Casa lui Serghei Skripal

Skripal, tata și fiica, au fost otrăviți cu o armă chimică produsă de SUA și britanici

1899
(reînnoit 20:08 14.04.2018)
Potrivit analizelor efectuate de un centru de cercetare din Elveția, Serghei și Iulia Skripal au fost intoxicați cu arma chimică BZ, aflată în dotarea SUA și a Marii Britanii.

BUCUREȘTI, 14 apr — Sputnik. Potrivit informației centrului de cercetare din Elveția, care a analizat probele OPCW prelevate de la locul incidentului din Salisbury, pentru otrăvirea celor doi a fost utilizat compusul toxic BZ, care se afla în dotarea armatei SUA și a celei britaniice În Rusia și URSS această substanță nu s-a produs niciodată, a declarat ministrul Afacerilor Externe Serghei Lavrov.

Miniserul a povestit că Moscova a primit în condiții de confidențialitate rezultatele cercetării mostrelor din Salisbury din partea centrului elvețian de analiză radiologică și chimicoradiologică din orașul Spiez. Lavrov a specificat că e vorba de probe prelevate pe linia OPCW de la locul incidentului și expediate de experții OPCW la Spiez. Specialiștii elvețieni și-au finalizat cercetările pe 27 martie.

De asemenea, Lavrov a dat citirii un fragment din documentul expediat de experții elvețieni OPCW.

"În rezultatul expertizei probelor au fost identificate urme ale substanței BZ și precursorilor ei, care reprezintă o armă chimică clasificată de categoria a doua, în conformitate cu Convenția pentru interzicerea armelor chimice. BZ reprezintă o substanță neurotoxică, care imobilizează temporar omul. Efectul survine peste 30-60 minute de la administrare și durează până la patru zile. Formula dată se află în dotarea armatei SUA, Marii Britanii și altor țări NATO. În URSS și Rusia producția unor astfel de substanțe nu s-a efectuat", a citat documentul ministrul Afacerilor Externe.

Experții OPCW au stabilit că în atentatul împotriva lui Serghei și a Iuliei Skripal a fost folosită o substanță toxică. Autorii raportului au menționat că substanța a fost de o înaltă puritate, fără niciun amestec cu alte ingrediente. În același timp, în document se spune că denumirea și componența substanței chimice identificate este prezentată în raportul secretizat al secretariatului, care este accesibil doar membrilor organizației.

"Rezultatele analizei probelor biologico-medicale colectate de OPCW și a celor din mediu înconjurător, potrivit raportului, confirmă concluziile Regatului Unit despre natura substanței chimice, utilizată la Salisbury, de pe urma căreia au avut de suferit trei persoane", se spune în document.

1899
Tagurile:
BZ, Arme chimice, Probe, OPCW, Sergei Lavrov, Serghei Lavrov, Spiez, URSS, Moscova, Elveția, Rusia, Marea Britanie
Тема:
Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (117)
Tematic
OPCW ține la secret denumirea agentului chimic de la originea ”Cazului Skripal”
Ambasada rusă la Londra: Marea Britanie nu oferă detalii despre Iulia Skripal
Iulia Skripal, în captivitatea autorităților britanice?
Iulia Skripal a fost externată
Victoria Skripal a precizat caracterul relației sale cu Kremlinul
Ambasada rusă solicită întrevedere cu Boris Johnson pentru a discuta "Cazul Skripal"
Serghei Skripal nu se mai află într-o situație critică
Londra a explicat de ce a abandonat animalele lui Skripal în casa sigilată
Serghei Skripal nu se mai află într-o situație critică
Zaharova a comentat soarta animalelor părăsite în casa lui Skripal
Iulia Skripal, primele declarații publice

Загрузка...