Luptătorii Al Qaeda

Nu există dovezi ale folosirii armelor chimice în Siria, în afară de „sursele al-Qaeda”

307
(reînnoit 10:43 16.04.2018)
Occidentul continuă să acuze autoritățile din Siria că ar fi folosit o armă chimică în Ghouta de Est fără a prezenta însă nici cele mai mici dovezi. Un politolog turc comentează situația pentru Sputnik.

BUCUREŞTI, 16 apr — Sputnik, Doina Crainic. După bombardarea, anul trecut, a bazei aeriene siriene Shayrat ca ripostă la adresa Damascului, acuzat de folosirea gazului sarin împotriva civililor, şeful Pentagonului, James Mattis, a recunoscut absenţa oricaror dovezi privind folosirea acestei arme chimice de catre Armata siriana.

Politologului turc Caglar Tekin a comentat, într-un interviu pentru Sputnik, cu privire la atacul declanşat acum două zile împotriva Siriei.

„Azi asistăm la o situație asemănătoare [cu cea de acum un an, n. red.]. Mattis acuză din nou Damascul de declanşarea unui atac chimic și nici de data aceasta Occidentul nu are vreo dovadă valabilă. Nu are decât ceea ce spun sursele al-Qaeda [organizație teroristă interzisă în Rusia], potrivit cărora a fost folosită o armă chimică în Ghouta de Est. Nu există alte surse", a declarat pentru agenţia Sputnik politologul turc.

De asemenea, acesta a argumentat că armata siriană nu avea nici un motiv să lanseze un atac cu arme chimice.

„Înainte de toate aceste acuzaţii, armata siriană a eliberat 95% din Ghouta de est de sub controlul jihadiștilor, este de înțeles că autoritățile siriene nu ar fi avut niciun interes să folosească o armă chimică", a spus Tekin.

Potrivit analistului, în cei șapte ani de conflicte în Siria, au existat mai multe acuzaţii privind utilizarea armelor chimice de către armata siriană, însă nici până acum nu au fost prezentate dovezi.

„În momentul în care lupta autorităților siriene împotriva jihadiștilor era aproape încheiată prin victoria trupelor guvernamentale, în mod evident, Damascul nu avea niciun motiv să folosească o armă chimică, mai ales că Franța, Marea Britanie și Statele Unite amenințau constant cu o ripostă fermă la o astfel de acţiune", este concluzia analistului Caglar Tekin.

307
Tagurile:
jihadist, teroriști, Arme chimice, Caglar Tekin, Ghouta Orientală, Damasc, Siria
Тема:
Războiul din Siria (398)
Tematic
Comunităţile creştine din Siria, atitudine curajoasă şi fermă. Apel la protejarea păcii
Peste 50% dintre britanici dezaprobă atacurile din Siria fără girul parlamentului
Silvian Ionescu: ”De când cu Siria, e recoltă mare de „experţi" pe metru pătrat”
Șeful diplomației britanice despre perspectiva unor noi atacuri în Siria
Au participat militarii ruși la pararea atacului aerian din Siria? Pentagonul face lumină
Opinie: Atmosfera legată de Siria, asemănătoare celei dinaintea Primului Război Mondial
Adrian Năstase, superb: lecție de înaltă diplomație și atitudine în conflictul din Siria

Загрузка...