Prim-ministrul ungar, Viktor Orban

Comisia UE cere sancțiuni împotriva Ungariei. „Timpul pentru avertizări a trecut”

211
(reînnoit 17:04 13.04.2018)
Comisia parlamentară pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European va cere deputaților să voteze pentru aplicarea de sancţiuni împotriva Ungariei.

BUCUREŞTI, 13 apr — Sputnik, Doina Crainic. Sancţionarea Ungariei se cere în legătură cu presupusele încălcări ale statului de drept, la doar câteva zile după realegerea lui Viktor Orban în funcția de premier. 

„În repetate rânduri, guvernul lui Viktor Orbán a subminat independența sistemului judiciar, libertatea presei și drepturile fundamentale ale cetățenilor săi", se precizează în moțiune, elaborată de eurodeputatul olandez de la Partidul Verzilor, Judith Sargentini, care a condus o investigație cu privire la faptul dacă Budapesta încalcă „valorile UE". 

În contextul în care Orban a obţinut al treilea mandat consecutiv, după ce, pe 8 aprilie, partidul eurodesceptic, anti-imigraţie, Fidesz a preluat majoritatea locurilor parlamentare, comisia UE a propus invocarea articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, potrivit RT.

 Actul îi va forța pe oficialii maghiari să-și apere țara în fața Consiliului European și ar putea determina eventual suspendarea drepturilor de vot ale Budapestei în UE. 

„UE are obligația de a proteja drepturile fiecărui cetăţean al ei. Având în vedere că nu sunt semne că guvernul maghiar îşi va schimba politica, Consiliul trebuie să inițieze procedurile acum", precizează Sargentini în document. 

Pentru aprobarea fazei inițiale a Articolului 7 sunt necesare voturi din partea a două treimi din cei 750 de membri ai Parlamentului European. Partidul Popular European (PPE) — cel mai mare din Parlamentul UE — care include membri ai Fidesz, afirmă că nu va susține nicio măsură de pedepsire a Ungariei. 

Articolul 7 a fost invocat doar o singură dată în istoria UE, împotriva Poloniei în 2015, deși, până în prezent, nu au fost aplicate sancțiuni semnificative. 

Guvernul lui Orban, care a rămas la putere din  2010, este acuzat de restricționarea funcționării universităților și ONG-urilor finanțate din străinătate, măsuri care au fost în detrimentul Universităţii Central-Europene din Budapesta, sprijinite de George Soros, și a fundațiilor miliardarului american. Orban mai este acuzat de restrângerea drepturilor imigranților şi ale minorităților etnice şi religioase. 

Fidesz susţine că atacurile la adresa Ungariei sunt motivate politic, fiind determinate de faptul că Ungaria refuză să se conformeze normelor UE privind acceptarea imigranților. 

„Problema mea cu această comisie, cu această dezbatere și cu raportorul este că nu vor să accepte decizia de necontestat a cetățenilor maghiari, care au votat în mod covârşitor în favoarea politicii adoptate de guvernul maghiar. Suntem pedepsiți pentru că ne-am opus transferului obligatoriu de imigranți în Ungaria", a declarat pentru presa de la Bruxelles Kinga Gal, deputat european de la Fidesz. 

Într-adevăr, se crede că susţinerea masivă pe care partidul lui Orban a câştigat-o la alegerile recente se datorează poziţiei sale ferme prin care refuză acceptarea imigranților. Ungaria fiind situată pe principala rută de acces către UE a refugiaților din Orientul Mijlociu, Orban a promis că se va asigura că țara sa nu va fi forțată să suporte consecinţele crizei imigranţilor. De la începutul afluxului masiv de solicitanți de azil, în 2015, premierul maghiar a construit ziduri la frontiere și a respins cotele de imigranţi impuse de UE.

211
Tagurile:
Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană, Partidul Verzilor, PPE, FIDESZ, Partidul Popular European, Kinga Gal, Judith Sargentini, Viktor Orban, Budapesta, Bruxelles, Uniunea Europeană, Ungaria
Tematic
Viktor Orban - învingătorul absolut în alegerile din Ungaria
Alegeri în Ungaria: Votarea s-a încheiat oficial
Astăzi au loc alegeri parlamentare în Ungaria: când vin primele rezultate
Dăncilă, mai periculoasă decât Polonia și Ungaria - poate compromite Bruxelles-ul
Orban, palmă pentru UE: Ungaria a repatriat aurul, „Nu am nevoie de fonduri UE”
Situaţia din DNA „pune la zid" România, lângă Polonia şi Ungaria
Organizație finanțată de Soros: Ungaria, mai coruptă decât România
România mai exportă gaze naturale în Ungaria sau nu?
Se întâmplă acum în România şi Ungaria! Ce ascunde circul politic
Polonia și Ungaria vor crearea unei bănci regionale în Europa Centrală - detalii
România, pusă la zid alături de Polonia, Ungaria și Bulgaria

Загрузка...