankara îi consideră drept o amenințare la adresa securității sale.

"Nu putem cumpăra arme din SUA cu banii noștri, dar, din nefericire, SUA şi forțele coaliției dau aceste arme, aceste muniții, organizațiilor teroriste, gratuit", a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat canalului turc NTV.

"De unde provine amenințarea? Aceasta vine în primul rând din partea partenerilor strategici", a declarat el, subliniind că Washingtonul continuă să transporte cu camioane și avioane armament spre nordul Siriei.

"Statele Unite au trimis 5.000 de camioane încărcate cu armament în nordul Siriei", a declarat liderul turc, reiterând preocupările pe care le-a exprimat în repetate rânduri, mai ales după lansarea operațiunilor militare în nordul Siriei.

La 20 ianuarie, Turcia a lansat o ofensivă transfrontalieră în Siria cu scopul de a disloca "teroriştii" kurzi din Afrin. Asaltul, codificat ca Operațiunea Olive Branch, a tensionat relațiile dintre Washington și Ankara — care a amenințat că va extinde operațiunea spre Manbij și mai departe. Militanţii kurzi sunt aliați-cheie ai SUA în această regiune, însă Ankara îi consideră drept o ramură a organizației calificate drept teroriste — Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Washingtonul a criticat, de asemenea, "alinierea necorespunzătoare a Ankarei față de Occident și relațiile sale mai stranse cu Rusia și Iranul". Decizia Ankarei de a cumpăra sisteme de apărare aeriană S-400 din Rusia expune Turcia la posibile sancțiuni americane, a avertizat recent secretarul de stat Wess Mitchell, menționând că "este în interesul național american să vedem că Turcia rămâne aliniată politic și strategic cu Occidentul".

"Ușurința cu care Turcia a încheiat aranjamente cu armata rusă pentru a facilita lansarea Operațiunii Olive Branch în cartierul Afrin — aranjamente la care America era privată — îngrijorează grav", a spus el. "În ultimul timp, Turcia și-a sporit angajamentul cu Rusia și Iranul".

463
Producerea vaccinului împotriva COVID-19

OMS, recunoscătoare Rusiei pentru crearea vaccinului ”Sputnik V”

27
(reînnoit 19:23 21.09.2020)
Ministrul rus al Sănătății a discutat cu șeful Biroului european al OMS aspecte privind cooperarea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. Problemele privind cooperarea în lupta împotriva COVID-19 au fost discutate luni într-o ședință de către ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko și Hans Kluge, directorul Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează RIA Novosti.

Ministrul rus al Sănătății și-a exprimat recunoștința subdiviziunii europene a OMS pentru cooperarea activă în problemele legate de  infecția cu coronavirus.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat recunoștința față de partea rusă pentru dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului ”Sputnik V”.

”OMS apreciază foarte mult eforturile depuse de Federația Rusă pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, și anume ”Sputnik V”. Aș dori să mulțumesc din nou Federației Ruse pentru eforturile sale excelente de a crea un vaccin sigur și eficient”, a declarat Hans Kluge la final întâlnire cu Murașko.

Primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19 „Sputnik V” a fost înregistrat de Ministerul Sănătății din Rusia. Medicamentul a fost dezvoltat de Centrul Gamalei. Kirill Dmitriev, șeful Fondului de investiții directe din Rusia, a anunțat că au fost promite cereri pentru achiziționarea a unui miliard de doze de vaccin, din peste 20 de țări. Potrivit acestuia, capacitățile disponibile în țară fac posibilă producerea a 500 de milioane de doze pe an.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

27
Tagurile:
OMS, Rusia
Tematic
Șeful OMS: Să ne pregătim de următoarele pandemii
OMS laudă măsurile restrictive soft aplicate de Suedia în contextul COVID-19
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa

Загрузка...
Minsk

Belarusul a evitat sancțiunile Uniunii Europene!

70
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană nu au adoptat astăzi sancțiuni împotriva Belarus, zădărnicind apelurile făcute de Svetlana Tihanovskaia

BRUXELLES, 21 sept - Sputnik. Şeful diplomaţiei europene, Joseph Borell, a declarat că există ”o voinţă clară de a adopta sancţiuni”, dar acestea nu au fost adoptate în lipsa unanimității necesare. Desigur că Borell s-a supărat și a amenințat că ”dacă nu vom putea fi în stare (să aprobăm sancţiuni), este în joc credibilitatea noastră”, conform declarațiilor făcute într-o conferinţă de presă.

“Deși există o voință clară pentru sancțiuni, nu a fost posibil să facem asta pentru că unanimitatea nu a fost întrunită. Problema va trebui discutată de șefii de stat sau de guvern la Consiliul European din această săptămână”, a spus Înaltul Reprezentant al UE.

Belarusul a avut noroc cu Ciprul care a insistat că va fi de acord cu sancţiuni doar dacă UE adoptă măsuri similare şi împotriva Turciei, în contextul tensiunilor din estul Mediteranei.

"Reacția noastră la încălcarea valorilor și principiilor noastre fundamentale ... trebuie să fie consecventă", a declarat la Bruxelles ministrul cipriot de externe Nikos Christodoulidis, aluzie la faptul că unele state UE refuză să fie de acord cu sancțiunile cerute de Cipru împotriva Turciei.

Din nefericire, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a pronunţat pentru sancțiuni de urgență, ba chiar şi-a anunţat omologii că Bucureştiul sprijină o misiune OSCE pentru medierea dialogului între puterea de la Minsk şi opoziţie.

UE anunţase la sfârşitul lui august că va bloca active şi va interzice deplasările unor oficiali belaruşi.

70
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus, protest
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"
Tihanovskaia, în ce condiții va reveni în Belarus
Primele date despre testarea vaccinului rusesc în Belarus

Загрузка...